fbpx
Γιάννης Βαρβέρης: «Βαθέος γήρατος»

Γιάννης Βαρβέρης: «Βαθέος γήρατος»

Το πιο προσωπικό βιβλίο, στο οποίο έχει υποθηκεύσει ολόκληρη την ποιητική του διαδρομή και πορεία ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης, τα φέρνει έτσι η μοίρα, ώστε να εκδοθεί μετά το θάνατό του. Μια παγερή δημιουργική ατμόσφαιρα, που επεκτείνεται σε θεμέλια άκρως ρεαλιστικά, χρωματίζει τη συνομιλία του ίδιου με την υπέργηρη μητέρα του, στην οποία απευθύνεται με όλες του τις υπαρξιακές αλλά και καθημερινές ανησυχίες, καθώς εκείνη βρίσκεται ενώπιον του θανάτου, ενώ εκείνος βιώνει απρόσμενες καταστάσεις. Είναι αληθινά τραγικός ο τρόπος, καθώς ο ποιητής αναπολεί στιγμές απ’ τον προηγούμενο βίο, με τον οποίο προσπαθεί να δείξει σ’ αυτό το τόσο κοντινό του πρόσωπο την αγάπη, τη λατρεία, τη θλίψη, την πίκρα, την οδύνη για το γεγονός που το βλέπει να έρχεται και που δεν είναι άλλο απ’ την αδυσώπητη απώλεια της ζωής της. Εκείνη φυσικά σιωπά, αδυνατεί να αντιδράσει λόγω του βάρους του χρόνου που κατακάθισε στην πλάτη της, ζώντας περισσότερα χρόνια χήρα παρά παντρεμένη, όπως ο γιος της σημειώνει. Και όταν κάποιες σκέψεις ολοκληρώνονται, άλλο δεν επιτυγχάνουν απ’ την προσθήκη μιας νέας οδυνηρής, για τον ποιητή, επιπλοκής.

Ο Βαρβέρης τοποθετεί τη δράση στην Αθήνα, στο Λουτράκι και ξανά στην Αθήνα, δηλαδή στους τόπους όπου η μητέρα του διήνυσε τα στάδια μιας ζήσης καθημερινής και επίπλαστης, πραγματοποιώντας ένα πριν από την έξοδο μνημόσυνο, που μόνον οι μεγάλοι δημιουργοί μπορούν με την πένα τους να σφραγίσουν.


Βαθέος γήρατος

Γιάννης Βαρβέρης
Κέδρος
95 σελ.
Τιμή € 9,50


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΟΙΗΣΗ
Θωμάς Κοροβίνης: «Ποιήματα και τραγούδια»

Μια ακροβασία πάνω στο κύμα, σαν μια παραλλαγή στον στίχο του άλλου ποιητή (χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία), αυτό μοιάζει να λέει ο Θωμάς Κοροβίνης σε όλα του τα τραγούδια· αλήθεια, ποιήματα ή τραγούδια;...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.