Κλέλια Χαρίση: «Μετανάστης η ελπίδα»
Κλέλια Χαρίση: «Μετανάστης η ελπίδα»

Κλέλια Χαρίση: «Μετανάστης η ελπίδα»

Το κύριο χαρακτηριστικό της ποίησης της Κλέλιας Χαρίση είναι η κυρίαρχη παρουσία της σκέψης. Πάντα μία από τις έμμονες ιδέες μου ήταν η συνύπαρξη σκέψης και ποίησης, χωρίς η μια να χάνει σε βάρος της άλλης.

Διαβάζοντας την πρώτη ποιητική συλλογή της Στέγη αναζητήσεων, και μετά τη δεύτερη, Μετανάστης η ελπίδα, έχει κανείς την εντύπωση ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές ποιητικές φωνές. Όμως, την ουσία της ποίησής της, που είναι η φιλοσοφική θεώρηση της ύπαρξης, και την εκφραστική πολυμορφία τη βρίσκεις και στις δύο ποιητικές συλλογές.

Θεματικά, στην ποίησή της, η Κλέλια Χαρίση μοιάζει να περιγράφει μια μονομαχία ανάμεσα στην αλήθεια και την πραγματικότητα.

Μα, θα έλεγε κανείς – δεν είναι συνώνυμα;

Είναι συνώνυμα, αν δεχθείς τη βασική ιδέα της ότι η κάθε αλήθεια, η κάθε πραγματικότητα είναι μια οργανική, βιολογική, αμυντική λειτουργία του ανθρώπου.

Ψέμα και αλήθεια αυτόματα ζευγαρώνουν για να αντέξουμε την κάθε στιγμή.

Στη συλλογή Μετανάστης η ελπίδα, είναι σαν η ποίηση της Κλέλιας Χαρίση να μετανάστευσε σε έναν χώρο πιο γειτονικό με μια γλώσσα πιο καθομιλουμένη.

Η βαθύτατη σκέψη είναι πάντα εκεί, μόνο που τώρα είναι πιο προσιτή: «για να συνέλθουμε λιγάκι να πάρει σιγά σιγά πόδι επιτέλους το εφήμερο από το βιώσιμο».
Υπάρχει «Ο κουμπαράς του μέλλοντος», αλλά και μαζί η βαθιά απορία: «Μα πώς χαίρεται η αλήθεια, όταν αγαπάει ληξιπρόθεσμες υποσχέσεις;».

Ή: «Μίλα μου για της αλήθειας τον μύθο».

Ανάμεσα στον μύθο της αλήθειας και την αλήθεια του μύθου κινείται η ποίηση της Κλέλιας Χαρίση και η πολυδαίδαλη ποιητική της γλώσσα ρίχνει περισσότερο φως στον ορίζοντα της ποίησης.

 

Μετανάστης η ελπίδα
Κλέλια Χαρίση
Όστρια
70 σελ.
ISBN 978-960-604-213-3
Τιμή: €14,84
001 patakis eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: