Έλσα Μυρογιάννη: «Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη»
Έλσα Μυρογιάννη: «Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη»

Έλσα Μυρογιάννη: «Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη»

Ο Θόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε το 1942 στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Σπούδασε με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (1960-1965) και με υποτροφία του ΙΚΥ (1966-1968) ταξίδεψε στη Μεσόγειο μελετώντας την αρχαιοελληνική τέχνη και την τέχνη της Μεσογείου. Το 1970 διορίστηκε ως βοηθός στην ΑΣΚΤ Αθηνών, στο εργαστήριο γλυπτικής του Γιάννη Παππά. Το 1981 μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι. Το 1987 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής και το 1991 τακτικός καθηγητής στην ΑΣΚΤ Αθηνών. Έχει τιμηθεί µε πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς. Το 2009 επιστρέφει στη γενέθλια γη και ιδρύει στο δημοτικό σχολείο του χωριού του το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης».

Το παρόν εξαιρετικό βιβλίο της φιλολόγου, μουσειολόγου, πρώην σχολικής συμβούλου και πάντα ανήσυχης εκπαιδευτικού Έλσας Μυρογιάννη παρακολουθεί τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου εικαστικού από τα παιδικά του χρόνια, τα πρώτα σχολικά μαθήματα και τις πρωτόλειες εικαστικές αναζητήσεις στην Ηπειρωτική γη έως την εισαγωγή και τη φοίτηση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, την τριετή παραμονή του με υποτροφία σε μουσεία του εξωτερικού, την ανάδειξή του σε καθηγητή στην ΑΣΚΤ, τις γλυπτικές του δημιουργίες και τις διακρίσεις του, το «σχολείο-μουσείο» στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

Η συγγραφέας, έμπειρη και οξυδερκής εκπαιδευτικός, μιλώντας για τα «Φαντάσματα» βρίσκει την ευκαιρία να πει δύο λόγια καίρια και ακέραια για το τι είναι η δημοκρατία και ποια τα όριά της, και για τη δύναμη της τέχνης που χαρίζει αρχοντιά και αξιοπρέπεια στα πιο φτωχικά και ταπεινά υλικά.

Η συγγραφέας με τρόπο διεισδυτικό και ευαίσθητο στέκεται σε δύο πρόσωπα που τον επηρέασαν καθοριστικά: στον Ηπειρώτη διαφωτιστή του 17ου αιώνα Μεθόδιο Ανθρακίτη, γιατί η γνωριμία με τη ζωή και τη δράση του του έδωσε να καταλάβει «πόσο δύσκολο είναι να πηγαίνεις κόντρα στις ιδέες που επικρατούν γύρω σου» και στον «καλό, αυστηρό και απαιτητικό δάσκαλό του στη Σχολή, μεγάλο Έλληνα γλύπτη, Γιάννη Παππά», ο οποίος διακρίνοντας τις ικανότητές του τον κάλεσε να εργαστεί κοντά του ως βοηθός.

Το 1991 ο Θόδωρος Παπαγιάννης, συγκλονισμένος από τις καταστροφές που έγιναν στο Πολυτεχνείο, έφτιαξε από τα αποκαΐδια τα περίφημα γλυπτά υπερφυσικών διαστάσεων που τα ονόμασε «Φαντάσματα».

Η Μυρογιάννη αφιερώνει αρκετές σελίδες για να παρουσιάσει επαρκώς τα γεγονότα αυτών των ημερών αλλά και για να εξηγήσει με τρόπο εύληπτο τι είναι τα «Φαντάσματα» και πώς αυτές οι μορφές καθόρισαν το εικαστικό σύμπαν του Παπαγιάννη: «Δεν ξέρω από πόσο μακριά μου έρχονται οι μορφές. Δεν ξέρω να πω τι ακριβώς εκφράζουν, αν είναι θεοί ή δαίμονες, αν είναι μυθικές μορφές ή ήρωες της ιστορίας, λαϊκοί αγωνιστές ή πνευματικοί άνθρωποι, εθνικοί ευεργέτες ή διδάσκαλοι του γένους, φαντάσματα του νου ή εφιάλτες. Πιθανόν να είναι κάτι από όλα αυτά» διαβάζουμε σχετικά.

Η συγγραφέας, έμπειρη και οξυδερκής εκπαιδευτικός, μιλώντας για τα «Φαντάσματα» βρίσκει την ευκαιρία να πει δύο λόγια καίρια και ακέραια για το τι είναι η δημοκρατία και ποια τα όριά της, και για τη δύναμη της τέχνης που χαρίζει αρχοντιά και αξιοπρέπεια στα πιο φτωχικά και ταπεινά υλικά.

Καλογραμμένο και πολυπρισματικό, το βιβλίο της Έλσας Μυρογιάννη συστήνει σε εφήβους αλλά και σε ενήλικους αναγνώστες τον Θόδωρο Παπαγιάννη, προσφέρει αισθητική παιδεία και ποικίλη γνώση, εκτιμά και τιμά την πολιτισμική παράδοση. Μια πρωτότυπη κατάθεση και μια πρόταση για το πώς πρέπει να γράφονται τέτοιου είδους βιβλία. Το βραβείο του «Αναγνώστη» στην κατηγορία «Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσεων» αποτελεί μια δίκαιη πρώτη αναγνώριση.

 

Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη
Έλσα Μυρογιάννη
Εικονογράφηση: Μαρίνα Δημοπούλου
Καλειδοσκόπιο
56 σελ.
ISBN 978-960-471-109-3
Τιμή: €11,90
001 patakis eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Τ. Ζαφειριάδης, Γ. Παλαβός, Θ. Πέτρου: «Γρα-Γρου»

Η ελληνική βιβλιογραφία των graphic novels εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες και πολύ φιλόδοξες δουλειές. Το εξαιρετικό Γρα-Γρου είναι μία εξ αυτών. Ο Τάσος Ζαφειριάδης και ο Γιάννης Παλαβός στο κείμενο και ο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: