fbpx

Θα σου βάλω πιπέρι στη γλώσσα!


Δεκαετίες 1950-1960: Κρίσιμη και ταραχώδης εποχή για την Ελλάδα, την οποία εικονογραφούν εκφραστικά και διεισδυτικά τα διηγήματα του βιβλίου.

Πρωταγωνίστρια η γυναίκα της Αθήνας. Η απλή γυναίκα του λαού. Η σύζυγος, η μητέρα, η νοικοκυρά, κερί αναμμένο 24 ώρες το 24ωρο χωρίς εισόδημα, δικαιώματα και –συχνά– αξιοπρέπεια. Η εργαζόμενη γυναίκα –τύποις χειραφετημένη–, που πρέπει πάση θυσία να διεκπεραιώσει την «αποστολή» της: Να «αποκατασταθεί» με έναν καλό γάμο... Η γυναίκα η «ατιμασμένη», που έχει χάσει την παρθενιά της εκτός γάμου και το μόνο που της απομένει είναι ο εξευτελισμός της παρθενορραφής... Η γυναίκα που επαναστατεί στα γεράματα, φεύγοντας από έναν γάμο συμβατικό, αρνούμενη το ρόλο της στυμμένης λεμονόκουπας. Η φοιτήτρια που κάνει τη δική της μικρή επανάσταση: Μπαίνει σε καφετέρια ασυνόδευτη από άντρα... Η ερωτευμένη κοπέλα, που με αγωνία ψάχνει κρυψώνα για τον έρωτά της, απαγορευμένο είδος για την εποχή. Η φτωχή κοπέλα, που διακόπτει τις σπουδές της και φεύγει μετανάστρια.

Συμπρωταγωνιστής ο άντρας. Μεροκαματιάρης, βιοπαλαιστής και ταυτόχρονα σύζυγος και πατέρας-αφέντης. Αλλά και κάποιες φορές οικτρό θύμα της καταπιεσμένης γυναίκας του.

Τα παιδιά απεικονίζονται δορυφοροποιημένα γύρω από τους πρωταγωνιστές.

Στο σχολείο δέσμια ενός νοσηρού αυταρχισμού, με έναν δάσκαλο που κραδαίνει με το ένα χέρι τον ξύλινο χάρακα και με το άλλο τις αδυναμίες και τα πάθη του. Εκτονώνονται με τις σκανταλιές τους στις φτωχογειτονιές, γειτονιές όμως ανθρώπινες, όμορφες. Σ' αυτές δένουν στέρεες φιλίες που κρατούν, αυτές αναπολούν όταν, μεγάλοι πια, γράφουν στους φίλους: «Νοσταλγώ...»
Ένα βιβλίο-μωσαϊκό εικόνων μιας άλλης εποχής.

Θα σου βάλω πιπέρι στη γλώσσα! Ντίνα Εξάρχου Εντός
Θα σου βάλω πιπέρι στη γλώσσα!

Ντίνα Εξάρχου
Εντός
112 σελ.
Τιμή € 12,00
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.