fbpx
Επιχειρήματα ελευθερίας

Επιχειρήματα ελευθερίας

Στο βιβλίο αυτό, ο Αριστείδης Χατζής προσφέρει ένα ανθολόγιο εφαρµοσµένου φιλελευθερισµού, µε κείµενα που επεξεργάζονται µε µεγαλύτερη λεπτοµέρεια σύγχρονα προβλήµατα όπως ο λόγος µίσους, η ελευθερία του τύπου, η ευθανασία, ο γάµος των οµόφυλων ζευγαριών, η πολυπολιτισµικότητα και τα δικαιώµατα των µεταναστών, η πολιτική βία, ο λαϊκισµός και βέβαια ο τρόπος οικονοµικής οργάνωσης των σύγχρονων φιλελεύθερων δηµοκρατιών.

Μετά τοv Φιλελευθερισμό, το πετυχηµένο εισαγωγικό βιβλίο του στην φιλοσοφία της ελευθερίας (κυκλοφορεί στη σειρά Μικρές Εισαγωγές), τα κείµενα που περιλαµβάνονται στον τόµο αυτό καλύπτουν πιο συγκεκριµµένα θέµατα όπως η φιλελεύθερη δηµοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ατοµικά δικαιώµατα (µε έµφαση στην ελευθερία του λόγου, της έκφρασης και του τύπου, την ακαδηµαϊκή ελευθερία, τα δικαιώµατα που έχουν να κάνουν µε τον έλεγχο του σώµατός µας, τα δικαιώµατα των οµόφυλων ζευγαριών, των µεταναστών και των αδύναµων οµάδων).

Ένα κεφάλαιο είναι αφιερωµένο στην οικονοµική ελευθερία, που αντιµετωπίζεται όχι µόνο ως δικαίωµα αλλά κυρίως ως απαραίτητη προϋπόθεση ευηµερίας µε ιδιαίτερη έµφαση στο αποτελεσµατικό θεσµικό πλαίσιο που πρέπει να τη συνοδεύει για να εξασφαλιστεί η οικονοµική ανάπτυξη.

Ο συγγραφέας αφιερώνει επίσης ένα κεφάλαιο στο φαινόµενο της πολιτικής βίας ενώ το τελευταίο κεφάλαιο του τόµου είναι αφιερωµένο στις ιδέες, τις έννοιες και τα θέµατα που απασχολούν τον σύγχρονο φιλελευθερισµό αλλά και τη δηµοκρατική σκέψη στο σύνολό της.

Η συλλογή αποτελείται από άρθρα που έχουν δηµοσιευθεί, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Ο συγγραφέας τα έχει επεξεργαστεί ξανά σε βάθος προσθέτοντας µια πλουσιότατη τεκµηρίωση για όσες/-ους θέλουν να εµβαθύνουν στα επιµέρους ζητήµατα.

 

Επιχειρήματα ελευθερίας
Για τα δικαιώματα, την κοινωνία, την οικονομία
Αριστείδης Χατζής
Παπαδόπουλος
384 σελ.
ISBN 978-960-569-760-0
Τιμή: €16,99
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
Λεσβιακό Ημερολόγιο 2024

Για δέκατη τέταρτη χρονιά ο Παναγιώτης Σκορδάς κυκλοφόρησε το Λεσβιακό Ημερολόγιο: Γράμματα – Τέχνες – Πολιτισμός. Ο τόμος του 2024, με εξώφυλλο του ζωγράφου Άγγελου Ραζή, φιλοξενεί στις 469 σελίδες του πάνω...

ΔΙΑΦΟΡΑ
Ο καθρέφτης και το μαχαίρι

Στην έκδοση αυτή ανθολογούνται τριάντα έξι κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι, που δημοσιεύτηκαν σε έντυπα ή εκφωνήθηκαν σε ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες σχολιασμένες με τρόπο...

ΔΙΑΦΟΡΑ
Αυτοβιογραφικό

Στα αυτοβιογραφικά που ακολουθούν γράφω τα κυριότερα σημεία του βίου μου, από την γειτονιά μου, τις σπουδές μου στην Θεσσαλονίκη και στην αλλοδαπή, τα πρόσωπα που σημάδεψαν την σταδιοδρομία μου,...

ΔΙΑΦΟΡΑ
Λεξικό ανωμάλων ρημάτων της αττικής πεζογραφίας

«Ἀρχὴ σοφίας ἡ τῶν ὀνομάτων ἐπίσκεψις» είπε κάποτε ο κυνικός φιλόσοφος Αντισθένης τονίζοντας τον κυριαρχικό ρόλο της γνώσης της γλώσσας και ειδικότερα των μερών του λόγου. Τι σημαίνει η τάδε λέξη;...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.