fbpx
Η χρυσή τομή στη μουσική/Η πυθαγόρεια Τετρακτύς αποκαλύπτεται

Η χρυσή τομή στη μουσική

Η μουσική, ως αλληλουχία ήχων, ακολουθεί κανόνες.

Η μουσική, ως αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, ακολουθεί τους ίδιους φυσικούς συμπαντικούς κανόνες, τόσο σε ακουστικό όσο και σε νοητικό επίπεδο.

Αυτούς τους κανόνες έρχεται να αναδείξει το συγκεκριμένο βιβλίο, στηριζόμενο σε έναν καταρχήν γεωμετρικό μηχανισμό, προαπαιτούμενο μέσο πριν από κάθε σοβαρή δημιουργία.

Μέσα από την εμφάνιση των συμπαντικών αριθμών πι και φι και της μεταξύ τους σχέσης, αναδύεται ένας ολοκληρωμένος μουσικός κόσμος, με το σύνολο των χρονικών και τονικών αξιών τους, καθώς και των κανόνων τους.

Η αναζήτηση δεν περιορίζεται όμως μόνο στη μουσική, με τη σημερινή της έννοια.

Παράλληλα, ο μηχανισμός αυτός μπορεί και μας δίνει απαντήσεις σε πολλά και σημαντικότατα ερωτήματα άλλων επιστημονικών πεδίων, όπως των μαθηματικών, της φυσικής, της αστροφυσικής και κοσμογονίας, της χημείας, της βιολογίας και φιλοσοφίας, με σπουδαιότερη όλων τη δομή και λειτουργία του σύμπαντος.

Τέλος, με τη λογική εφαρμογή όσων ο μηχανισμός συμπαντικής συμβατότητας μας υπέδειξε, η πυθαγόρεια Τετρακτύς δηλαδή, μας δίνεται και πάλι η δυνατότητα μελοποιημένης απόδοσης της ελληνικής γλώσσας.

Μελοποιημένα αποσπάσματα από τα έργα Ιλιάδα και Προμηθέας Δεσμώτης, ακούγονται στο CD που συνοδεύει το βιβλίο.

Όλα είναι Μουσική, όλα είναι Αρμονία, όλα είναι Ένα.

 

Η χρυσή τομή στη μουσική
Η πυθαγόρεια Τετρακτύς αποκαλύπτεται

Κώστας Χρ. Μαντζουκίδης 
Ζήτη
374 σελ.
ISBN 978-960-93-9968-5
Τιμή: €23,32
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Λεσβιακό Ημερολόγιο 2024

Για δέκατη τέταρτη χρονιά ο Παναγιώτης Σκορδάς κυκλοφόρησε το Λεσβιακό Ημερολόγιο: Γράμματα – Τέχνες – Πολιτισμός. Ο τόμος του 2024, με εξώφυλλο του ζωγράφου Άγγελου Ραζή, φιλοξενεί στις 469 σελίδες του πάνω...

ΔΙΑΦΟΡΑ
Ο καθρέφτης και το μαχαίρι

Στην έκδοση αυτή ανθολογούνται τριάντα έξι κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι, που δημοσιεύτηκαν σε έντυπα ή εκφωνήθηκαν σε ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες σχολιασμένες με τρόπο...

ΔΙΑΦΟΡΑ
Αυτοβιογραφικό

Στα αυτοβιογραφικά που ακολουθούν γράφω τα κυριότερα σημεία του βίου μου, από την γειτονιά μου, τις σπουδές μου στην Θεσσαλονίκη και στην αλλοδαπή, τα πρόσωπα που σημάδεψαν την σταδιοδρομία μου,...

ΔΙΑΦΟΡΑ
Λεξικό ανωμάλων ρημάτων της αττικής πεζογραφίας

«Ἀρχὴ σοφίας ἡ τῶν ὀνομάτων ἐπίσκεψις» είπε κάποτε ο κυνικός φιλόσοφος Αντισθένης τονίζοντας τον κυριαρχικό ρόλο της γνώσης της γλώσσας και ειδικότερα των μερών του λόγου. Τι σημαίνει η τάδε λέξη;...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.