fbpx
Gaston Leroux: «Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα»

Gaston Leroux: «Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα»

Το σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα και ιδίως το σκανδιναβικό κρατούν τη μερίδα του λέοντος στις λίστες των εκδιδόμενων βιβλίων των ελλήνων εκδοτών. Παρ’ όλα αυτά η έκδοση ενός βιβλίου όπως Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα μόνο απαρατήρητη δεν θα μπορούσε να περάσει, και αυτό γιατί αν και η πρώτη έκδοση εντοπίζεται περίπου έναν αιώνα πριν, τα συστατικά που συνθέτουν την υπόθεση αποτελούν τη βάση για το καλό αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ο Gaston Leroux είναι ευρύτερα γνωστός για το βιβλίο του Το φάντασμα της Όπερας, το οποίο διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο, έγινε μιούζικαλ και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Νωρίτερα από την έκδοσή του το 1910 είχε προλάβει να εκδώσει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, το Μυστήριο του κίτρινου δωματίου και Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα με ήρωα τον δημοσιογράφο-ντετέκτιβ Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ, ο οποίος διαθέτει το ταλέντο και την ικανότητα να λύνει αδιέξοδες υποθέσεις, αναλύοντας λογικά ένα γεγονός όταν οι άλλοι δεν μπορούν. Ένα ταλέντο που από μικρή ηλικία είχε φανεί: «Εφάρμοζε την επαγωγική λογική στην καθημερινή του ζωή, όπως και στις σπουδές του … τίποτα δεν ήταν απλούστερο γι’ αυτόν από το να βρει οποιοδήποτε χαμένο ή κρυμμένο αντικείμενο – ακόμη κι αν είχε κλαπεί».

Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Leroux με τις διαρκείς ανατροπές και το εντεινόμενο σασπένς είναι διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης και όσο κορυφώνεται η πλοκή. Οι υποψίες περιστρέφονται εντέχνως σε όλα τα πρόσωπα της υπόθεσης, ενώ το ίδιο εύκολα θα μπορούσαν όλοι να είναι αθώοι.

Η υπόθεση που καλείται να λύσει ο πανούργος Ρουλεταμπίλ στο βιβλίο Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρ, έχει άμεση συνάφεια μετην υπόθεση του Μυστηρίου του κίτρινου δωματίου και είναι καλό ο αναγνώστης να το έχει διαβάσει πρώτα, αφού εδώ συναντάμε τους ίδιους ήρωες και η ιστορία ξετυλίγεται δύο χρόνια κατόπιν της λύσης του μυστηρίου του πρώτου βιβλίου. Ο αφηγητής Σενκλέρ μας εξιστορεί το παρελθόν του Ρουλεταμπίλ και της οικογένειας που ποτέ δεν γνώρισε, του οποίου η ανάμνηση από μια γυναίκα που τον είχε αγκαλιά ξυπνάει από ένα μεθυστικό άρωμα: «Πράγματι ήταν ένα άρωμα γεμάτο θλίψη – σαν το άρωμα ενός μοναχικού λουλουδιού, το οποίο είναι καταδικασμένο να μην το δει κανείς. Ήταν μια ευωδιά που έκανε τη φαντασία μου να καλπάσει, ένα γλυκό, απαλό και επίμονο άρωμα, το οποίο συνεπήρε τις αισθήσεις μου με το που μύρισα. Τι παράξενο άρωμα! Και δεν το είχα προσέξει νωρίτερα, αν και είχα συναντήσει τη Γυναίκα με τα Μαύρα εκατοντάδες φορές, αλλά τώρα μπορούσα να το μυρίσω παντού και ήξερα πως θα με συνόδευε μέχρι το τέλος της ζωής μου, γιατί όταν κάποιος καταφέρει να συλλάβει αυτή τη θεία ευωδιά, είναι σίγουρο πως θα τη θυμάται μέχρι να κλείσει τα μάτια του για στερνή φορά». Ο δημοσιογράφος ρίχνει γέφυρες με το παρόν χάρη στη μυρωδιά του αρώματος και η γυναίκα με τα μαύρα, που ακούει στο όνομα Ματίλντ Στάγκερσον παντρεύεται τον αγαπημένο της Ρομπέρ Νταρζάκ, έπειτα από το αίσιο μα όχι τόσο αναίμακτο τέλος της περιπέτειας του Μυστηρίου του κίτρινου δωματίου και τον πνιγμό του παραλίγο δολοφόνου Φρεντερίκ Λαρσάν.

Ο γάμος και το γαμήλιο ταξίδι είναι η αφετηρία της υπόθεσης μυστηρίου που θα κληθεί να λύσει ο Ρουλεταμπίλ, ιδίως όταν θα λάβει από τη Ματίλντ, ένα λακωνικό, αλλά απόλυτα σαφές σημείωμα με τη φράση «Σώστε μας». Αν και νεκρός ο Λαρσάν, μια αόρατη απειλή κατακλύζει τη Ματίλντ, υποψία που δεν θα πάψει να υφίσταται, ακόμη και όταν το σκηνικό της υπόθεσης μεταφερθεί σε ένα περίκλειστο μεσαιωνικό κάστρο της Κυανής Ακτής, όπου είναι δύσκολο κανείς να εισβάλει, πόσο μάλλον να εκδηλώσει την απειλή του.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Leroux με τις διαρκείς ανατροπές και το εντεινόμενο σασπένς είναι διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης και όσο κορυφώνεται η πλοκή. Οι υποψίες περιστρέφονται εντέχνως σε όλα τα πρόσωπα της υπόθεσης, ενώ το ίδιο εύκολα θα μπορούσαν όλοι να είναι αθώοι. Το μυστήριο εντείνεται από το περίκλειστο κάστρο, που πολύ ορθά εντάσσεται στην πλοκή, όπου όλα είναι ελεγχόμενα, αλλά και όλα είναι πιθανά. Τη λύση σε όλα τα περίεργα και παράδοξα που θα συμβούν θα τη δώσει ο Ρουλεταμπίλ με την οξύνοιά του, και έως τότε ο αναγνώστης διαβάζει με μεγάλη απόλαυση μια κλασική αστυνομική ιστορία σαν εκείνες του Arthur Conan Doyle και της Agatha Christie, της οποίας τα βιβλία εκδόθηκαν αρκετά χρόνια μετά.

 

Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα
Gaston Leroux
Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης
Διόπτρα
336 σελ.
ISBN 978-960-605-100-5
Τιμή: €15,50
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.