fbpx
Σχολάρχης στην Αίγινα

Σχολάρχης στην Αίγινα


Πρόκειται για τη βιογραφία ενός δασκάλου που έζησε στην Αίγινα και υπήρξε ταυτόχρονα από τους πρωτοπόρους μελετητές της λαογραφικής κληρονομιάς του τόπου του. Το βιβλίο αξιοποιεί το αρχείο του, που βρίσκεται κατατεθειμένο στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας. Την έκδοση συμπληρώνει πλούσιο αρχειακό και εικονογραφικό υλικό.

Ο Παναγής Ν. Ηρειώτης γεννήθηκε στην Αίγινα το 1854. Σπούδασε κλασική φιλολογία στην Αθήνα και στο πανεπιστήμιο της Ερλάγγης, στη Γερμανία. Έπειτα από ολιγόχρονη παραμονή στο Βαρβάκειο, επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου υπηρέτησε για χρόνια ως σχολάρχης στο Ελληνικό Σχολείο Αιγίνης. Υπήρξε παράλληλα σοβαρός μελετητής της τοπικής λαογραφικής παράδοσης, σε επικοινωνία με συναδέλφους του της επιστημονικής κοινότητας. Τα έργα του Ο χορός της Λαμπρής, Ο Κακομοιραμένος, Ο Κλήδονας, μαρτυρούν μια εντυπωσιακή διεπιστημονική προσέγγιση, ενώ διασώζουν, ως πολύτιμες μαρτυρίες, μέρος της συλλογικής μνήμης του νησιού. Ο Ηρειώτης έγραψε επίσης βιβλία για χρήση από μαθητές και σπουδαστές φιλολογίας. Με αυτή την έννοια, η βιογραφία του μπορεί να θεωρηθεί και ως μία μικρή συμβολή στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης.

«Ο Παναγής Ηρειώτης πίστεψε στην αξία που έχουν τα γράμματα: κοπίασε ο ίδιος ως μαθητής, εργάστηκε σκληρά ως ερευνητής, μα, πάνω απ’ όλα, υπήρξε δάσκαλος, όχι μόνο στην τάξη αλλά και μέσα από τα επιστημονικά γραπτά του».

Πέρα από μία βιογραφία, το βιβλίο αναδεικνύει όψεις της καθημερινότητας της Αίγινας, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και την εποχή του μεσοπολέμου. Κι αυτό ήταν κάτι που έλειπε από τη δευτερογενή βιβλιογραφία που αφορά το οικείο, αλλά άγνωστο, τελικά, νησί του Αργοσαρωνικού. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την ακμή της σπογγαλιείας, την εισαγωγή και διάδοση της καλλιέργειας του φιστικιού, την «ανακάλυψη» της Αίγινας από τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα με τις πρώτες ανασκαφές στην Αφαία και την Κολώνα.






Σχολάρχης στην Αίγινα

Παναγής Ν. Ηρειώτης, 1854-1930
Ελένη Σταμπόγλη
Καλειδοσκόπιο – Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας
188 σελ.
Τιμή € 18,00
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.