«Σεληνάκατος»

«Σεληνάκατος»

Αν μια ποιητική συλλογή νοηματοδοτείται απ' τον τίτλο της, o οποίος εντάσσεται ως δομικό οργανικό στοιχείο στο κυρίως ποιητικό σώμα, τότε ο τίτλος Σεληνάκατος προϊδεάζει το όχημα μέσω του οποίου επιχειρείται η μετάβαση σε μια συμπαντική κυκλική πραγματικότητα πέρα και έξω, αλλά και τόσο εντός της γήινης πραγματικότητας, υπό το πρίσμα εναγώνιας οντολογικής διερώτησης περί ζωής και θανάτου. Η σεληνάκατος του ποιητή είναι η γλώσσα του μέσω της οποίας επιχειρεί προσεδαφίσεις στη δική του αθέατη πλευρά.

Η ποίησή του διατρέχεται κυκλικά και εγγράφεται σε κύκλους. Ο κύκλος, τόσο ως μορφικό στοιχείο της ποίησής του όσο και ως συγκροτητικό στοιχείο της κοσμολογικής του θέασης, διαμορφώνει και συνέχει το σώμα των κειμένων του καθορίζοντας μορφή και περιεχόμενο. Η κυκλικότητα ως αρμός διαπιστώνεται έντονα κυρίως στα εκτεταμένα μορφής κείμενα. Το άνοιγμα και κλείσιμο του κειμένου με τον ίδιο τρόπο, η αρχή και το τέλος, το ταξίδι προς τη σελήνη στην αθέατη πλευρά και προς τον ήλιο αντίστοιχα στη φωτεινή πλευρά, αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος, της άρσης, εξοικείωσης μέσω μιας μεταφυσικής, χριστιανικής ενίοτε, αγωνίας του θανάτου.

Ζωή που κλείνει κι ανοίγει θαμιστικά, επαναληπτικά, με την παρουσία του κύκλου να παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας, είτε το υποκείμενο οριοθετείται εντός αυτού είτε εκτός, μια προσπάθεια να εποπτεύει, να ασκήσει έλεγχο, να οικειωθεί ίσως την ανήκεστον βλάβη της φθοράς, αλλά και να το προστατεύσει με έναν τρόπο αναστοχαστικό και διδακτικό κάποτε. Σ' αυτή τη ζεύξη τη διπολική κεντρώνει ο Ιντζές και τοποθετεί την ποίησή του άλλοτε λυρικά κι άλλοτε πιο αιχμηρά, διαγράφοντας τους δικούς του εναγώνιους κύκλους μεταξύ φωτεινής κι αθέατης πλευράς, μεταξύ παρουσίας κι απουσίας.

Σεληνάκατος
Στάθης Ιντζές
Μανδραγόρας
43 σελ.
Τιμή € 6,39

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: