fbpx
Όνειρα στις φλόγες

Όνειρα στις φλόγες

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταρρέει και ο θρόνος του αιμοσταγούς σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ τρίζει επικίνδυνα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα προσπορισμού των αχανών εδαφών της θνήσκουσας αυτοκρατορίας και στην επικράτηση στην κομβική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Και ενώ τα ιστορικά και καθοριστικά για το μέλλον γεγονότα εκτυλίσσονται με δραματική ταχύτητα, το ρωμαίικο στοιχείο της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας, της Πόλης, και του μεγάλου οικονομικού και γεωπολιτικού κέντρου, της Σμύρνης, προσπαθεί και κατορθώνει να αναπτύσσεται, να ευημερεί, να ονειρεύεται. Αλίμονο, όμως. Οι Νεότουρκοι επαναστάτες καραδοκούν και συνενώνουν όλη την απογοητευμένη κοινωνία των ομόθρησκών τους.

Δύο ρωμαίικες αρχοντοοικογένειες, μία στην Πόλη και μία στη Σμύρνη, ζουν τις εξελίξεις αυτές και μαζί με όλο το ρωμαίικο ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, αφού η διχασμένη και παραπαίουσα αυτοκρατορία, που τους δυνάστευε από αιώνες, γονατίζει και τα ιμάτιά της διανέμονται στους ισχυρούς της Δύσης. Ολόκληρες χώρες ελευθερώνονται, νέα κράτη εγκαθιδρύονται. Σίγουρα ήρθε η ώρα που τα προαιώνια ελληνικά εδάφη, τα άγια χώματα, θα λευτερωθούν και θα αποδοθούν στη μητέρα πατρίδα. Το Αιγαίο θα γίνει πάλι, από σύνορο δύο διαφορετικών κόσμων, κοιτίδα του πολιτισμού και των ελληνικών παραδόσεων. Το όνειρο αυτό αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Έλληνας διοικητής διορίζεται και ελληνικό στρατιωτικό σώμα έρχεται στη Σμύρνη να επιβάλει την τάξη. Οι δύο οικογένειες, αλλά και σύσσωμο το ρωμαίικο της Σμύρνης, υποδέχονται με ενθουσιασμό τους ελευθερωτές. Ο διχασμός όμως καραδοκεί και γρήγορα τις μεγάλες διπλωματικές επιτυχίες του έλληνα εθνάρχη, του Βενιζέλου, που παντρεύουν την ελπίδα με το όνειρο, διαδέχονται ο θρήνος της θυσίας της Σμύρνης και η απεμπόληση της μεγάλης του έθνους ιδέας.

 

Όνειρα στις φλόγες
Πόλη & Σμύρνη
Αλέξανδρος Β. Σιδερίδης
Τσουκάτος
484 σελ.
ISBN: 978-690-7922-87-8
Τιμή: 15,90 €
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.