fbpx
Ann Cleeves: «Γαλάζια αστραπή»

Ann Cleeves: «Γαλάζια αστραπή»

Στα μυθιστορήματα της Αν Κλιβς (γεννήθηκε το 1954), πρωταγωνιστούν είτε η ντετέκτιβ της αστυνομίας Βέρα Στάνχοουπ, είτε ο επιθεωρητής Τζίμι Πέρεζ, Άγγλος με ισπανική καταγωγή. Εδώ, στο Γαλάζια αστραπή, όπως και στα άλλα βιβλία που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, όλα από τον Κλειδάριθμο, χώρος δράσης είναι τα νησιά Σέτλαντ, βορείως της Σκοτίας. Συγκεκριμένα στο Φερ Άιλ, το διάσημο παρατηρητήριο πτηνών του νησιού, ύστερα από μια βραδινή γιορτή με αρκετούς καλεσμένους, βρίσκεται νεκρή με ένα μαχαίρι στην πλάτη μια γυναίκα, η Άντζελα, με φτερά πλεγμένα στα μαλλιά της. Καθώς οι φθινοπωρινές θύελλες κι οι καταιγίδες μαίνονται, το νησί αποκόβεται από τον υπόλοιπο κόσμο κι ο Πέρεζ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το έγκλημα που ατυχώς επηρεάζει και τη δική του προσωπική ζωή. Ο επιθεωρητής βρίσκεται σε οικείο χώρο, έχει μεγαλώσει σε αυτό το νησί που αποτελεί κομμάτι του εαυτού του, εκεί ζούσε η οικογένειά του επί πολλές γενιές. Ωστόσο, η Φραν, η σύντροφός του που συνοδεύει την κόρη της την Κάσι, δεν αισθάνεται άνετα, κάτι την ενοχλεί. Στο ερευνητικό κέντρο του νησιού εργάζεται ως μαγείρισσα η Τζέιν, η οποία έχει ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις: συνδέεται ερωτικά με γυναίκες. Εκεί εργάζεται και ο Μόρις, μαζί με την Άντζελα, μια δυναμική γυναίκα, νεότερή του που για χάρη της εγκατέλειψε τη σύζυγό του. Η Πόπι, η κόρη του, μεθάει με τους φίλους της και είναι εξοργισμένη για ποικίλους λόγους. Γενικά, η οικογένεια του Μόρις είναι, διαβάζουμε, περίεργη και δυσλειτουργική, με ό,τι σημαίνει ο όρος. Η Άντζελα ήταν μια γοητευτική επιστήμονας με κύρος και το μόνο αρνητικό που μπορούσαν να της προσάψουν είναι το ότι ήθελε πάντα να έχει το πάνω χέρι, να διατάζει, να είναι το επίκεντρο της προσοχής και να τη θαυμάζουν. Άραγε αρκεί αυτό για να τη σκοτώσουν; Ίσως πρόκειται για μια πράξη οργής ή εκδίκησης. Κι ύστερα δολοφονείται η Τζέιν κι ο θάνατός της προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά.

Η Αν Κλιβς, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σύγχρονη Άγκαθα Κρίστι, χρησιμοποιεί τα γνωστά μοτίβα της «μεγάλης κυρίας του εγκλήματος» (κλειστός χώρος, πολλοί ύποπτοι, περίεργες σχέσεις μεταξύ των ηρώων), και φτιάχνει ένα σχεδόν τέλειο σταυρόλεξο, θέλοντας να μπερδέψει και ταυτόχρονα να διασκεδάσει τους αναγνώστες της.

Η πλοκή της ιστορίας περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του Πέρεζ και το νησί, όπου καταφτάνουν ορνιθολόγοι για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους – η ίδια η Αν Κλιβς για ένα διάστημα εργάστηκε ως μαγείρισσα σε παρατηρητήριο πτηνών, αλλά και στην ακτοφυλακή. Σε αυτό τον περίκλειστο κόσμο, σιγά σιγά και εξαιτίας των ερευνών του Πέρεζ, βγαίνουν στην επιφάνεια παλιά μυστικά και πάθη, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων που κάνουν οι ήρωες είναι ένα πουλί, ένα σπάνιο, παράξενο πουλί.

Ασφαλώς, το σεξ παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των ηρώων και των ηρωίδων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα υπόλοιπα βιβλία της Κλιβς. Το σεξ επηρεάζει τις σχέσεις των ανθρώπων και βεβαίως τον γάμο τους –μερικοί κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά στις απιστίες των συζύγων τους. Εξάλλου, μας λέει η συγγραφέας, η υπερβολική ενασχόληση με το σεξ, η κατάχρησή του, μπορεί να οφείλεται στην ανατροφή των παιδιών μέσα στην οικογένειά τους.

Η Αν Κλιβς, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σύγχρονη Άγκαθα Κρίστι, χρησιμοποιεί τα γνωστά μοτίβα της «μεγάλης κυρίας του εγκλήματος» (κλειστός χώρος, πολλοί ύποπτοι, περίεργες σχέσεις μεταξύ των ηρώων), και φτιάχνει ένα σχεδόν τέλειο σταυρόλεξο, θέλοντας να μπερδέψει και ταυτόχρονα να διασκεδάσει τους αναγνώστες της. Εκείνοι που θα διαβάσουν αυτό το μοντέρνο αστυνομικό μυθιστόρημα, που είναι φτιαγμένο από παλιά μεν, αλλά ανθεκτικά υλικά, σίγουρα θα απολαύσουν το λογοτεχνικό παιγνίδι της συγγραφέως. Βασική παρατήρηση: όλοι οι εργαζόμενοι στο ερευνητικό κέντρο, καθώς και οι επισκέπτες, θα μπορούσαν να έχουν σκοτώσει την Άντζελα. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά της Κλιβς σε ένα εμβληματικό μυθιστόρημα της Κρίστι, το Δέκα μικροί νέγροι, όπου μια παρέα ανθρώπων που βρέθηκαν σ’ ένα νησί δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τη δυσκολότερη υπόθεση που είχε αναλάβει ποτέ ο Πέρεζ, ο οποίος στην πορεία των ερευνών του βλέπει να δολοφονείται κι ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Προσπαθώντας να υποδείξει ως πιθανό ένοχο κάποιο από τα πρόσωπα της ιστορίας, η Κλιβς καταφέρνει να αποπροσανατολίσει τον αναγνώστη και στο τέλος να τον καταπλήξει. Μπορούμε να πούμε πως από τότε που εμφανίστηκε η συγγραφέας έχει καταφέρει να αναζωογονήσει το ορθόδοξο αστυνομικό αφήγημα, δίνοντάς του νέα πνοή.

 

Γαλάζια αστραπή
Ann Cleeves
Μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης
Κλειδάριθμος
430 σελ.
ISBN 978-960-461-803-3
Τιμή: €15,50
001 patakis eshop

 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
J. M. Coetzee: «Ο Πολωνός»

Διαβάζοντας τη νουβέλα Ο Πολωνός (2023) του Τζον Μάξγουελ Κούτσι, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Χριστίνας Σωτηροπούλου, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια συνειδητοποιούν τη δύναμη που έχει ο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Arturo Pérez-Reverte: «Ο Ιταλός»

Ο πολυγραφότατος Ισπανός συγγραφέας από την Καρθαγένη, ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, έχει φωτίσει πολλές φορές μέσα από τα μυθιστορήματά του άγνωστες στιγμές της Ιστορίας. Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, μέχρι στιγμής,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.