Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Το βιβλίο αποτελείται από τρία μυθιστορήματα που γράφτηκαν με φόντο τη γερμανική πρωτεύουσα στη θυελλώδη εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα μυθιστορήματα είναι: Οι βιολέτες του Μάρτη, Ο χλομός εγκληματίας και το Γερμανικό Ρέκβιεμ. Και τα τρία, με κεντρικό άξονα το Βερολίνο, είναι γραμμένα με τέτοιον τρόπο που να καλύπτουν τις περιόδους της ακμής αλλά και της παρακμής της Γερμανίας του Χίτλερ.

Στο πρώτο μυθιστόρημα, Οι βιολέτες του Μάρτη, τα γεγονότα διαδραματίζονται λίγο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936. Ο Μπέρνι Γκούντερ, πρώην αστυνομικός και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ, προσλαμβάνεται από τον πάμπλουτο Χέρμαν Σιξ, ο οποίος του αναθέτει να ανακαλύψει ποιος έκλεψε ένα διαμαντένιο κολιέ. Στην υπόθεση εμπλέκεται και η κόρη του Σιξ, η οποία βρέθηκε απανθρακωμένη μαζί με τον άντρα της. Η έρευνα της υπόθεσης, αν και έχει πολλές δυσκολίες, φέρνει στο φως διάφορες συναλλαγές αλλά και μυστικές υποθέσεις του γερμανικού κράτους. Η εμπλοκή των κατώτερων και ανώτερων κρατικών αξιωματούχων με κύκλους της διαφθοράς φέρνει μεγάλη αναταραχή. Όταν ο Γκούντερ φτάνει στη λύση του προβλήματος, καταλαβαίνει ότι ακόμη και ο εργοδότης του, ο Χέρμαν Σιξ, είναι βαθιά μπλεγμένος στην υπόθεση. Με σθένος, ο Γκούντερ θα υπερασπιστεί τις ιδέες του και θα μας δείξει ότι μόνο με την υπομονή και την επιμονή θα καταφέρουμε να υπερκεράσουμε τα καθημερινά εμπόδια στη ζωή.

Στο δεύτερο μυθιστόρημα, Ο χλομός εγκληματίας, η υπόθεση διαδραματίζεται στο Βερολίνο το 1938. Η Γερμανία, υποταγμένη στη μεγαλομανία του Χίτλερ, φαίνεται έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Ο Μπέρνι Γκούντερ αναλαμβάνει μία νέα υπόθεση, που έχει σχέση με την εξιχνίαση μιας σειράς δολοφονιών με θύματα νεαρά κορίτσια. Ο Γκούντερ έρχεται αντιμέτωπος με τα ένστικτα αδίστακτων ανθρώπων που, χάνοντας το μέτρο, δολοφονούν και βασανίζουν κορίτσια. Όλα αυτά όμως αποτελούν το μέρος ενός σχεδίου που θέλει τις δολοφονίες να τις αποδώσουν σε άλλους, ώστε να ακολουθήσει πογκρόμ και δημεύσεις περιουσιών. Όταν ανακαλύψει ο Γκούντερ τη σπείρα του κακού θα απογοητευτεί, γιατί οι υπεύθυνοι δεν θα δείξουν την ανάλογη σκληρότητα για να τιμωρήσουν τους υπαιτίους. Και αυτό διότι οι ποινές θα παρασύρουν το σαθρό οικοδόμημα της πολιτικής.

Στο τρίτο μυθιστόρημα, Γερμανικό Ρέκβιεμ, ο συγγραφέας αναφέρεται στο Βερολίνο του 1947. Η αυτοκρατορία του Χίτλερ έχει καταρρεύσει. Η Γερμανία μοιάζει με ξεπεσμένη ντίβα. Μισογκρεμισμένα κτίρια, κατεστραμμένοι δρόμοι, άνθρωποι-φαντάσματα του παλιού τους εαυτού. Απογοητευμένος, ο Γκούντερ σκέφτεται να φύγει μακριά από το Βερολίνο, την πόλη που τον πληγώνει. Δεν το βάζει όμως κάτω. Παλεύει και σίγουρα έχει τον τρόπο να ανατρέψει τη δύσκολη κατάσταση.

Και τα τρία μυθιστορήματα έχουν το προτέρημα να διαβάζονται εύκολα, διότι είναι εξαιρετικά καλογραμμένα. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο Φίλιπ Κερ καταφέρνει να πλάσει μια ατμόσφαιρα νουάρ που, με την παράλληλη δράση, την έντονη γυναικεία παρουσία αλλά και το σασπένς, κερδίζει τον αναγνώστη. Η ανάγνωση της τριλογίας είναι ιδιαίτερα απολαυστική.

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥΗ τριλογία του Βερολίνου
Philip Kerr
μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης, Ντενίζ Ρώντα
Κέδρος
1.070 σελ.
Τιμή € 29,50

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: