Κάριν Σλότερ: «Συντριβή»
Συντριβή Κάριν Σλότερ Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης Ψυχογιός

Κάριν Σλότερ: «Συντριβή»

Καμιά άλλη σχολή αστυνομικής λογοτεχνίας δεν έχει να επιδείξει παρόμοια ικανότητα αφήγησης γεμάτης ένταση και δύναμη∙ οι Αμερικανοί μοιάζουν να έχουν τη δράση στο αίμα τους. Ίσως επειδή η κοινωνία τους οικοδομήθηκε μέσα από εξαιρετικά βίαιες, μακροχρόνιες διαδικασίες, αυτή η δυναμική κουλτούρα που στοιχειώνει τη βόρεια Αμερική έχει διαποτίσει όλες τις γενιές των Αμερικανών συγγραφέων, από τον Έντγκαρ Άλαν Πόε μέχρι τον Ντάσιελ Χάμετ και μέχρι πρόσφατα, όταν βιβλία αυτού του είδους έγιναν σενάρια ταινιών με τεράστια επιτυχία. Σίγουρα η ευρωπαϊκή αστυνομική λογοτεχνία έχει να επιδείξει αξιόλογα δείγματα, για παράδειγμα η σκανδιναβική σχολή, που ανθεί στις μέρες μας, παρουσιάζει μια πληθώρα παραγωγής η οποία φαίνεται να επηρεάζεται από το μουντό περιβάλλον και τη σκοτεινή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί σ’ αυτές τις χώρες, πολλές φορές όμως δείχνει να πάσχει από έναν ιδιότυπο εγκεφαλικό τρόπο σκέψης, δημιουργώντας περίπλοκα σχήματα μακριά από την καθημερινή αντίληψη και εμπειρία. Οι Αμερικανοί συγγραφείς, από την άλλη, τουλάχιστον οι πιο ικανοί, μοιάζουν να γνωρίζουν ακριβώς πώς να ξεδιπλώσουν μια ιστορία με τρόπο νευρικό, με εξέλιξη γρήγορη, με ανάπτυξη στιβαρή, με ροή που κυλά αβίαστα, με φινάλε δυνατό, με δράση άφθονη, κι η Κάριν Σλότερ ίσως είναι ένα από τα πιο γνήσια ταλέντα της νέας γενιάς αστυνομικών συγγραφέων που μας έρχονται από τις ΗΠΑ, έχοντας καταφέρει να πουλήσει πάνω από τριάντα εκατομμύρια βιβλίων της σ’ όλον τον κόσμο.

Η Κάριν Σλότερ ίσως είναι ένα από τα πιο γνήσια ταλέντα της νέας γενιάς αστυνομικών συγγραφέων που μας έρχονται από τις ΗΠΑ, έχοντας καταφέρει να πουλήσει πάνω από τριάντα εκατομμύρια βιβλίων της σ’ όλον τον κόσμο.

Στα τελευταία μυθιστορήματά της έχει διαλέξει για ήρωα τον Γουίλ Τρεντ, έναν δυσλεκτικό ντετέκτιβ που καλείται κάθε φορά να εντοπίσει ό,τι πιο διεστραμμένο και άγριο έχει αναδυθεί από τα σπλάχνα της σκληρής εποχής μας, που παλεύει να επιβιώσει μέσα στο λαβύρινθο της κατάρρευσης των ηθικών αξιών και των παραδοσιακών δεσμών. Στη Συντριβή ο Γουίλ Τρεντ πρέπει να λύσει έναν γρίφο ειδεχθών εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τζόρτζια και θα χρειαστεί να αντιπαλέψει με όλη την καχυποψία και την εχθρότητα των κατοίκων του αμερικανικού νότου, που έχουν γίνει ακόμα πιο εσωστρεφείς και επιθετικοί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξαπλωθεί ραγδαία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να αντιμετωπίσει έναν τοίχο σιωπής και αινιγμάτων, πασχίζοντας με κάθε τρόπο να κρύψει τη δυσλεξία που τον καθιστά ευάλωτο, και γι’ αυτό το λόγο έχει εφεύρει με τρομερή υπομονή άπειρες τεχνικές ώστε να περνά απαρατήρητος και να καλύπτει τα προβλήματα που του δημιουργεί ο ιδιαίτερος τρόπος λειτουργίας του μυαλού του. Θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα έγκλημα στο οποίο εμπλέκεται το τοπικό αστυνομικό τμήμα που θέλει να καλύψει μυστικά σκοτεινά και βάζει τρικλοποδιές σε κάθε του βήμα. Πρέπει να παραμερίσει όλα τα προσωπικά του προβλήματα, εστιάζοντας στη δύσκολη κι επίπονη έρευνά του, πρέπει να μελετήσει εξονυχιστικά κάθε λεπτομέρεια που έχει διαφύγει της προσοχής, πρέπει να χρησιμοποιήσει τη φαντασία, τη διαίσθηση, την αντοχή του, και θα πρέπει να βασιστεί σ’ εκείνους τους συνεργάτες που μοιράζονται μαζί του το πάθος γι’ αυτή τη βρόμικη δουλειά διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, καθώς κυνηγούν ό,τι πιο ειδεχθές έχει παραχθεί σ’ αυτούς τους εξαιρετικά βίους καιρούς, αναζητώντας κάθε στιγμή εκείνο το κύμα της αδρεναλίνης που ξεχειλίζει μες το σώμα όταν έρθει η ώρα της δράσης, όταν τα νεύρα είναι τεντωμένα, όταν οι αντοχές δοκιμάζονται μέσα σε συνθήκες ακραίες που αφήνουν σημάδια παντοτινά στο σώμα και στη μνήμη.

Συντριβή Κάριν Σλότερ Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης Ψυχογιός

Η Κάριν Σλότερ έχει δουλέψει για άλλη μια φορά με καταπληκτικό επαγγελματισμό, λαμβάνοντας συμβουλές και υποδείξεις από το Πολιτειακό Γραφείο Ερευνών της Τζόρτζια, ακούγοντας ειδικούς που τη βοήθησαν να κατανοήσει το σύνθετο θέμα της δυσλεξίας, ψάχνοντας στοιχεία που αφορούν θέματα εξειδικευμένα, όπως οι καταδύσεις, ώστε τα σχετικά χωρία του βιβλίου να είναι όσο γίνεται πιο πειστικά, επισκέφτηκε τις τοπικές γυναικείες φυλακές, έριξε με καραμπίνα για να νιώσει την αίσθηση της χρήσης του κρύου όπλου που σκορπά το θάνατο, ρώτησε ιατροδικαστές που της εξήγησαν πώς είναι να σκοτώνεις κάποιον άνθρωπο, με δυο λόγια χρησιμοποίησε τις υποδείξεις κάθε ειδικού γιατρού, επιστήμονα ή ερευνητή ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στη Συντριβή ο Γουίλ Τρεντ πρέπει να λύσει έναν γρίφο ειδεχθών εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τζόρτζια και θα χρειαστεί να αντιπαλέψει με όλη την καχυποψία και την εχθρότητα των κατοίκων του αμερικανικού νότου.

Φαίνεται ότι οι αστυνομικές ιστορίες θα εξακολουθήσουν να συγκινούν μια μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού, το οποίο αγαπά την περιήγηση στον σκοτεινό κόσμο των εγκληματιών και των διωκτών τους. Σε κάθε περίπτωση, διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο έχει την αίσθηση ότι η Σλότερ δεν αστειεύεται, για τους λάτρεις του είδους, λοιπόν, και όχι μόνο, συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Συντριβή
Κάριν Σλότερ
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Ψυχογιός
512 σελ.
ISBN 978-618-01-1448-5
Τιμή: €17,70
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Fredrik Backman: «Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη»

«Όλα τα εφτάχρονα παιδιά αξίζει να έχουν σούπερ ήρωες. Απλώς έτσι είναι. Και όποιος δεν συμφωνεί είναι στην πραγματικότητα βλάκας. Έτσι λέει η γιαγιά της Έλσας». Με αυτόν τον πρόλογο ο Φρέντρικ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: