Schorlau Wolfgang: «Η συνωμοσία του Μονάχου»

Schorlau Wolfgang: «Η συνωμοσία του Μονάχου»

Ο Βόλφγκανγκ Σορλάου γεννήθηκε το 1951 σε μια μικρή πόλη της Ρηνανίας. Έχει γράψει μέχρι σήμερα πέντε βιβλία με ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Γκέοργκ Ντένγκλερ.

Το μυθιστόρημα  αναφέρεται στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση κατά τη Γιορτή της Μπίρας του Μονάχου στις 26 Σεπτεμβρίου 1980, υπόθεση την οποία αναλαμβάνει ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Γκέοργκ Ντένγκλερ. Είναι έμπειρος, αφού έχει αποχωρήσει από την αστυνομία, και γνωρίζει καλά τον χώρο του πολιτικού εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Ντένγκλερ ανακαλύπτει σκοτεινές αντιφάσεις κι αρχίζει να θέτει επικίνδυνες ερωτήσεις: Ήταν στ’ αλήθεια ο δράστης ένας «τρελός» χωρίς άλλες διασυνδέσεις; Ή μήπως υπήρξε ανάμειξη κρατικών υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας και αξιωματούχων του ΝΑΤΟ;

Στο συναρπαστικό πολιτικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Σορλάου αξιοποιούνται αρχειακό υλικό και νέα πορίσματα της έρευνας γι’ αυτή την πολύκροτη υπόθεση, στην οποία ανιχνεύονται πια και πιθανές διασυνδέσεις του κράτους με την ακροδεξιά τρομοκρατία. Από την άλλη, ο συγγραφέας γράφει για τις αποσιωπημένες πτυχές του γερμανικού «οικονομικού θαύματος». Γράφει για το ακροδεξιό κόμμα NPD στη Γερμανία και μιλά για τις μυστικές υπηρεσίες. Παράλληλα παρουσιάζει και τη ζωή μιας Γερμανίδας πολιτικού που, αν και συντηρητική, θέλει να αντισταθεί στους ακροδεξιούς. Η Σαρλότε φον Σμόλτκε, υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, έχει κάνει πρόταση για την απαγόρευση του ακροδεξιού (νεοναζιστικού) κόμματος NPD, αλλά βρίσκει αντίθετα πολλά στελέχη της κυβέρνησης. 

Ο Βόλφγκανγκ Σορλάου στο μυθιστόρημα Η συνωμοσία του Μονάχου αποδεικνύει ότι είναι ένας μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας που ξέρει να κερδίζει τους αναγνώστες.

Ο Ντένγκλερ συνεργάζεται με τη Σαρλότε, αν και βρίσκει ως εμπόδιο στην έρευνά του τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, που του στήνουν διαρκώς παγίδες. Δεν πτοείται και βαδίζει με σταθερά βήματα για να βρει τους αίτιους της βομβιστικής επίθεσης. Τον βοηθούν οι τρεις φίλοι του, ο Μάριο, εικαστικός καλλιτέχνης, ο Λέοπολντ, δημοσιογράφος, και ο Μάρτιν, που γράφει ωροσκόπια για περιοδικά.

Στην πορεία ο Ντένγκλερ ανακαλύπτει μεθοδικά μερικά κομμάτια του παζλ που έχει στα χέρια του. Ακόμη χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό και κυρίως ένα έγγραφο της αμερικανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπου έχουν καταγραφεί οι άξονες της μυστικής πολιτικής των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’60 έναντι των απελευθερωτικών κινημάτων στις υπανάπτυκτες χώρες, μα και των κινημάτων διαμαρτυρίας στις βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης.

Ο Βόλφγκανγκ Σορλάου στο μυθιστόρημα Η συνωμοσία του Μονάχου αποδεικνύει ότι είναι ένας μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας που ξέρει να κερδίζει τους αναγνώστες. Γι’ αυτό τον λόγο και οι Γερμανοί τον τίμησαν με το Γερμανικό Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

 

Η συνωμοσία του Μονάχου
Wolfgang Schorlau
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Angelus Novus
374 σελ.
ISBN 978-618-82665-9-9
Τιμή €15,90
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Peter Swanson: «Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος»

Ξένοι στο αεροδρόμιο Το μυθιστόρημα Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος του Πίτερ Σουάνσον (1968) αρχίζει με δύο από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, τον Τεντ και τη Λίλη, οι οποίοι συζητώντας κάνουν μια αναφορά στο βιβλίο της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: