fbpx
Λευκές νύχτες Ann Cleeves Μετάφραση Ρένα Χατχούτ Κλειδάριθμος

Ann Cleeves: «Λευκές Νύχτες»

H Αν Κλιβς (γεννήθηκε το 1954), μια από τις σημαντικότερες επιγόνους της Άγκαθα Κρίστι, σε άλλα μυθιστορήματά της έχει ως κεντρική ηρωίδα την ντετέκτιβ της αστυνομίας Βέρα Στάνχοουπ, και σε άλλα τον επιθεωρητή Τζίμι Πέρεζ της αστυνομίας των Νησιών Σέτλαντ. Εδώ, στο Λευκές νύχτες, ο Πέρεζ βρίσκει ένα σώμα να κρέμεται από μια θηλιά δεμένη σ’ ένα δοκάρι κοντά στη στέγη. Πρόκειται για έναν άντρα, άγνωστο σε όλους, ο οποίος νωρίτερα είχε θεαθεί σε μια έκθεση ζωγραφικής. Μάλλον ήταν Άγγλος. Αυτοκτονία ή έγκλημα;

Η δράση τοποθετείται την καλοκαιρινή περίοδο, μια εποχή του χρόνου που σχεδόν όλοι παραφρονούσαν λίγο στην περιοχή. Ο ήλιος ποτέ δεν χανόταν πίσω από τον ορίζοντα, εξού και το «λευκές νύχτες», κι η έλλειψη σκοταδιού επηρέαζε ειδικά τους ανθρώπους από το Νότο. Τελικά, ο θάνατος του αγνώστου αποδεικνύεται πως είναι δολοφονία κι ο Πέρεζ, ο οποίος είναι ζευγάρι με τη Φραν, αναζητά την αλήθεια στους παντρεμένους, μα και στους εργένηδες. Ένας από αυτούς είναι ο συγγραφέας Γουάιλντινγκ, που κανένας δεν ξέρει τι ακριβώς γράφει. Τι ζητάει στα μέρη τους;

 Η Αν Κλιβς με μαεστρία σκιαγραφεί την ψυχολογία των κατοίκων της περιοχής και μιλάει για τα όνειρα εκείνων που επιζητούν μια καλύτερη ζωή, προσπαθώντας να επιβιώσουν.  

Ψάχνοντας και ερευνώντας, κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες και μαθαίνοντας για ξεχασμένους έρωτες, ο Πέρεζ προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα, ανακρίνοντας εκείνους που ήξεραν τον δολοφονημένο και όσους είχαν λόγους να τον αντιπαθούν. Ποιος όμως έφτασε στο σημείο να σκοτώσει; Είναι ένας ή περισσότεροι; Στο μεταξύ, δολοφονείται κι άλλος κάτοικος, οπότε τα πράγματα περιπλέκονται. Όλοι εκείνοι που αποτελούν τη μικρή κοινωνία είναι ύποπτοι, άντρες και γυναίκες, μολονότι σε τέτοιες μικρές κοινότητες οι άνθρωποι είναι αρκετά δεμένοι μεταξύ τους με αισθήματα φιλίας και συμπάθειας. Σκαλίζοντας το παρελθόν, ο επιθεωρητής ανακαλύπτει κι άλλο έγκλημα που έγινε πριν από χρόνια, οπότε βγάζει στην επιφάνεια παλιά πάθη και επικίνδυνα μυστικά.

Συνήθως, στα αστυνομικά μυθιστορήματα τα εγκλήματα γίνονται είτε από ερωτικό πάθος είτε από συμφέρον. Πολλοί σκοτώνουν για το χρήμα που εξασφαλίζει υλικά αγαθά και άλλοι σκοτώνουν κινούμενοι από τον πόθο τους για κάποιον. Εδώ, στο Λευκές νύχτες, τα τρία εγκλήματα συνδέονται και με το πάθος και με το συμφέρον.

Λευκές νύχτες Ann Cleeves Μετάφραση Ρένα Χατχούτ Κλειδάριθμος

Η Αν Κλιβς με μαεστρία σκιαγραφεί την ψυχολογία των κατοίκων της περιοχής και μιλάει για τα όνειρα εκείνων που επιζητούν μια καλύτερη ζωή, προσπαθώντας να επιβιώσουν. Κυρίως, θέλει να αναφερθεί στις δυσκολίες της συμβίωσης των παντρεμένων ζευγαριών (ο επιθεωρητής Πέρεζ έχει και αυτός παρόμοιου είδους προβλήματα), μα και στο διαχρονικό θέμα της απληστίας που ταλανίζει κάποιους ανθρώπους.

Θυμίζουμε πως τα νησιά Σέτλαντ βρίσκονται στα βόρεια της Σκοτίας κι έγιναν τμήμα του βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας το 1707. Η αλιεία αποτελούσε ανέκαθεν σημαντικό τμήμα της οικονομίας των νησιών. Η ανακάλυψη πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα κατά τη δεκαετία του 1970 συνετέλεσε στη σημαντική αύξηση των εισοδημάτων, της απασχόλησης και των δημοσίων εσόδων στα Σέτλαντ. Τώρα, με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αχνοφαίνεται μια μικρή οικονομική κρίση.

Λευκές νύχτες
Ann Cleeves
Μετάφραση Ρένα Χατχούτ
Κλειδάριθμος
463 σελ.
ISBN 978-960-461-702-9
Τιμή: €17,50
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.