fbpx
Νίκος Κακαδιάρης: «Σφετεριστές και τέχνη» κριτική της Ελένης Λιντζαροπούλου

Νίκος Κακαδιάρης: «Σφετεριστές και τέχνη»

Το νέο βιβλίο του καλού ζωγράφου και ποιητή Νίκου Κακαδιάρη, Σφετεριστές και τέχνη: Η ζωγραφική τον 10ο αιώνα στο Βυζάντιο, έρχεται να πλουτίσει τις γνώσεις μας όχι μόνο για την τέχνη της περιόδου αναφοράς, δηλαδή την ονομαζόμενη Μακεδονική αναγέννηση, αλλά και για τα αίτια γένεσης και ακμής ενός πολιτισμού που εν πολλοίς λάμπει ακόμη, του βυζαντινού, καθώς και τις επιδράσεις που αυτός άσκησε στη μετέπειτα Ιταλική αναγέννηση, στην ευρωπαϊκή τέχνη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μέσω της επανεμφάνισης στο ιστορικό προσκήνιο των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και της δημιουργίας ενός κράτους και μιας κοινωνίας με κορμό την ελληνική σκέψη.

Όπως δηλώνει ο Στίβεν Ράνσιμαν, με τα έργα της τέχνης του άφησε το Βυζάντιο στον κόσμο τη μεγαλοπρεπέστερη και διαρκέστερη κληρονομιά του. Τα έργα της τέχνης αυτής, τα οποία δεν φτιάχτηκαν προς δόξαν του κόσμου τούτου αλλά προς δόξαν Θεού, αποτελούν τα εξωτερικά φαινόμενα της μετάβασης, θρησκευτικής, κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, από την αρχαιότητα στο σήμερα. Αποτελούν, δηλαδή, τον καθρέφτη της Ιστορίας και ως τέτοια τα μελετά και μας τα παρουσιάζει ο Νίκος Κακαδιάρης.

Η Μακεδονική αναγέννηση κληροδότησε στον σύγχρονο πολιτισμό τις απαρχές μιας ουμανιστικής θεώρησης του κόσμου και της πραγματικότητας. Αν η ρωμαϊκή τέχνη είναι η τέχνη των Ελλήνων στην αυτοκρατορική της φάση, τότε η βυζαντινή είναι η τέχνη των Ελλήνων στη χριστιανική της φάση. Ελάχιστα δείγματα ζωγραφικής σώζονται από εκείνη την περίοδο, του 10ου αι., όμως ο συγγραφέας, αξιοποιώντας τον σημαντικό οπλισμό των γνώσεών του ως απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και ως υπομονετικός μελέτης της τέχνης, με την ανάλυση παραστάσεων και μορφών και την ουσιαστική προσέγγιση της μέγιστης αξίας των μικρογραφιών των χειρογράφων, κατορθώνει να αναδείξει όλο το μεγαλείο και τη λάμψη της τέχνης της περιόδου αλλά και των καλλιτεχνών της που, εκείνη ακριβώς την εποχή, μας χαρίζουν και ενυπόγραφα τα σπουδαία δημιουργήματά τους.

Η γλώσσα του Νίκου Κακαδιάρη είναι πυκνή, γλαφυρή, κατανοητή και σαφής. Επικεντρώνοντας στο αντικείμενο της μελέτης του, δεν ξεχνά να μας ταξιδεύει σε τόπους οι οποίοι ακόμη κρατούν κάτι από την αίγλη και το αυτοκρατορικό φως τους.

Το ίδιο το βιβλίο αποτελεί από μόνο του στολίδι και χάρμα οφθαλμών με την ποιότητά του, την αισθητική του ισορροπία και αρτιότητα και τον εικονογραφικό του πλούτο.

Η παράθεση ιστορικών και πολιτισμικών στοιχείων και η ανάλυση του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος, η αναφορά στις άλλες τέχνες αλλά και στην παράλληλη Ιστορία, καθώς και στα πρόσωπα τόσο της εξουσίας όσο και της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθιστούν το βιβλίο αξιοδιάβαστο και σημαντικό εγχειρίδιο προσέγγισης και γνωριμίας του συνολικού περιγράμματος αυτού που συνηθίσαμε να ονομάζουμε βυζαντινό πολιτισμό.

 

Σφετεριστές και τέχνη
Η ζωγραφική τον 10ο αιώνα στο Βυζάντιο
Νίκος Κακαδιάρης
Εκδόσεις των Φίλων
160 σελ.
Τιμή € 18 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Παναγιώτης Πανταζής: «Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”»

Ο Καπετάν Μιχάλης, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του, μετατρέπεται σε graphic novel και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ο πολύπειρος κομίστας...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Τάσος Ζαφειριάδης – Θανάσης Πέτρου: «Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα»

Το Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα είναι ένα graphic novel για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, με το πολύ πρωτότυπο του εγχειρήματος να είναι ότι βασίζεται σε μια ηχογραφημένη αφήγηση σε κασέτα των 60 λεπτών....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.