Κλέλια Χαρίση: «Μετανάστης η ελπίδα»

Κλέλια Χαρίση: «Μετανάστης η ελπίδα»

Το κύριο χαρακτηριστικό της ποίησης της Κλέλιας Χαρίση είναι η κυρίαρχη παρουσία της σκέψης. Πάντα μία από τις έμμονες ιδέες μου ήταν η συνύπαρξη σκέψης και ποίησης, χωρίς η μια να χάνει σε βάρος της άλλης.

Διαβάζοντας την πρώτη ποιητική συλλογή της Στέγη αναζητήσεων, και μετά τη δεύτερη, Μετανάστης η ελπίδα, έχει κανείς την εντύπωση ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές ποιητικές φωνές. Όμως, την ουσία της ποίησής της, που είναι η φιλοσοφική θεώρηση της ύπαρξης, και την εκφραστική πολυμορφία τη βρίσκεις και στις δύο ποιητικές συλλογές.

Θεματικά, στην ποίησή της, η Κλέλια Χαρίση μοιάζει να περιγράφει μια μονομαχία ανάμεσα στην αλήθεια και την πραγματικότητα.

Μα, θα έλεγε κανείς – δεν είναι συνώνυμα;

Είναι συνώνυμα, αν δεχθείς τη βασική ιδέα της ότι η κάθε αλήθεια, η κάθε πραγματικότητα είναι μια οργανική, βιολογική, αμυντική λειτουργία του ανθρώπου.

Ψέμα και αλήθεια αυτόματα ζευγαρώνουν για να αντέξουμε την κάθε στιγμή.

Στη συλλογή Μετανάστης η ελπίδα, είναι σαν η ποίηση της Κλέλιας Χαρίση να μετανάστευσε σε έναν χώρο πιο γειτονικό με μια γλώσσα πιο καθομιλουμένη.

Η βαθύτατη σκέψη είναι πάντα εκεί, μόνο που τώρα είναι πιο προσιτή: «για να συνέλθουμε λιγάκι να πάρει σιγά σιγά πόδι επιτέλους το εφήμερο από το βιώσιμο».
Υπάρχει «Ο κουμπαράς του μέλλοντος», αλλά και μαζί η βαθιά απορία: «Μα πώς χαίρεται η αλήθεια, όταν αγαπάει ληξιπρόθεσμες υποσχέσεις;».

Ή: «Μίλα μου για της αλήθειας τον μύθο».

Ανάμεσα στον μύθο της αλήθειας και την αλήθεια του μύθου κινείται η ποίηση της Κλέλιας Χαρίση και η πολυδαίδαλη ποιητική της γλώσσα ρίχνει περισσότερο φως στον ορίζοντα της ποίησης.

 

Μετανάστης η ελπίδα
Κλέλια Χαρίση
Όστρια
70 σελ.
ISBN 978-960-604-213-3
Τιμή: €14,84
001 patakis eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΟΙΗΣΗ
Γιάννης Τζανετάκης: «Θαμπή πατίνα»

Με το βιβλίο αυτό, που είναι η ένατη ποιητική συλλογή του Γιάννη Τζανετάκη, γινόμαστε κοινωνοί μιας ιδιόμορφης προσωπικής φωνής, που ξεχωρίζει με την ποιότητα και την πρωτοτυπία της. Ο ποιητής βάζει μπροστά...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΟΙΗΣΗ
Νατάσα Χατζιδάκι: «Via Dolorosa»

άγρυπνη εν τη αγρυπνία μου Όταν η Νατάσα Χατζιδάκι καταγράφει πλεοναστικά την εγρήγορση με τον παραπάνω στίχο, δεν μπορώ να μη σταθώ και να προσεγγίσω μέσω αυτού ερμηνευτικά όλη την τελευταία συλλογή της με τον εμβληματικό...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: