Τ. Ζαφειριάδης, Γ. Παλαβός, Θ. Πέτρου: «Γρα-Γρου»
Τ. Ζαφειριάδης, Γ. Παλαβός, Θ. Πέτρου: «Γρα-Γρου»

Τ. Ζαφειριάδης, Γ. Παλαβός, Θ. Πέτρου: «Γρα-Γρου»

Η ελληνική βιβλιογραφία των graphic novels εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες και πολύ φιλόδοξες δουλειές. Το εξαιρετικό Γρα-Γρου είναι μία εξ αυτών. Ο Τάσος Ζαφειριάδης και ο Γιάννης Παλαβός στο κείμενο και ο Θανάσης Πέτρου στο σχέδιο, ξανασυνεργάζονται έπειτα από το 2011 (Το πτώμα, Jemma Press) και το αποτέλεσμα όχι μόνο τους δικαιώνει, αλλά στέκει ψηλά τόσο στην πρωτοτυπία, όσο και στην αισθητική.

Με το περίεργο όνομα Γρα-Γρου ονομαζόταν το εστιατόριο που βρισκόταν στις Καστανιές Ημαθίας και χτίστηκε το 1925, στον δρόμο από την κεντρική στη δυτική Μακεδονία. Η διαδρομή με τις φιδωτές στροφές οδηγούσε σε αγκομαχητό τα αυτοκίνητα, και έτσι το εστιατόριο βαφτίστηκε από τον θόρυβο που έκαναν οι μηχανές των αυτοκινήτων στην ανηφόρα του Βερμίου.

Στην ιστορία, λοιπόν, του graphic novel, κυρίαρχο ρόλο παίζει το ομώνυμο εστιατόριο-μαγειρείο, το οποίο τερμάτισε τη λειτουργία του το 2004, όταν δόθηκε στην κυκλοφορία η Εγνατία Οδός και λίγο μετά κατεδαφίστηκε. Στο χιονισμένο και ερημικό Γρα-Γρου θα φτάσει μια μέρα η Σοφία. Μια κοπέλα που είχε δει στα όνειρά της το μέρος και την οποία θα φιλοξενήσει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου. Πίσω από το εστιατόριο υπάρχει ένα τοξωτό γεφύρι, χαμένο συνεχώς στην ομίχλη, του οποίου η απέναντι πλευρά δεν διακρίνεται. Ένα πέρασμα από την κεντρική στη δυτική Μακεδονία. Ένα πέρασμα από το παρόν στο παρελθόν, σε έναν κόσμο θρύλων και δοξασιών. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου παραμένει σαν άλλος κλειδοκράτορας και φύλακας του περάσματος. Πολλοί από τους χαρακτήρες της ιστορίας βρίσκονται σε ένα ατέρμονο δίλημμα για το πότε και αν θα περάσουν το γεφύρι, το οποίο δεν έχει γυρισμό. Τα γεγονότα που παρεμβάλλονται στην αφήγηση και έχουν σχέση με το γεφύρι, όπως ο ερχομός ενός στρατιώτη από το παρελθόν και η ιστορία της κατασκευής της γέφυρας, κατά παραγγελία ενός σπουδαίου σουλτάνου, εμπλουτίζουν με μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορία.

Οι συντελεστές του graphic novel επιλέγουν εύστοχα να αναπτύξουν μια ατμοσφαιρική ιστορία, η οποία έχει βαθύτατες ρίζες στην ελληνική παράδοση και ξεχειλίζει από σεβασμό στην ελληνική επαρχία.

Οι συντελεστές του graphic novel επιλέγουν εύστοχα να αναπτύξουν μια ατμοσφαιρική ιστορία, η οποία έχει βαθύτατες ρίζες στην ελληνική παράδοση και ξεχειλίζει από σεβασμό στην ελληνική επαρχία. Συνδυάζοντας στοιχεία φαντασιακού, κυρίως με την προσθήκη του μυστήριου και παράξενου γεφυριού, απογειώνουν την ιστορία και από κοινότοπη την ανάγουν σε σπουδαία. Οι διάλογοι είναι λιτοί, σύντομοι, κοφτοί, δίνοντας έμφαση έτσι σε όσα δεν μπορούν να ειπωθούν, αλλά κρύβονται πίσω απ’ τις κουβέντες. Το σχέδιο και οι χρωματισμοί του Θανάση Πέτρου είναι απόλυτα ταιριαστοί με την ιστορία και το μυστήριο που κρύβει αυτή. Τα χρώματα είναι μουντά όπως μαρτυρά και το εξώφυλλο και αρμονικά με το χειμωνιάτικο τοπίο και την ατμόσφαιρα που σκεπάζει την ιστορία.

gra grou siggrafeisΑπό τα πλέον πρωτότυπα εγχειρήματα είναι το γεγονός ότι η ιστορία ντύνεται με ένα soundtrack πρωτότυπης μουσικής που έγραψε ο Μιχάλης Σιγανίδης ειδικά για την ιστορία. Σκανάροντας το QR code του εσωφύλλου ή με μια επίσκεψη στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων Ίκαρος, ο αναγνώστης μπορεί να ακούσει τη μουσική, γιατί όχι διαβάζοντας το πολύ ψηλής αισθητικής graphic novel Γρα-Γρου. Εξαιρετικό και απαραίτητο.

 

Γρα-Γρου
Τ. Ζαφειριάδης, Γ. Παλαβός
Εικονογράφηση: Θ. Πέτρου
Μουσική σύνθεση: Μ. Σιγανίδης
Ίκαρος
96 σελ.
ISBN 978-960-572-191-6
Τιμή: €14,90
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ηλίας Γκρης - Σαν άλλος Οιδίποδας - εκδήλωση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: