fbpx
Ιστορία και μνήμες της Δόξας Σιταγρών Ευάγγελος Ιωσηφίδης Κυριακίδη

Ιστορία και μνήμες της Δόξας Σιταγρών


Το χωριό των Σιταγρών δημιουργήθηκε το 1922 από Πόντιους πρόσφυγες. Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, από τη μια λόγω της ανέχειας και της φτώχειας κι από την άλλη λόγω της φυσικής τοποθεσίας του χωριού, μιας και βρισκόταν σε ελώδη περιοχή, με πολλή υγρασία, λάσπη και άλλες δυσκολίες. Παρόλα αυτά η δύναμη των προσφύγων υπήρξε αρκετή για να επιβιώσουν και σε μια τριετία το χωριό απαριθμούσε 230 ποντιακές οικογένειες.

Αντίθετα με την υλική ανέχεια των πρώτων κατοίκων των Σιταγρών, υπήρχε μεγάλος πνευματικός πλούτος, ο οποίος φαίνεται από την έφεση που είχαν οι Σιταγρινοί στις τέχνες. Έτσι τον Ιανουάριο του 1925 δημιουργήθηκε ο πρώτος πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, ο «Απόλλων», ενώ λίγο αργότερα και ο δεύτερος σύλλογος, ο «Όμηρος». Ο κάθε σύλλογος από τους παραπάνω είχε και το ποδοσφαιρικό τμήμα του.

Το παρόν βιβλίο σκοπό έχει να εξιστορήσει την ίδρυση και την πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας «Δόξα Σιταγρών», καθώς και την προϊστορία της. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία παρατίθενται παρενθετικά, ενώ η αναφορά στο πάθος των Ποντίων για τις τέχνες, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη βοηθά τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο να τους κατανοήσει. Μεταξύ άλλων, έτσι λύνεται και η εξής απορία: πώς γίνεται από ένα τόσο μικρό προσφυγικό χωριό να ξεπήδησε μια τόσο μεγάλη και ιστορική ομάδα.

Ιστορία και μνήμες της Δόξας Σιταγρών
Ευάγγελος Ιωσηφίδης
Κυριακίδη
192 σελ.
ISBN 978-960-599-093-0
Τιμή: €18,00
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.