fbpx
Η Καλαμαριά όπως τη ζήσαμε Σταμάτης Παραράς Εκδόσεις Κυριακίδη

Η Καλαμαριά όπως τη ζήσαμε


Στο έργο αυτό ο συγγραφέας καταγράφει την πρόσφατη ιστορία της Καλαμαριάς με περιγραφή γεγονότων και χαρακτηριστικών προσώπων, γειτονιών και εθίμων που έσβησαν ή σβήνουν. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό με στόχο να κρατήσει άσβεστη στη μνήμη των γενεών που έρχονται την καθημερινότητα και την αλληλεγγύη των κατοίκων της Καλαμαριάς κυρίως κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

Η ανυπαρξία έργων υποδομής, η αγορά και τα ποικίλα επαγγέλματα, τα περισσότερα εκ των οποίων σήμερα δεν ασκούνται, περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο. Οι προσπάθειες της δεύτερης γενιάς των προσφύγων να καλυτερεύσουν το βιοτικό επίπεδό τους, να μορφώσουν τα παιδιά τους, να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους, παρουσιάζονται με διάφορα παραδείγματα. Τα συγκοινωνιακά μέσα, οι συνθήκες υγιεινής, ο οικιακός και επαγγελματικός εξοπλισμός δείχνουν την ταλαιπωρία αλλά και υπομονή των Καλαμαριωτών αυτής της περιόδου. Η συμβολή πολλών κατοίκων της πόλης στην ανάπτυξη της κοινωνικής και πνευματικής ζωής επιβεβαιώνει πως η Καλαμαριά δεν έχει να ζηλέψει καμία άλλη πόλη.

Παιδιά και παιχνίδια, κοινωνικές εκδηλώσεις, κατοχικά και μετακατοχικά γεγονότα περιγράφονται μερικές φορές αναλυτικά, αφού ο συγγραφέας τα έζησε και ο ίδιος. Επίσης, παρουσιάζει πολλούς Συλλόγους, Σωματεία και Ιδρύματα που προσφέρανε και συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο. Αυτό το πόνημα αποτελεί μια εικόνα της μεταπολεμικής Καλαμαριάς αναφερόμενο «στα χρόνια και στους χώρους που παίξαμε και ανδρωθήκαμε».

Η Καλαμαριά όπως τη ζήσαμε
Σταμάτης Παραράς
Εκδόσεις Κυριακίδη- Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού
128 σελ.
ISBN 978-960-599-001-5
Τιμή € 15,00
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.