fbpx
Στρατηγού Ευστρατίου Πίσσα: Απομνημονεύματα 1821

Στρατηγού Ευστρατίου Πίσσα: Απομνημονεύματα 1821

Το έργο Στρατηγού Ευστράτιου Πίσσα: Απομνημονεύματα 1821 αφορά τα απομνημονεύματα του στρατηγού Ευστρατίου Πίσσα, ο οποίος συμμετείχε ως αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 και αξιωματικός του τακτικού στρατού. Μέσα από τα γραπτά αυτά αφηγείται με λιτό αλλά ουσιαστικό τρόπο τις συνταρακτικές εμπειρίες του από τη συμμετοχή του στον Αγώνα σε διάφορες επαναστατημένες περιοχές. Από τις Κυδωνίες –όπου έχουμε μια Μικρασιατική Καταστροφή 100 χρόνια πριν από το 1922– στην Πελοπόννησο και από κει στην Κρήτη και, στη συνέχεια, στην Αθήνα.

Ο Πίσσας, ο οποίος καταγόταν από τις Κυδωνίες (σημ. Αϊβαλί), δεν υπήρξε ο μοναδικός Μικρασιάτης που πολέμησε για την ελευθερία της Ελλάδας. Μαζί μ’ αυτόν συμμετείχαν χιλιάδες αγωνιστές από τη Μικρά Ασία. Η μαρτυρία του Πίσσα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, διότι παρουσιάζει τη ματιά των ανδρών των τακτικών σωμάτων της Επανάστασης του 1821, οι οποίοι ανήκαν στο λεγόμενο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρατίθενται συμπληρωματικά-υποστηρικτικά κείμενα της διήγησης Πίσσα, όπως το διασωσμένο απόσπασμα του Ζαχαρία Πρακτικίδη για την αρχή της επανάστασης στην Κρήτη, έγγραφα από διάφορους φακέλους των Γενικών Αρχείων του Κράτους που ενισχύουν και φωτίζουν από άλλες πλευρές τα απομνημονεύματα Πίσσα.

 

Στρατηγού Ευστρατίου Πίσσα: Απομνημονεύματα 1821
Επιμέλεια: Γιώργος Πύργαρης
Historical Quest
272 σελ.
ISBN:978-618-5088-23-1
Τιμή: €15,00
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.