fbpx
Συζητώντας για την Ελλάδα... στην Αυλή της Βαϊμάρης... στα χρόνια του Γκαίτε

Συζητώντας για την Ελλάδα... στην Αυλή της Βαϊμάρης... στα χρόνια του Γκαίτε

Η κοινωνία της Βαϊμάρης είχε πάμπολλες ευκαιρίες να έρθει σε επαφή με το ελληνικό πνεύμα είτε μέσω του θεάτρου, είτε μέσω των περιοδικών με τα ελληνικά ονόματα και πολλές φορές ελληνικά θέματα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και αγαπητό θέμα συζήτησης στην πόλη αποτελούσαν, βέβαια, και οι αυτοσχέδιες ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, που διοργάνωνε κυρίως ο Γκαίτε αυστηρά για την Αυλή, και οι οποίες πολύ συχνά είχαν θέμα από την αρχεία Ελλάδα. Τέτοια γεγονότα αποτελούσαν θέματα συζητήσεων για μήνες στη μικρή πόλη και καταγράφονταν και σχολιάζονταν σε προσωπικές σημειώσεις και επιστολές. Το πλούσιο και ποικίλο σχετικό υλικό θα μπορούσε να το κατατάξει κανείς σε δύο μεγάλες κατηγορίες, κείμενα στα οποία η αναφορά στο ελληνικό στοιχείο γίνεται μέσα σε ένα ανάλαφρο πλαίσιο και κείμενα στα οποία το ελληνικό στοιχείο αποτελεί αντικείμενο βαθύτερου στοχασμού και φιλολογικών συζητήσεων. Ωστόσο, και οι δύο κατηγορίες παρέχουν πολύτιμο υλικό που αλληλοσυμπληρώνει την εικόνα της πρόσληψης του ελληνικού στοιχείου από τους κατοίκους της Βαϊμάρης. Το χρονικό πλαίσιο που εξετάζεται είναι τα εξήντα περίπου χρόνια που οριοθετούνται από την άφιξη του Γκαίτε στην πόλη το 1775 μέχρι τον θάνατό του το 1832. 

Σκοπός αυτού του βιβλίου, είναι να δοθούν και να σχολιαστούν αυτά τα κείμενα στον σημερινό αναγνώστη με όλη τους τη φρεσκάδα και αμεσότητα, ανεξάρτητα από τη συχνά μονόπλευρη οπτική τους.

Συζητώντας για την Ελλάδα... στην Αυλή της Βαϊμάρης... στα χρόνια του Γκαίτε
Ιωάννα Οικονόμου - Αγοραστού
University Studio Press
254 σελ.
Τιμή € 18,00

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.