fbpx
Μπέρναρντ Κόρνγουελ: «Ο παγανιστής άρχοντας» κριτική του Απόστολου Σπυράκη

Μπέρναρντ Κόρνγουελ: «Ο παγανιστής άρχοντας»

Η τρομακτική επιτυχία σειρών όπως το Game of Thrones, που προβάλλεται σε εβδομήντα χώρες με πάνω από πέντε εκατομμύρια τηλεθεατές, όπως και η επιτυχία των ταινιών Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, καθώς και η χρήση σχετικής θεματολογίας σε δεκάδες διάσημα ηλεκτρονικά παιχνίδια και μουσικές παραγωγές καταδεικνύουν την ανεπανάληπτη δημοτικότητα των ιστοριών γύρω από τη μεσαιωνική Ευρώπη, οι οποίες γνωρίζουν μια απήχηση χωρίς προηγούμενο· κι αν υπάρχει κάποιος ειδικός σε τέτοιου είδους ιστορίες, αυτός είναι σίγουρα ο Μπέρναρντ Κόρνγουελ, ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες του καιρού μας.

Γεννημένος το 1944 στο Λονδίνο, με πατέρα έναν Καναδό αεροπόρο και μητέρα μια εργαζόμενη στον βοηθητικό στρατιωτικό οργανισμό της αεροπορίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Κόρνγουελ υιοθετήθηκε από μια οικογένεια πασιφιστών, μελών μιας περίεργης και κλειστής σέχτας, κι όταν ενηλικιώθηκε επέλεξε για επώνυμο αυτό της μητέρας του. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εργάστηκε για λίγο ως δάσκαλος, επιχείρησε τρεις φορές να καταταγεί στο στρατό αλλά τον απέρριψαν εξαιτίας της μυωπίας του και στη συνέχεια εργάστηκε στο BBC ως παραγωγός και διευθυντής του Τμήματος Τρεχουσών Υποθέσεων στη Βόρεια Ιρλανδία. Το 1979 μετακόμισε με την Αμερικανίδα σύζυγό του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δεν του δόθηκε η πράσινη κάρτα γι' αυτό και στράφηκε προς τη συγγραφή, για την οποία δεν χρειαζόταν ειδική άδεια. Καταπιάστηκε με θέματα ποικίλα – από ιστορίες γύρω από τον Αμερικάνικο Εμφύλιο μέχρι περιπέτειες στην εποχή του βασιλιά Αρθούρου, έγραψε μια σειρά από θρίλερ με θέματα πολιτικά αλλά και σχετικά με τους ναυτικούς και τη θάλασσα, της οποίας δηλώνει λάτρης, τα δε μυθιστορήματά του σχετικά με τους Ναπολεόντειους Πολέμους έχουν πουλήσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα, μεταφράστηκαν σε πάνω από εννέα γλώσσες και μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση, αποκτώντας αμέτρητους φανατικούς οπαδούς. Το τελευταίο του βιβλίο, Waterloo: The History of Four Days, Three Armies and Three Battles (Βατερλό: Η Ιστορία τεσσάρων ημερών, τριών στρατών και τριών μαχών) είναι καθαρά ιστορικό κι εκδόθηκε το 2014, χρονιά κατά την οποία συμπληρώθηκαν διακόσια χρόνια από τη μάχη του Βατερλό.

Δίχως μελέτη εξονυχιστική είναι αδύνατο να κατανοήσεις τη νοοτροπία, την κοσμοαντίληψη, τον τρόπο ένδυσης, το κλίμα, τις διατροφικές συνήθειες, τις τέχνες, τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη μυθολογία κι όλα τα στοιχεία του πολιτισμού σε τέτοιο βαθμό, ώστε να βυθιστείς ολοκληρωτικά μέσα τους και να ταυτιστείς απόλυτα με την περίοδο στην οποία τοποθετείς τους ήρωές σου.

Η τεχνική του στη συγγραφή μυθιστορήματος, όπως εξηγεί ο ίδιος, μοιάζει με οδήγηση τη νύχτα σε άγνωστο επαρχιακό δρόμο με μοναδικό οδηγό τα θαμπά φώτα του αυτοκινήτου. Κατά τον Κόρνγουελ, υπάρχουν δυο κατηγορίες αφηγητών: αυτοί που έχουν σχηματίσει από πριν μια πλήρη εικόνα των διαδρομών των ηρώων τους και κατόπιν βάζουν σάρκα και οστά στον φανταστικό σκελετό που έχουν κατασκευάσει, κι απ' την άλλη αυτοί που ακολουθούν το ένστικτό τους, αγωνίζονται στα σκοτεινά να βρουν ένα κατευθυντήριο ορόσημο κι αφήνονται τελικά στο κείμενο για να τους οδηγήσει.

Ο ίδιος ανήκει φυσικά στη δεύτερη κατηγορία, όμως για να γράψεις μια ιστορία αυτού του είδους και να είναι πετυχημένη χρειάζεται έρευνα εξαντλητική των πηγών. «Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε και μετά διαβάστε ξανά!» αυτή είναι η συμβουλή που δίνει ο Βρετανός συγγραφέας σ' όσους θέλουν να γράψουν ιστορικό μυθιστόρημα. Δίχως μελέτη εξονυχιστική είναι αδύνατο να κατανοήσεις τη νοοτροπία, την κοσμοαντίληψη, τον τρόπο ένδυσης, το κλίμα, τις διατροφικές συνήθειες, τις τέχνες, τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη μυθολογία κι όλα τα στοιχεία του πολιτισμού σε τέτοιο βαθμό, ώστε να βυθιστείς ολοκληρωτικά μέσα τους και να ταυτιστείς απόλυτα με την περίοδο στην οποία τοποθετείς τους ήρωές σου.

Η σπανιότητα ιστορικών λεπτομερειακών πληροφοριών για τη σκοτεινή ιστορική φάση του Μεσαίωνα επιτρέπει στον Κόρνγουελ να συνθέσει τη δική του εκδοχή για την εξέλιξη των γεγονότων, έχοντας ως βάση τις καταγραφές που άφησαν οι παλαιοί χρονικογράφοι. Το συγκεκριμένο βιβλίο, το έβδομο της σειράς «Σαξονικά Χρονικά», αναφέρεται στην περίοδο κατά την οποία πραγματοποιούνταν αργά και βασανιστικά η σχηματοποίηση αυτού που ονομάζουμε βρετανικό έθνος, γύρω στο 900 μ.Χ. Το μυθιστόρημα εξελίσσεται μέσα σ' ένα περιβάλλον εισβολών από Δανούς και Σκανδιναβούς, οι οποίοι αναζητούσαν εδάφη γόνιμα, μακριά από τους δικούς τους άγονους αμμόλοφους. Ήταν μια εποχή κατά την οποία οι ταξιδευτές των βόρειων θαλασσών αναζητούσαν καινούργιες περιοχές, άγνωστες κι ανεξερεύνητες, σ' ένα τοπίο όπου κυριαρχούσαν τα λαμπρά ερείπια των ρωμαϊκών κτήσεων, ένα τοπίο γεμάτο απ' την ομίχλη και την υγρασία του βορρά, όπου οι άνθρωποι αγωνίζονταν να επιβιώσουν μαστιζόμενοι από την πειρατεία και τους συνεχείς πολέμους, ενώ ταυτόχρονα ο χριστιανισμός εξαπλωνόταν σε βάρος των αρχαίων παγανιστικών θρησκειών που προσπαθούσαν να διασώσουν τους θεούς τους.

Ο Sir John Keegan, στο περίφημο βιβλίο του The Face of Βattle (Το πρόσωπο της μάχης), βασισμένος σε ιστορικές μαρτυρίες διαφόρων εποχών περιγράφει την αγωνία των πολεμιστών την ώρα που αντίκριζαν τον πάνοπλο εχθρό να εφορμά με μανία καταπάνω τους, ενώ ειδικές μελέτες σε σκελετούς από μάχες που έγιναν τον Μεσαίωνα αποκαλύπτουν ότι τα δόντια των περισσότερων στρατιωτών είναι τσακισμένα, εξαιτίας του τρόμου τους τις κρίσιμες εκείνες στιγμές που έρχονταν πρόσωπο με πρόσωπο με τους υποψήφιους φονιάδες τους.

Αυτό το αίσθημα του φόβου και του πανικού, το οποίο πρέπει να χαλιναγωγηθεί από τους άντρες που καλούνται να κρατήσουν σταθερές τις γραμμές τους μέσα στον χαλασμό, αυτή η ατμόσφαιρα της μάχης, οι εικόνες, οι παραστάσεις, οι μυρουδιές, τα ακούσματα, τα συναισθήματα, οι σκέψεις των πολεμιστών που ετοιμάζονταν να πεθάνουν είναι το κυρίαρχο στοιχείο στο βιβλίο του Μπέρναρντ Κόρνγουελ, ενός απ' τους διασημότερους συγγραφείς ιστορικών μυθιστορημάτων με εκατομμύρια αναγνώστες σε μια σειρά από χώρες, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία πότε θα εκδοθεί η επόμενη ιστορία του.

 

Ο παγανιστής άρχοντας
Ιστορικό μυθιστόρημα
Μπέρναρντ Κόρνγουελ
μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Ψυχογιός
406 σελ.
Τιμή € 17,70
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.