Δύο ιστορίες του Δανιήλ Χαρμς

Δύο ιστορίες του Δανιήλ Χαρμς

μετάφραση: Ελένη Κατσιώλη

 

Τετράδιο

Μου δώσανε ένα χαστούκι.

Καθόμουν κοντά στο παράθυρο. Ξαφνικά κάτι σφύριξε στον δρόμο. Έσκυψα από το παράθυρο κι έφαγα ένα χαστούκι.

Κρύφτηκα ξανά στο σπίτι. Και να που τώρα το μάγουλό μου καίει, όπως λέγαν οι παλιοί, από μια ανεξίτηλη ντροπή.

Τέτοιο πόνο από ντροπή δοκίμασα και παλιότερα, μια φορά στη ζωή μου. Είχε συμβεί το εξής: Μια πανέμορφη γυναίκα, νόθα κόρη του βασιλιά, μου χάρισε ένα πολυτελές τετράδιο.

Αυτό ήταν για μένα πραγματικό δώρο∙ τόσο ωραίο ήταν το τετράδιο! κάθισα αμέσως κι άρχισα να γράφω στίχους. Όμως, όταν αυτή η κυρία, η νόθα κόρη του βασιλιά, είδε ότι γράφω στο τετράδιο πρόχειρα σχεδιάσματα μου είπε:

– Αν ήξερα ότι θα γράφατε μέσα σ’ αυτό τα δίχως πνοή σχεδιάσματά σας, ποτέ δεν θα σας χάριζα ένα τέτοιο τετράδιο. Νόμιζα ότι αυτό το τετράδιο θα σας εξυπηρετούσε για να αντιγράφετε έξυπνες και χρήσιμες φράσεις, τσιτάτα από διάφορα βιβλία.

Έκοψα από το τετράδιο τα φύλλα που είχα γράψει και το επέστρεψα στην κυρία.

Και τώρα που μου έδωσαν αυτό το χαστούκι, μέσα απ’ το παράθυρο, αισθάνθηκα το ίδιο γνωστό συναίσθημα. Το ίδιο που δοκίμασα όταν επέστρεψα στην πανέμορφη κυρία το πολυτελές της τετράδιο.

12 Οκτωβρίου 1938

 

…–…

 

Οι πεσμένες γριές

Μια υπερβολικά περίεργη γριά, σκύβοντας πολύ από το παράθυρο, έπεσε και τσακίστηκε.

Μια άλλη γριά έσκυψε από το παράθυρο, κοιτάζοντας κάτω με περιέργεια την τσακισμένη, όμως από υπερβολική περιέργεια, κρεμάστηκε στο παράθυρο, έπεσε και τσακίστηκε.

Μετά έσκυψε από το παράθυρο μια τρίτη γριά, μετά μια τέταρτη, μετά μια πέμπτη.

Όταν κρεμάστηκε από το παράθυρο η έκτη γριά είχα βαρεθεί να τις κοιτάζω και πήγα στην αγορά Μαλτσέφσκι, όπου λένε ότι χάρισαν σ’ έναν τυφλό ένα πλεχτό σάλι.

19…

 

O Δανιήλ Ιβάνοβιτς Χαρμς Γιουβατσόφ (1905-1942) ήταν Ρώσος συγγραφέας και ποιητής. Μέλος της «Ένωσης Πραγματικής Τέχνης». Από το 1926 αποπειράται να ενώσει τις δυνάμεις των αριστερών συγγραφέων και των ζωγράφων του Λένινγκραντ. Το φθινόπωρο του 1927 η Ένωση με επικεφαλής τον Χαρμς παίρνει την οριστική ονομασία της. Σε αυτή συμμετέχουν, εκτός από τον Χαρμς, ο Αλεξάντρ Βεντένσκι, ο Νικολάι Ζαμπαλότσκι, ο Κονσταντίν Βαγκίνοφ, ο Ίγκαρ Μπαχτεριόφ, ο Μπόρις Λεβίν, ο Κλιμέντι Μιντς κ.ά.

Ο Χαρμς συνελήφθη για πρώτη φορά τον Δεκέμβρη του 1931 μαζί με άλλα μέλη της ομάδας για συμμετοχή σε «αντισοβιετική ομάδα συγγραφέων». Καταδικάστηκε τρία χρόνια σε σωφρονιστικό στρατόπεδο. Τον Μάρτιο του 1932 η απόφαση μετατράπηκε σε εξορία και ο Χαρμς μεταφέρθηκε στο Κουρσκ.

Η δεύτερη σύλληψη έγινε τον Αύγουστο του 1941, ύστερα από καταγγελία της Αντονίνα Ορανζίρεγεβα, στελέχους της ΝΙΚΑΒΕΝΤΕ. Κατηγορήθηκε για «συκοφαντική και ηττοπαθή συμπεριφορά». Ο Χαρμς, για να γλιτώσει την εκτέλεση, προσποιήθηκε τον τρελό. Τον έκλεισαν σε τρελοκομείο του Λένινγκραντ, όπου πέθανε από πείνα κατά την πολιορκία της πόλης.

Στις 25 Ιουλίου 1960, με αίτηση της αδελφής του, η Γενική Εισαγγελέας τον αθώωσε και τον αποκατέστησε.

 

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ > ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
«Χειρουργική» του Αντόν Τσέχοφ

μετάφραση: Ελένη Κατσιώλη Περιφερειακό νοσοκομείο. Όσο ο γιατρός που έφυγε για να παντρευτεί απουσιάζει, τους ασθενείς δέχεται ο νοσοκόμος Κουριάτιν, ένας χοντρός άντρας γύρω στα σαράντα, με μια τριμμένη...

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ > ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
«Sui generis» του Κωνσταντίνου Πιτένη

Ένας αυθεντικός homo faber∙ παράκαιρος και ατοπίας. Τρεφόταν με τα πάρεργα, μ’ όλα τα φάλτσα των ημερών του. Και μηρυκαστικός. Ένας κόσμος επωαζόταν μέσα του, στις ανάπαυλές του. Όχι πως νοιαζόταν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: