fbpx
Αντρέα Καμιλλέρι: «Ακτίνα φωτός» κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

Αντρέα Καμιλλέρι: «Ακτίνα φωτός»

Ο Αντρέα Καμιλλέρι (γεννήθηκε το 1925 στο Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας) όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο τολμηρός στις εκφράσεις του. Πάντα τρυφερός, πάντα με χιούμορ, ο συγγραφέας βάζει τον ήρωά του, τον θρυλικό επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο, να γίνεται ερωτιάρης, αλλά και ευερέθιστος. Με τα χρόνια, ο αστυνόμος επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, όπως η υγρασία επηρεάζει τα κόκαλα των ηλικιωμένων. Διαβάζουμε, λ.χ. «Δεν περίμενε κανένα τηλεφώνημα. Γιατί τον ενοχλούσαν; Ποιος του έσπαγε τ’ αρχίδια;» Τον δείχνει να εκνευρίζεται, να βλέπει παράλογα όνειρα με φέρετρα και πεθαμένους, να ερωτεύεται όμορφες γυναίκες. Γύρω του κινούνται τα γνωστά πρόσωπα που τον πλαισιώνουν σε όλες του τις περιπέτειες. Οι βοηθοί του, Φάτσιο, Αουτζέλο, Καταρέλα, η μαγείρισσά του, η Αντελίνα και βέβαια η αιώνια αρραβωνιαστικιά του, η Λίβια, η οποία μένει αλλού και η απουσία της τον αναγκάζει να σκέφτεται άλλες γυναίκες. Η μεγάλη μοναξιά του τον κάνει ευάλωτο στο αδύναμο φύλο.

Πάντα τρυφερός, πάντα με χιούμορ, ο συγγραφέας βάζει τον ήρωά του, τον θρυλικό επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο, να γίνεται ερωτιάρης, αλλά και ευερέθιστος. Με τα χρόνια, ο αστυνόμος επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, όπως η υγρασία επηρεάζει τα κόκαλα των ηλικιωμένων.

Αυτή τη φορά πέφτει στον δρόμο του μια γκαλερίστα, η Μαριάν, και προς στιγμήν αδιαφορεί για τη Λίβια. Βέβαια, μας λέει ο Καμιλλέρι, θα ήθελε δίπλα του τη Λίβια, αλλά αν δεν γινόταν αυτό, ήθελε μια οποιαδήποτε όμορφη γυναίκα. Σ’ αυτή την επιθυμία, συνεχίζει ο συγγραφέας, δεν υπήρχε τίποτα το σεξουαλικό, ήθελε μόνο να νιώθει τη ζεστασιά του άλλου κορμιού. Στο μεταξύ, μια παντρεμένη γυναίκα, η Λορεντάνα, πέφτει θύμα ληστείας και βιασμού, ενώ σύντομα δολοφονείται ο εραστής της. Τον σκότωσε ο απατημένος σύζυγος ή η Μαφία; Ζήλια ή εκδίκηση; Το αστείο είναι πως ο σύζυγος, ιδιοκτήτης σουπερμάρκετ, πήρε τη Λορεντάνα από τον εραστή της, ο οποίος την εκβίαζε επειδή είχε στα χέρια του φωτογραφικό υλικό που την εξέθετε, αφού του έδωσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσόν.

Ο Μονταλμπάνο ερευνά την υπόθεση και διαπιστώνει πως η Μαφία δεν έχει καμιά σχέση με το έγκλημα, απλώς ο δολοφόνος θέλει να φανεί πως πρόκειται για μαφιόζικη ενέργεια. Ταυτόχρονα, ανακαλύπτει πως κάποιες γυναίκες συνωμοτούν για να κερδίσουν χρήματα, ενώ μερικές άλλες, όπως η φίλη της Λορεντάνα, η Βαλέρια, παντρεμένη με ναυτικό, έχει διπλή ζωή. Στο τέλος, όπως συμβαίνει σε όλα τα μυθιστορήματα του Καμιλλέρι, το έγκλημα εξιχνιάζεται, η Μαφία εξακολουθεί να υφίσταται κι ο Μονταλμπάνο επιστρέφει στη Λίβια, αφού οι δεσμοί που τους ενώνουν είναι πιο ισχυροί από τα δεσμά του γάμου.

Κι εδώ ο συγγραφέας ασχολείται με τη Μαφία και τα πλοκάμια της στη Σικελία, ενώ στο φόντο βρίσκεται η Ιταλία της κρίσης και η αθλιότητα των εξ Αφρικής παράτυπων μεταναστών, καθώς μερικοί Τυνήσιοι είναι μπλεγμένοι στο λαθρεμπόριο όπλων.

 

Ακτίνα φωτός
Μια υπόθεση για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο
Αντρέα Καμιλλέρι
μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού
Πατάκης
304 σελ.
Τιμή € 10,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.