A+ A A-

Έγκον Φριντέλ: «Πολιτιστική Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Πολιτιστική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας Μύθος και πραγματικότητα της προχριστιανικής ψυχής Έγκον Φριντέλ Μετάφραση: Δημοσθένης Κούρτοβικ Τόπος


Το «γοητευτικότερο, το ζωντανότερο κι ερεθιστικότερο βιβλίο», «ιδιοσυγκρασιακό και υποκειμενικό», ωστόσο διορατικό, γραμμένο «αντιακαδημαϊκά». Πρόκειται για την Πολιτιστική Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας του Έγκον Φριντέλ, στην οποία ο συγγραφέας προσπαθεί να δει, πίσω από το μύθο, την κρυμμένη πραγματικότητα. Και τα παραπάνω ενθουσιαστικά επίθετα που διαβάζουμε στον «Πρόλογο» του μεταφραστή Δημοσθένη Κούρτοβικ δεν είναι καθόλου υπερβολικά. Να προσθέσουμε σ’ αυτά και το θαυμασμό του Τόμας Μαν, που θεωρεί τον Φριντέλ ως τον μεγαλύτερο στιλίστα.

 

Εμφανίσεις: 870

Περισσότερα...

Δημόκριτος Τσουκάπας: «Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας…» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας... Δημόκριτος Τσουκάπας Δίαυλος


Η ελληνική μυθολογία υπήρξε πάντα αστείρευτη πηγή έμπνευσης και πληροφοριών για τη ζωή των αρχαίων προγόνων μας για συγγραφείς και ποιητές διεθνώς. Αποτελεί σημείο αναφοράς και πρόκληση. Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, όπως και κάθε λαού, υποθέτω, δεν είναι «ψέματα». Όπως σωστά επισημαίνει ο Δημόκριτος Τσουκάπας. Είναι φορείς μεγάλων αληθειών, φορείς πανανθρώπινων αξιών. Ένας διαχρονικός Δούρειος Ίππος είναι η μυθολογία των Ελλήνων, που γεννοβολάει αιώνιες αλήθειες καλυμμένες με παραμυθικά στοιχεία για να διδάσκουν αβίαστα με τρόπο επαγωγικό, δημιουργικό. Γι’ αυτό προσφέρονται για σύγχρονες συναρπαστικές αφηγήσεις, και για «μυθιστορίες αρχαίας τρέλας», όπως εύλογα χαρακτηρίζει ο συγγραφέας του βιβλίου τούτου τις δικές του, ιδιαίτερα συναρπαστικές και ιδιότυπες, ίσαμε τολμηρές μυθοπλασίες.

 

Εμφανίσεις: 1055

Περισσότερα...

Ούρσουλα Φωσκόλου: «Το κήτος» κριτική του Χρίστου Παπαγεωργίου

Το κήτος Ούρσουλα Φωσκόλου Κίχλη


Είναι παρήγορο, ελπιδοφόρο και σημαντικό το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι με σπουδές, διπλώματα και επιστημονικές περγαμηνές στρέφονται προς τη λογοτεχνία, καταθέτοντας εξαιρετικά έργα τα οποία στο μέλλον θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικά –αποτελώντας το αύριο σε όλα τα είδη του λόγου– ποίηση, διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα. Αυτό το γεγονός δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς πάντα νεοφερμένοι λογοτέχνες διεκδικούσαν τη θέση τους από τους προηγηθέντες πιο μεγάλους σε ηλικία και πιο καταξιωμένους. Όπως επίσης γινόταν κάποτε η είσοδος στο χώρο των γραμμάτων μιας ορισμένης γενιάς, ενός συνόλου δηλαδή συγγραφέων που είτε γεννήθηκαν την ίδια περίοδο είτε εξέδωσαν την ίδια εποχή, και η συγκεκριμένη γενιά εκτόπιζε, επεσκίαζε ή ίσως μετρίαζε τη λάμψη και το κύρος των παλαιότερων, σε σημείο μάλιστα που να προκαλεί αφενός ατέρμονες συζητήσεις, αφετέρου έντονες αντεγκλήσεις και διαξιφισμούς τόσο για το μέγεθος όσο και για την αξία των εισερχόμενων στη δημιουργία.

 

Εμφανίσεις: 1136

Περισσότερα...

Andrew Dalby: «Βυζαντίου γεύσεις» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Βυζαντίου γεύσεις Η κουζίνα της αυτοκρατορίας Andrew Dalby Μετάφραση: Δέσποινα Λαμπαδά Πατάκης


Έχουμε διαβάσει και διδαχτεί την επίσημη ιστορία του Βυζαντίου. Έχουμε διαβάσει εκείνα που αφορούν τη χιλιόχρονη αντίσταση της αυτοκρατορίας στις επιθέσεις των ποικίλων επιδρομέων, έχουμε γνώση των δολοφονιών και δολοπλοκιών και όλου του παρασκηνίου της εξουσίας. Τώρα το βιβλίο του Andrew Dalby με τον τίτλο Βυζαντίου γεύσεις έρχεται να μας δείξει μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή του Βυζαντίου· τη γευστική. Η χριστιανική αυτοκρατορία, με τη μεγάλη κληρονομιά, την παγανιστική φιλολογία, την τέχνη και τη φιλοσοφία, με τη θαυμαστή Βασιλεύουσα-Κωνσταντινούπολη, έχει και μια θαυμαστή κουζίνα. Γιατί στη Βασιλεύουσα καταφθάνουν εκ πάσης γης τα πάντα, όπως έλεγε ο Θουκυδίδης για την αφθονία αγαθών της μεγαλοπρεπούς Αθήνας της δικής του εποχής. Είναι ο προνομιούχος τόπος που στεριές και θάλασσες, κοντινές και μακρινές, του προσπορίζουν τα αγαθά τους. Και επειδή πολλά έχουν προέλευση από το λατινικό μέρος της αυτοκρατορίας, υπάρχουν φαγητά με λατινική ρίζα. Π.χ. το «βουκέλλατον» (ξερή κουλούρα), η «φούσκα» (υδαρές, ξιδάτο κρασί), τα «λακτέντα» (γουρουνάκια γάλακτος), το «κοντίτιον» (κρασί με καρυκεύματα), οι οξύρρυνχοι και το χαβιάρι τους. Και επειδή η αυτοκρατορία ήταν ένα μεγάλο πολιτισμικό μωσαϊκό, επόμενο ήταν τέτοιο να είναι και το φαγητό της.

 

Εμφανίσεις: 1003

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr