A+ A A-

ΣΕ ΒΡΙΣΚΕΙ Η ΠΟΙΗΣΗ

του Χρίστου Παπαγεωργίου

Αναμοχλεύοντας το πολιτικό ως μέρος του κοινωνικού γίγνεσθαι, ο μεγάλος μας ποιητής Τίτος Πατρίκιος, καταθέτει περιορισμένο αριθμό αναλυτικών ποιημάτων, τα οποία λειτουργούν και αυτόνομα και παράλληλα ως ενότητα, με την ίδια θεματική και συλλογιστική προοπτική. Ο Πατρίκιος όσο τα χρόνια περνάνε, τόσο πιο ενδιαφέρων γίνεται, τόσο πιο πειστικά ανταποκρίνεται, τόσο πιο σίγουρος αισθάνεται για τα γραπτά του, τα οποία υποστηρίζει μ’ έναν απλό και καταδεκτικό λόγο και μια γλώσσα απαλλαγμένη από κάθε είδους περιττό. Το Σε βρίσκει η ποίηση λοιπόν, χωρίς την παραμικρή διάθεση υπερβολής, αποτελεί την κορωνίδα του έργου του, καθώς ο ίδιος, τόσο ως ασυμβίβαστη προσωπικότητα, όσο και ως πολιτικοποιημένη συνείδηση, υπεραμύνεται της δικής του αντίληψης για το δίκαιο του κόσμου, τη δυναμική των οικονομικών παραμέτρων και την ισχύ των σοσιαλιστικών ιδεών, μένοντας μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και πάντα ως φιλοσοφία ζωής, την οποία δεν εγκατέλειψε ποτέ. Ο Πατρίκιος πέρασε ολόκληρη τη ζωή του μαχόμενος για οράματα τα οποία έμειναν απραγματοποίητα, θα μπορούσε λοιπόν να αισθάνεται λύπη για την απόρριψη και θρήνο για την ήττα, όπως έκανε στα πρώτα του έργα στη δεκαετία του ’50 Αυτό όμως δεν καταβάλλει καθόλου τη διάθεσή του, ακόμη και σήμερα, για πολιτικούς αγώνες, που θα κάνουν τη ζήση μας πιο όμορφη, πιο ανεκτή, πιο πολύπλοκη.

Η τεχνική παράθεσης την οποία επιλέγει ο ποιητής προκειμένου να επικοινωνήσει αληθινά με τον αναγνώστη και όχι να τον στείλει «αδιάβαστο», όπως κάνουν πολλοί καινοφανείς ομότεχνοί του, είναι πάνω απ’ όλα η απλότητα. Πράγματι, απαλλαγμένοι οι στίχοι από οτιδήποτε το καλολογικό και δουλεμένοι στην καρδιά του ποιήματος γίνονται αμέσως ευκρινείς ως προς το θέμα, την έμπνευση αλλά και το μήνυμα, με τρόπο μάλιστα που δεν προάγει ούτε το εκκωφαντικό αποτέλεσμα, ούτε την υποχωρητικότητα του ποιητή, ούτε το σφυροκόπημα το λεκτικό αλλά το αντίθετο τη σταθερή, γνήσια και πολυσήμαντη σκέψη, θέση και άποψη δημιουργού. Ο Πατρίκιος μιλά ελληνικά, τελεία και παύλα. Βέβαια έχουν προηγηθεί πλήθος βιβλίων, ποιημάτων και πεζών, μεταφράσεων και δοκιμίων, έτσι που θα ήταν μάλλον άστοχο να σκεφτεί κανείς, ότι ένας τέτοιος πνευματικός άνθρωπος θα μπορούσε να μην κατέχει τα μυστικά της γλώσσας. Παρόλα αυτά, η μεμονωμένη κατάθεση κρίνεται και συγκρίνεται ως αυτούσια και πολλές φορές πέρα απ’ τα προηγούμενα έργα, για τα οποία άλλωστε μίλησαν πολύ καλύτερα από εμάς, ειδικοί της λογοτεχνίας, με κύρος και συνέπεια.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο ποιημάτων του Τίτου Πατρίκιου λοιπόν, έρχεται να μας αποκαλύψει την ομορφιά του αγώνα, ακόμη και για πράγματα ουτοπικά, την ιδεολογική δοκιμασία που ενίοτε καταλήγει σε πένθος και τέλος την αγάπη στο συνάνθρωπο, απαραίτητο συστατικό μιας υγιούς κοινωνίας.

Σε βρίσκει η ποίηση Τίτος Πατρίκιος ΚίχληΣε βρίσκει η ποίηση
Τίτος Πατρίκιος
Κίχλη
24 σελ.
Τιμή € 7,50

 

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr