fbpx
Μαρκ Τουέιν: «Ανθολόγιον»

Μαρκ Τουέιν: «Ανθολόγιον»

Ο Μαρκ Τουέιν, ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας, είναι σπουδαίος γιατί μπορούσε στα κείμενά του να χλευάζει και να συμπαθεί ταυτόχρονα. Επίσης, γιατί μπορούσε να αναπαραστήσει ζωντανά τόσο μια εξέγερση όσο και ένα πανδαιμόνιο, τη σεμνοτυφία και τη λαγνεία. Το πιο διάσημο έργο του, το μυθιστόρημα Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν, η πηγή της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας, σύμφωνα με τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, σημάδεψε όλους τους μετέπειτα συγγραφείς της χώρας του. Στο παρόν βιβλίο με τον τίτλο Ανθολόγιον περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα του, που δείχνουν τις συγγραφικές του αρετές, την αφηγηματική του δεξιοτεχνία, μα και το αξεπέραστο χιούμορ του. Ο ίδιος, θέλοντας να διακωμωδήσει τις συγγραφικές του ικανότητες, έλεγε πως έχει μια κλίση στη λογοτεχνία χαμηλού επιπέδου, κάτι που δεν τον κάνει να υπερηφανεύεται, αλλά αυτό είναι το δυνατό του σημείο, «το να προκαλεί το γέλιο».

Πολυταξιδεμένος, ο Τουέιν είχε επισκεφτεί πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Τη χώρα μας την επισκέφτηκε το 1867 με ένα κρουαζιερόπλοιο που ταξίδευε στη Μεσόγειο ως ανταποκριτής μιας εφημερίδας της Καλιφόρνιας, όπου έγραψε τις εντυπώσεις του. Ας δούμε τον τρόπο γραφής του.

«Ήρθαν άσχημα νέα. Ο διοικητής του Πειραιά έφτασε με τη βάρκα του και είπε ότι έπρεπε είτε να φύγουμε είτε να βγούμε από το λιμάνι και να παραμείνουμε επί έντεκα μέρες φυλακισμένοι στο πλοίο μας σε αυστηρή καραντίνα! Έτσι, σηκώσαμε την άγκυρα και βγήκαμε για να μείνουμε αραγμένοι περί τις δώδεκα ώρες, ώσπου ν’ ανεφοδιαστούμε κι ύστερα να φύγουμε για την Κωνσταντινούπολη. Ήταν η πιο πικρή απογοήτευση που είχαμε ζήσει ως τότε. Να είμαστε αγκυροβολημένοι μια ολόκληρη μέρα απέναντι από την Ακρόπολη και παρ’ όλα αυτά να μας υποχρεώνουν να φύγουμε χωρίς να δούμε την Αθήνα. Η λέξη απογοήτευση δεν είναι αρκετά έντονη για να περιγράψει την κατάστασή μας». Ωστόσο, τη νύχτα μερικοί φίλοι πήραν μια βάρκα, βγήκαν στη στεριά και πήγαν στην Ακρόπολη. Ιδού πώς περιγράφει το τοπίο: «Από πάνω οι εντυπωσιακοί κίονες, μεγαλοπρεπείς ακόμα και στην ερείπωσή τους, κάτω η πόλη που ονειρευόταν, πέρα μακριά η ασημένια θάλασσα – πουθενά σ’ όλα τα πλάτη της γης δεν υπάρχει άλλη εικόνα με τη μισή ομορφιά!»

Ο αναγνώστης στο Ανθολόγιον μπορεί να διαβάσει αυτοτελή διηγήματα, αποσπάσματα από τα βιβλία Η τέχνη της καλοπέρασης, το Ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας, κείμενα από τα συλλογικά έργα Θαλασσινές ιστορίες και Τα μεγάλα ρεπορτάζ (όλα από τις Εκδόσεις Νάρκισσος). Υπάρχει ακόμα το κείμενο «Αυτοβιογραφία μπουρλέσκ», όπου ο συγγραφέας αυτοβιογραφείται προσπαθώντας να προκαλέσει ιλαρότητα και γέλιο, μιλώντας για την οικογένεια Τουέιν, οίκο αριστοκρατικό, δήθεν, που οι ρίζες του φτάνουν στα βάθη της αγγλικής αρχαιότητας (το πραγματικό του όνομα ήταν Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, γεννήθηκε το 1835 στη Φλόριντα του Μισούρι και πέθανε το 1910 στο Ρέντινγκ του Κονέκτικατ). Ο Τουέιν εργάστηκε ως τυπογράφος, πλοηγός στον Μισισιπή και ανταποκριτής εφημερίδων.

Ανθολόγιον
Μαρκ Τουέιν
μετάφραση: Παντελής Ανδρικόπουλος
Νάρκισσος
367 σελ.
Τιμή € 17,70


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Pip Williams: «Το λεξικό των χαμένων λέξεων»

Ένα βιβλίο για τις λέξεις και την ιστορία τους. Για τις λέξεις που χάθηκαν ανά τους αιώνες. Για εκείνες που έχουν άλλη σημασία για τις γυναίκες και άλλη για τους άντρες. Αλλά και ένα βιβλίο για τις...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
J. M. Coetzee: «Ο Πολωνός»

Διαβάζοντας τη νουβέλα Ο Πολωνός (2023) του Τζον Μάξγουελ Κούτσι, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Χριστίνας Σωτηροπούλου, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια συνειδητοποιούν τη δύναμη που έχει ο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Arturo Pérez-Reverte: «Ο Ιταλός»

Ο πολυγραφότατος Ισπανός συγγραφέας από την Καρθαγένη, ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, έχει φωτίσει πολλές φορές μέσα από τα μυθιστορήματά του άγνωστες στιγμές της Ιστορίας. Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, μέχρι στιγμής,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.