«Το τραγικό και το λημέρι των αισθήσεων»

«Το τραγικό και το λημέρι των αισθήσεων»

Η Αλεξάνδρα Μπακονίκα, για όσους δεν τη γνωρίζουν, είναι μία από τις σημαντικότερες ποιήτριες της λεγόμενης και «Σχολής της Θεσσαλονίκης». Προερχόμενη από τον κύκλο της Διαγωνίου -εκεί άλλωστε εξέδωσε και τις τρεις πρώτες της ποιητικές συλλογές- ακολουθεί μια σταθερή πορεία ποιότητας και ύφους. Από την προηγούμενη της συλλογή, Ηδονή και εξουσία (εκδ. Μεταίχμιο) έχουν μεσολαβήσει τρία χρόνια. Τώρα, επανέρχεται με τη συλλογή Το τραγικό και το λημέρι των αισθήσεων, που αριθμεί τριάντα εννιά ποιήματα (ορισμένα εξ αυτών δημοσιευμένα σε λογοτεχνικά περιοδικά), εντασσόμενη στο δυναμικό των εκδόσεων Σαιξπηρικόν της Θεσσαλονίκης, εκδόσεις που όλο και επεκτείνουν την παραγωγή τους προσελκύοντας καταξιωμένους πεζογράφους και ποιητές.

Επί της συλλογής: νομίζω ότι αυτό που έχει κατακτήσει και κατορθώσει η Αλεξάνδρα Μπακονίκα στο πέρασμα του χρόνου είναι η σταθερότητα και παγίωση του δικού της, προσωπικού ύφους. Ύφος που είναι πλέον εντελώς αναγνωρίσιμο: κυρίαρχο στοιχείο αυτού του στυλ θεωρώ ότι αποτελεί η περιγραφικότητα. Μια περιγραφικότητα που όσο περνάει ο καιρός και οι συλλογές, τείνει όλο και περισσότερο στον πεζό λόγο. Και σε αυτή τη συλλογή της, κυρίαρχες θεματικές είναι η γυναικεία ματιά στον έρωτα, με πολύ συχνό επίκεντρο τη σεξουαλικότητα, και η υποκρισία των κοινωνικών σχέσεων. Αν θα μου ζητούσε κάποιος να του εξηγήσω με δύο λόγια τι πράττει η Μπακονίκα στα ποιήματά της θα έλεγα: αλιεύει μικρές στιγμές από τη ζωή, στιγμές που κρύβουν όμως μέσα τους σημαίνοντα ζητήματα. Στην ποιητική, από μεριάς της, ανάπλαση της «πραγματικότητας» έρχονται στο επίκεντρο, δίχως άλλο, οι δύο συνιστώσες του τίτλου: το τραγικό και οι αισθήσεις.

Προσωπική επιλογή ποιημάτων από τη συγκομιδή της συλλογής: «Η ήττα», «Η επισκέπτρια», «Στήνουν καρτέρι», «Πέρα ως πέρα», «Η βιτρίνα» (καταπληκτικό) και το «Σούρουπο».

Το τραγικό και το λημέρι των αισθήσεων
Αλεξάνδρα Μπακονίκα
Σαιξπηρικόν
47 σελ.
Τιμή € 7,99

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: