fbpx
Ψυχολογία πολιτισμών

Ψυχολογία πολιτισμών

Στόχος του βιβλίου είναι η φαι­νο­με­νο­λο­γι­κή σύ­γκρι­ση -υ­πό το πρί­σμα της Ψυ­χο­λο­γί­ας του Πο­λι­τι­σμού- των δύ­ο δο­μι­κών για την αν­θρω­πό­τη­τα πο­λι­τι­σμών (ιουδαιοχριστιανικού και ελ­λη­νο­χρι­στια­νι­κού), α­πό τους ο­ποί­ους προ­έ­κυ­ψε ο ρω­μαί­ι­κος. Ό­χι για να φανεί η υ­πε­ρο­χή του ε­νός έ­να­ντι του άλ­λου, αλ­λά οι προ­σμί­ξεις και τα ση­μεί­α σύ­γκλι­σης ή α­πό­κλι­σης με­τα­ξύ τους, τη­ρου­μέ­νων πά­ντο­τε των ι­στο­ρι­κοκοι­νω­νι­κών α­να­λο­γιών.

Κατά τον Γερμανό επιφανή θεολόγο Ferdinand Christian Baur (1792-1860), η Καινή Διαθήκη εμφανίζει δύο ρεύματα: ένα που ανάγει την προέλευσή του στον Ελληνισμό και ένα που ανάγεται στον Ιουδαϊσμό. Αν ο «περιούσιος» Ισραήλ μαζί με το Ναό του Σολομώντος γέννησε τον «Υιό του Θεού», η άπορη Ελλάδα, δημιούργησε τον «Υιό του Ανθρώπου», που ανακάλυψε ο απόστολος Φίλιππος, γι’ αυτό και σ’ αυτόν απευθύνθηκαν οι «Έλληνες» (δηλαδή οι εθνικοί προσήλυτοι), για να προσεγγίσουν τον Κύριο. Πάντως το «ουκ ένι Έλλην και Ιουδαίος», δηλ. η απόλυτη ενότητα των δύο αυτών περίοπτων πολιτισμών, συνιστά εντέλει ένα ανεξερεύνητο μυστήριο, κατά τον απόστολο Παύλο.

Ως γνωστό, στο χώρο της Μεσογείου αυτά τα δύο έθνη –οι Εβραίοι με τους Προφήτες τους και οι Έλληνες με τους φιλοσόφους τους- διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στον πνευματικό προσανατολισμό της ανθρωπότητας. Οι δυο αυτοί λαοί της αρχαιότητας, παρά τις δοκιμασίες και τις θυσίες που υπέστησαν, εξακολουθούν να επιβιώνουν, ασκώντας έμπρακτα τον πολιτισμό τους, γιατί είναι αυτονόητο ότι τα έθνη δε χάνονται, όταν απολέσουν την κρατική τους υπόσταση, αλλά όταν χάσουν την «ψυχή» τους, δηλαδή την πολιτισμική τους ταυτότητα.

Ψυχολογία πολιτισμών
Ιουδαιοχριστιανικού και Ρωμαίικου
Σπυρίδων Κ. Τσιτσίγκος
Tremendum                               
(διακίνηση: Αποστολική Διακονία της Ελλάδος)
176 σελ.
Τιμή € 18,00

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.