A+ A A-

Κάριν Σλότερ: «Συντριβή» κριτική του Απόστολου Σπυράκη

Συντριβή Κάριν Σλότερ Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης Ψυχογιός


Καμιά άλλη σχολή αστυνομικής λογοτεχνίας δεν έχει να επιδείξει παρόμοια ικανότητα αφήγησης γεμάτης ένταση και δύναμη∙ οι Αμερικανοί μοιάζουν να έχουν τη δράση στο αίμα τους. Ίσως επειδή η κοινωνία τους οικοδομήθηκε μέσα από εξαιρετικά βίαιες, μακροχρόνιες διαδικασίες, αυτή η δυναμική κουλτούρα που στοιχειώνει τη βόρεια Αμερική έχει διαποτίσει όλες τις γενιές των Αμερικανών συγγραφέων, από τον Έντγκαρ Άλαν Πόε μέχρι τον Ντάσιελ Χάμετ και μέχρι πρόσφατα, όταν βιβλία αυτού του είδους έγιναν σενάρια ταινιών με τεράστια επιτυχία. Σίγουρα η ευρωπαϊκή αστυνομική λογοτεχνία έχει να επιδείξει αξιόλογα δείγματα, για παράδειγμα η σκανδιναβική σχολή, που ανθεί στις μέρες μας, παρουσιάζει μια πληθώρα παραγωγής η οποία φαίνεται να επηρεάζεται από το μουντό περιβάλλον και τη σκοτεινή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί σ’ αυτές τις χώρες, πολλές φορές όμως δείχνει να πάσχει από έναν ιδιότυπο εγκεφαλικό τρόπο σκέψης, δημιουργώντας περίπλοκα σχήματα μακριά από την καθημερινή αντίληψη και εμπειρία. Οι Αμερικανοί συγγραφείς, από την άλλη, τουλάχιστον οι πιο ικανοί, μοιάζουν να γνωρίζουν ακριβώς πώς να ξεδιπλώσουν μια ιστορία με τρόπο νευρικό, με εξέλιξη γρήγορη, με ανάπτυξη στιβαρή, με ροή που κυλά αβίαστα, με φινάλε δυνατό, με δράση άφθονη, κι η Κάριν Σλότερ ίσως είναι ένα από τα πιο γνήσια ταλέντα της νέας γενιάς αστυνομικών συγγραφέων που μας έρχονται από τις ΗΠΑ, έχοντας καταφέρει να πουλήσει πάνω από τριάντα εκατομμύρια βιβλίων της σ’ όλον τον κόσμο.

Η Κάριν Σλότερ ίσως είναι ένα από τα πιο γνήσια ταλέντα της νέας γενιάς αστυνομικών συγγραφέων που μας έρχονται από τις ΗΠΑ, έχοντας καταφέρει να πουλήσει πάνω από τριάντα εκατομμύρια βιβλίων της σ’ όλον τον κόσμο.

Στα τελευταία μυθιστορήματά της έχει διαλέξει για ήρωα τον Γουίλ Τρεντ, έναν δυσλεκτικό ντετέκτιβ που καλείται κάθε φορά να εντοπίσει ό,τι πιο διεστραμμένο και άγριο έχει αναδυθεί από τα σπλάχνα της σκληρής εποχής μας, που παλεύει να επιβιώσει μέσα στο λαβύρινθο της κατάρρευσης των ηθικών αξιών και των παραδοσιακών δεσμών. Στη Συντριβή ο Γουίλ Τρεντ πρέπει να λύσει έναν γρίφο ειδεχθών εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τζόρτζια και θα χρειαστεί να αντιπαλέψει με όλη την καχυποψία και την εχθρότητα των κατοίκων του αμερικανικού νότου, που έχουν γίνει ακόμα πιο εσωστρεφείς και επιθετικοί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξαπλωθεί ραγδαία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να αντιμετωπίσει έναν τοίχο σιωπής και αινιγμάτων, πασχίζοντας με κάθε τρόπο να κρύψει τη δυσλεξία που τον καθιστά ευάλωτο, και γι’ αυτό το λόγο έχει εφεύρει με τρομερή υπομονή άπειρες τεχνικές ώστε να περνά απαρατήρητος και να καλύπτει τα προβλήματα που του δημιουργεί ο ιδιαίτερος τρόπος λειτουργίας του μυαλού του. Θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα έγκλημα στο οποίο εμπλέκεται το τοπικό αστυνομικό τμήμα που θέλει να καλύψει μυστικά σκοτεινά και βάζει τρικλοποδιές σε κάθε του βήμα. Πρέπει να παραμερίσει όλα τα προσωπικά του προβλήματα, εστιάζοντας στη δύσκολη κι επίπονη έρευνά του, πρέπει να μελετήσει εξονυχιστικά κάθε λεπτομέρεια που έχει διαφύγει της προσοχής, πρέπει να χρησιμοποιήσει τη φαντασία, τη διαίσθηση, την αντοχή του, και θα πρέπει να βασιστεί σ’ εκείνους τους συνεργάτες που μοιράζονται μαζί του το πάθος γι’ αυτή τη βρόμικη δουλειά διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, καθώς κυνηγούν ό,τι πιο ειδεχθές έχει παραχθεί σ’ αυτούς τους εξαιρετικά βίους καιρούς, αναζητώντας κάθε στιγμή εκείνο το κύμα της αδρεναλίνης που ξεχειλίζει μες το σώμα όταν έρθει η ώρα της δράσης, όταν τα νεύρα είναι τεντωμένα, όταν οι αντοχές δοκιμάζονται μέσα σε συνθήκες ακραίες που αφήνουν σημάδια παντοτινά στο σώμα και στη μνήμη.

Συντριβή Κάριν Σλότερ Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης Ψυχογιός

Η Κάριν Σλότερ έχει δουλέψει για άλλη μια φορά με καταπληκτικό επαγγελματισμό, λαμβάνοντας συμβουλές και υποδείξεις από το Πολιτειακό Γραφείο Ερευνών της Τζόρτζια, ακούγοντας ειδικούς που τη βοήθησαν να κατανοήσει το σύνθετο θέμα της δυσλεξίας, ψάχνοντας στοιχεία που αφορούν θέματα εξειδικευμένα, όπως οι καταδύσεις, ώστε τα σχετικά χωρία του βιβλίου να είναι όσο γίνεται πιο πειστικά, επισκέφτηκε τις τοπικές γυναικείες φυλακές, έριξε με καραμπίνα για να νιώσει την αίσθηση της χρήσης του κρύου όπλου που σκορπά το θάνατο, ρώτησε ιατροδικαστές που της εξήγησαν πώς είναι να σκοτώνεις κάποιον άνθρωπο, με δυο λόγια χρησιμοποίησε τις υποδείξεις κάθε ειδικού γιατρού, επιστήμονα ή ερευνητή ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στη Συντριβή ο Γουίλ Τρεντ πρέπει να λύσει έναν γρίφο ειδεχθών εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τζόρτζια και θα χρειαστεί να αντιπαλέψει με όλη την καχυποψία και την εχθρότητα των κατοίκων του αμερικανικού νότου.

Φαίνεται ότι οι αστυνομικές ιστορίες θα εξακολουθήσουν να συγκινούν μια μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού, το οποίο αγαπά την περιήγηση στον σκοτεινό κόσμο των εγκληματιών και των διωκτών τους. Σε κάθε περίπτωση, διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο έχει την αίσθηση ότι η Σλότερ δεν αστειεύεται, για τους λάτρεις του είδους, λοιπόν, και όχι μόνο, συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Συντριβή
Κάριν Σλότερ
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Ψυχογιός
512 σελ.
ISBN 978-618-01-1448-5
Τιμή: €17,70
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Henry James: «Η εικόνα στο χαλί» κριτική του Θανάση Λιακόπουλου

Ο Χένρι Τζέιμς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στη βάση δεδομένων της biblionet θα καταλάβουμε το γιατί. Από το 1980 έως σήμερα έχουν...

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Wolfgang Herrndorf: «Εικόνες της μεγάλης σου αγάπης» κριτική της Βερίνας Χωρεάνθη

Ο πρόωρα χαμένος Βόλφγκανγκ Χέρντορφ, συγγραφέας του Βερολίνο, γεια που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση λόγω της θεματολογίας του αλλά και της τόσο άμεσης, αφοπλιστικά ρεαλιστικής γραφής του, τοποθετεί στο μυθιστόρημα...

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Gaston Leroux: «Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα» κριτική του Σιδέρη Ντιούδη

Το σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα και ιδίως το σκανδιναβικό κρατούν τη μερίδα του λέοντος στις λίστες των εκδιδόμενων βιβλίων των ελλήνων εκδοτών. Παρ’ όλα αυτά η έκδοση ενός βιβλίου όπως Το άρωμα της...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr