fbpx
Flora Graeca  John Sibthorp Εικονογράφηση: Ferdinand Bauer Μετάφραση-επιμέλεια: Rainer Scheppelmann Kentavros

Flora Graeca


Το 1786 και το 1787, ο βοτανολόγος John Sibthorp, εμπνευσμένος από τον Διοσκουρίδη που περί το 60 μ.Χ. κατέγραψε τα φαρμακευτικά φυτά του μεσογειακού κόσμου, περιηγήθηκε μαζί με τον εικονογράφο Ferdinand Bauer στην Ελλάδα, στο Αιγαίο, στη Δυτική Ανατολία και στην Κύπρο.

Ο Sibthorp έδειχνε στους ντόπιους τα σχέδια του Διοσκουρίδη και αυτοί τον οδηγούσαν στους τόπους όπου βρίσκονταν τα φυτά. Πήρε μαζί του στη Βρετανία πάνω από 1.000 δείγματα φυτών – αυτό σήμερα ονομάζεται «βιο-πειρατεία». Ο Ferdinand Bauer σκίτσαρε επιτόπου τα φυτά και έβαζε στα σχέδιά του χρωματικούς κωδικούς, τους οποίους αργότερα χρησιμοποίησε για να χρωματίσει τις υδατογραφίες.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά έργα στην ιστορία της Βοτανικής: 10 τόμοι, που εκδόθηκαν την περίοδο 1806-1840, μετά τον θάνατο του Sibthorp, ο κάθε ένας με περίπου 100 σχέδια της χλωρίδας της Ελλάδας. Το βιβλίο είχε όμως ένα μειονέκτημα: το κόστος του, με αποτέλεσμα το ευρύ κοινό να μην έχει δει ποτέ αυτό το έργο, πόσω μάλλον οι Έλληνες.

Λόγω της υψηλής τιμής του, μόνο 60 αντίτυπα είχαν εκδοθεί συνολικά. Βρίσκονταν σε βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές και ήταν μέχρι τώρα προσβάσιμα μόνο σε λίγους εμπειρογνώμονες.

Ο φιλέλληνας Rainer Scheppelmann παρουσιάζει τώρα, 200 χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση, μια τρίγλωσση, οικονομικά προσιτή έκδοση της FloraGraeca (γερμανικά, αγγλικά και ελληνικά). Περιέχει 250 γκραβούρες από τις 966 της έκδοσης του 1806-1840, γκραβούρες φυτών που συναντάμε και σήμερα συχνά στην Ελλάδα.

Η εκ νέου έκδοση της FloraGraeca είναι γραμμένη σε τρεις γλώσσες. Έτσι, δεν είναι μόνο μια συνεισφορά στη γερμανο-ελληνική φιλία, αλλά ένα παν-ευρωπαϊκό σχέδιο.

Αποκλειστικός διανομέας στην Ελλάδα είναι οι εκδόσεις Δίαυλος, http://www.diavlosbooks.gr

 

Flora Graeca
John Sibthorp
Εικονογράφηση: Ferdinand Bauer
Μετάφραση-επιμέλεια: Rainer Scheppelmann
Kentavros
244 σελίδες
ISBN 978-3-9818287-0-2
Τιμή: €24,80

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.