A+ A A-

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: «Με δίχτυ τον άνεμο» κριτική του Χρίστου Παπαγεωργίου

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: «Με δίχτυ τον άνεμο» κριτική του Χρίστου Παπαγεωργίου
Ο γνωστός καβαφιστής και σεφερολόγος ποιητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με δεκαέξι καινούργια ποιήματά του, επιχειρεί μια νέα, τη δέκατη στη σειρά, εμφάνιση, ακολουθώντας πιστά και το προσωπικό του στίγμα αλλά και τα λογοτεχνικά του πρότυπα, εμφανώς όσο ποτέ. Πράγματι, στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Πλάγιος λόγος», ο ποιητής αφήνει κατά μέρος τη δοκιμιακή του υπόσταση, καιροφυλακτεί να απαγάγει τη ρεαλιστική εκδοχή, τροφοδοτεί με φαντασία το υποσυνείδητο και γράφει συνετά ποιήματα, που στόχο έχουν την πλήρη αφομοίωση ερεθισμάτων, όντως υπαρκτών –τουλάχιστον στο ποιητικό σύμπαν– το οποίο και κλείνει μέσα του ολάκερες και απύθμενες ανθρώπινες εμμονές. Εδώ, στο πρώτο ποίημα, που τιτλοφορείται «Στιγμή», αφού αναλύσει τον μύθο συνολικά, μας πληροφορεί:

Τα δέντρα παραδομένα στην σιωπή
ο αγέρας πηχτός το τοπίο ακίνητο.
Μόνον το πέρασμα της αύρας στην ξερολιθιά
και το πέταγμα ενός πουλιού
στον αγέρα. (σελ.9)

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος διδάσκει, συμβουλεύει, καθιστά, υπερβαίνει –όπως υπερβολή είναι και η ποίηση– και εξομολογείται με δίχτυ τον άνεμο, δηλαδή χωρίς δίχτυ ισορροπίας.

Στη δεύτερη ενότητα, που φέρει τον τίτλο «Τοπογραφίες», βαθιά επηρεασμένος από καβαφικές καταβολές, γύρω από τοπωνύμια που άφησαν τη σφραγίδα τους στην αρχαία και στη νεότερη Ιστορία της χώρας μας, γύρω από πόλεις με εξέχουσα σημασία, γύρω από τόπους με διαφορετική κατά καιρούς κοινωνική και πολιτική ζωή, με τέσσερα εμβληματικά ποιήματα καταστρώνει το δικό του σχέδιο δράσης, τιμώντας ήρωες και πρωταγωνιστές και αφιερώνοντας σε αυτούς την ατομική μικρή, έστω και περιορισμένη, συμβολή του. Ο ποιητής όχι μόνο δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τις καβαφικές επιτεύξεις, όχι μόνο δεν αισθάνεται μειονεκτικά απέναντι σε ό,τι χαράχτηκε μέχρι σήμερα σε θυμικό και υποσυνείδητο, όχι μόνο δεν κωλώνει απέναντι σε μέγιστα πονήματα, αλλά το αντίθετο, με πλήρη γνώση της ικανότητάς του, πετυχαίνει ο ύμνος του να φανεί πρωτοποριακός και επίσημος. Λέει, λοιπόν, στο ποίημα «Θερμοπύλες»:

Για ένα ρήμα
για μια προστακτική
για εκείνο το άχρηστο
γεμάτο αυταπάρνηση
το αγέρωχο ρήμα βλώσκω
αφανίστηκαν τρακόσιες
τρακόσιες υπερήφανες ψυχές
στον Άδη.

Πλήθος αίμα ελληνικό. (σελ.24)

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα, που τιτλοφορείται «Τάξαι περί του οίκου σου...», πέντε ποιήματα αναμετρώνται με τη σεφερική παρακαταθήκη, κυρίως λειτουργώντας ως προσωπογραφίες, με ήρωες διάσπαρτους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο σεμνός και ήρεμος ποιητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει, προκειμένου να αποσπάσει ακόμη και απ’ την απερίγραπτα υπερρεαλιστική πένα του «ύποπτου» καταγραφέα Μίλτου Σαχτούρη ό,τι το δυνατόν, ενώ μορφικά επεξεργάζεται το σεφερικό έργο τοποθετώντας ένα ακόμα λιθαράκι στα τόσο πολλά πάνω του, προκειμένου να σταθεροποιηθεί, να καρπίσει έτη περαιτέρω, να ευαισθητοποιήσει και τέλος, να –ειδικά για τον ποιητή– προσδώσει άλλες επήρειες, άλλους στοχασμούς. Με τον γνωστό του τρόπο, τον κάπως παλιομοδίτικο, τον κάπως παρωχημένο, τον κάπως παλιακό, κυριολεκτικώς αφήνει στην ψυχή και στην καρδιά μας μια αίσθηση γνησιότητας, ένα φύλλο μοσχομυριστό, μια αέναη υπόσχεση, μια υπαρκτή προσμονή για το μέλλον. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος διδάσκει, συμβουλεύει, καθιστά, υπερβαίνει –όπως υπερβολή είναι και η ποίηση– και εξομολογείται με δίχτυ τον άνεμο, δηλαδή χωρίς δίχτυ ισορροπίας. Λέει, λοιπόν, στο ποίημα «Τα ουσιώδη»:

Πες μου, τι γύρευες στο εννιά κούπα
το τέσσερα καρώ και το τρία πίκα.
Δεν ήξερες πως θα σε θέριζαν τα σπαθιά; (σελ.29)

Με ήρεμη, απλή και σαφή στιχουργική παράθεση, χωρίς ανατροπές ή επικίνδυνες ισορροπίες, όπως αρμόζει στο ύφος, το ήθος και την ηλικία του, χωρίς παλινδρομήσεις και γλωσσικούς ακροβατισμούς, ο δικός μας ποιητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος ακόμη μια φορά αποφεύγει να προκαλέσει και καλεί σε διάλογο, αποφεύγει την ψυχική επίφαση και μας θέτει ενώπιον ιστορικών και πολιτικών διλημμάτων, αποφεύγει να κερδίσει μια πρόσκαιρη δημοσιότητα και εντελώς ταπεινά μιλά με ερεθίσματα οικεία σε όλους μας. Αναζητήστε τη συλλογή, απολαύστε την και διαδώστε την, πάνω απ’ όλα γιατί όλοι οι ποιητές έχουν δικαίωμα στο όνειρο, λίγοι όμως ονειρεύονται πραγματικά, λίγοι κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Και μέσα σε αυτούς σίγουρα βρίσκεται ο καλός και συνετός Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Με δίχτυ τον άνεμο
Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Κίχλη
40 σελ.
Τιμή € 7,00

Βρείτε το εδώ.

 

Διαβάστε επίσης
ΠΟΙΗΣΗ
Διώνη Δημητριάδου: «Λέξεις απόκρημνες» της Χλόης Κουτσουμπέλη

Ο ποιητής και ο χορευτής ήταν ο τίτλος ενός βιβλίου του Νάσου Βαγενά. Υπάρχει ένας μοναχικός χορός, ο χορός των μαχαιριών, γράφει η Διώνη Δημητριάδου στην πολύ ενδιαφέρουσα δίγλωσση συλλογή της....

ΠΟΙΗΣΗ
Βασίλης Ζηλάκος: «Το κελαηδιστό πουκάμισο» κριτική του Ζαχαρία Κατσακού

Αν στις ποιητικές συνθέσεις Η κούπα του τσαγιού (2010) και Ξύλο ξανθό π’ αφράτεψε στο στόμα (2012), το ποιητικό υποκείμενο συνομιλούσε με τη διαχρονία της αναζήτησης του νοήματος και του εαυτού, της ταυτότητας του...

ΠΟΙΗΣΗ
Γιώργος Ρούσκας: «Ερώ», «Χαϊκού νήματα» κριτική του Γιώργου Δουατζή

Ο Γιώργος Ρούσκας συνεχίζει την ποιητική πορεία του με δύο νέα βιβλία. Τη συλλογή Ερώ (ερωτεύομαι) και τα Χαϊκού νήματα, με δύο καλαίσθητες εκδόσεις από τον οίκο Σοκόλη. Τα Νήματα υπακούν απολύτως στην άκρως...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr