fbpx
«Παλατινής Ανθολογίας επιγράμματα ερωτικά»

«Παλατινής Ανθολογίας επιγράμματα ερωτικά»

Παλατινή Ανθολογία ονομάζεται η συλλογή ελληνικών ποιημάτων και επιγραμμάτων από τον 7ο αιώνα π.Χ. ως το 600 μ.Χ., η οποία βασίζεται σε μη σωζόμενο χειρόγραφο του Βυζαντινού λογίου Κωνσταντίνου Κεφαλά (10ος αιώνας μ.Χ.) και ανακαλύφθηκε το 1606 στη Βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης. Μαζί με την Πλανούδειο Ανθολογία (συλλογή επιγραμμάτων που κατέγραψε το 1299 ο Βυζαντινός μοναχός και λόγιος Μάξιμος Πλανούδης και βρίσκεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας), αποτελούν τη λεγόμενη Ελληνική Ανθολογία, της οποίας η πρώτη έντυπη μορφή χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα.

Ο πρόωρα χαμένος ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας, μελετητής και μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας Κώστας Χωρεάνθης (1936-1996) είχε καταπιαστεί με τη μετάφραση μέρους της Παλατινής Ανθολογίας και, συγκεκριμένα, με τον πέμπτο τόμο όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ερωτικά επιγράμματα του Πλάτωνα, του Ρουφίνου, του Ασκληπιάδη, του Διοσκορίδη, του Διονυσίου, του Καλλιμάχου, του Φιλοδήμου και του Μελεάγρου. Το 2000, τέσσερα χρόνια μετά την εκδημία του Κώστα Χωρεάνθη, κυκλοφόρησαν ξεχωριστά, σε δική του μετάφραση και με σχόλια και εκτενή εισαγωγή του ίδιου, τα επιγράμματα του Ρουφίνου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το χειρόγραφο της μετάφρασης των επιγραμμάτων από την Παλατινή Ανθολογία, καλλιγραφημένο και εικονογραφημένο επίσης από τον ίδιο τον μεταφραστή, βρισκόταν στα χέρια του Χιώτη βιβλιόφιλου, φιλότεχνου και καλλιτέχνη βιβλιοδέτη και στενού του φίλου Νίκου Κιουράνη, στον οποίο το είχε στείλει ως αντίδωρο για την καλλιγραφημένη από τον Κιουράνη χειρόγραφη αντιγραφή του Άσματος Ασμάτων. Το 2016, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατο του Κώστα Χωρεάνθη, ο Νίκος Κιουράνης ανέλαβε και φρόντισε εξ ολοκλήρου την έκδοση των μεταφρασμένων επιγραμμάτων σε μεγάλου σχήματος βιβλίο, με φωτογραφική αναπαραγωγή του χειρογράφου, των διακοσμητικών αρχιγραμμάτων και βινιετών και των επίσης χειρόγραφων σχολίων και πίνακα περιεχομένων που το συνοδεύουν, σε διχρωμία μαύρου και κόκκινου.


Επιγράμματα απευθυνόμενα –και μάλιστα ονομαστικά– κυρίως στις εταίρες με τις οποίες σχετίζονταν οι ποιητές, που ωστόσο «δεν φτάνουν ποτέ στη χυδαιότητα, ας θεωρούνταν η ερωτική πράξη μια φυσιολογική ολωσδιόλου εκδήλωση, την εποχή εκείνη».

Αντί προλόγου, ο Νίκος Κιουράνης παραθέτει απόσπασμα από επιστολή του Κώστα Χωρεάνθη, στην οποία αναλύεται το σκεπτικό της επιλογής των επιγραμμάτων και της αντιμετώπισής τους από τον μεταφραστή. «Οι ποιητές αυτοί προσφέρουν τον έρωτά τους στην “Πάνδημο Αφροδίτη”, στην αισθησιακή και σαρκική πλευρά της αγάπης. [...] Οι ποιητές αναφέρονται απερίφραστα στην ερωτική πράξη. [...] Κι όμως! Πόση λεπτότητα και τέχνη, πόση μετουσίωση των εμπειριών αυτών γίνεται!» Επιγράμματα απευθυνόμενα –και μάλιστα ονομαστικά– κυρίως στις εταίρες με τις οποίες σχετίζονταν οι ποιητές, που ωστόσο «δεν φτάνουν ποτέ στη χυδαιότητα, ας θεωρούνταν η ερωτική πράξη μια φυσιολογική ολωσδιόλου εκδήλωση, την εποχή εκείνη».

Η αφιερωματική έκδοση των επιγραμμάτων είναι εγχείρημα σπάνιο στο είδος του και γι’ αυτό συλλεκτικό, αναπόφευκτα φορτισμένο συναισθηματικά – πράγμα το οποίο προσθέτει στην αξία του. Έργο εξαιρετικής ομορφιάς, με το πνεύμα και τη σφραγίδα δυο δημιουργών παθιασμένων με το βιβλίο όχι μόνο ως μέσο διάδοσης της σκέψης και της γνώσης, αλλά και ως αντικείμενο, φορέα καλαισθησίας, πρωτοτυπίας και ευρηματικότητας στην εμφάνιση όσο και στο περιεχόμενο.

 

Παλατινής Ανθολογίας Επιγράμματα Ερωτικά
Βιβλίο Πέμπτο
Μετάφραση & σχόλια: Κώστας Χωρεάνθης
Επιμέλεια: Γεωργία Λουκά - Μίτση
Έντυπον
48 σελ.

Το βιβλίο διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Χίου.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΟΙΗΣΗ
Θωμάς Κοροβίνης: «Ποιήματα και τραγούδια»

Μια ακροβασία πάνω στο κύμα, σαν μια παραλλαγή στον στίχο του άλλου ποιητή (χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία), αυτό μοιάζει να λέει ο Θωμάς Κοροβίνης σε όλα του τα τραγούδια· αλήθεια, ποιήματα ή τραγούδια;...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.