fbpx
Στέφανος Ξένος: «Axis Mundi»

Στέφανος Ξένος: «Axis Mundi»

Αρχής γενομένης από τον τίτλο Axis Mundi (Άξονας του Κόσμου) είναι σαφές το μεταφυσικό-μυστικιστικό-εσωτεριστικό υπόβαθρο της ποιητικής σκέψης και της λογοτεχνικής έκφρασης του Στέφανου Ξένου. Οι θεολογικές του σπουδές επηρεάζουν επίσης τα μάλα τόσο τη θεματολογία-μυθολογία του όσο και την ιδιόλεκτο στην οποία διαλέγει να ξετυλίξει τις σκέψεις του και να διαλογισθεί γραπτώς. Γιατί αυτό είναι – κατά τη γνώμη μου – το χαρακτηριστικό των μακρών αφηγηματικών ποιημάτων που ερωτοτροπούν με την ποιητική πρόζα και το σύντομο διήγημα, θυμίζουν τις ιστορίες που έλεγαν οι λαϊκοί παραμυθάδες. Η προφορικότητα είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της γραφής του. Καπνίζοντας διαλογίζεται-παρατηρεί-αφουγκράζεται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και γράφει σα να ομιλεί. Μόνο που επειδή έχει πλήρη συνείδηση της μοναξιάς του και δείχνει να την αποδέχεται, επιδίδεται σε αυτή την απέλπιδα πράξη της ποιητικής εκδήλωσης σε αντιπνευματικούς καιρούς, μόνο και μόνο ως αντίδοτο του θανάτου, που λειτουργεί ως καταφύγιο κάθε ανεπίδοτου έρωτα.

Όμως η στωική φιλοσοφική θεώρηση των πάντων δίνει στον λογοτέχνη Στέφανο Ξένο την πραότητα του αγαθού ανθρώπου που επιζητεί τη φιλότητα κι όχι το νείκος, επιλέγει την ανατολίτικη απραξία από τον άλογο δυτικό καταναλωτισμό, δεν κυνηγάει το Χρόνο (που ούτως ή άλλως μας διαφεύγει και μας ξεπερνά) και φαίνεται σα να προτιμά να τον «σκοτώνει» παρά να αγωνιά για το γοργό φτερούγισμά του.

Όλο το δεύτερο μέρος της ποιητικής συλλογής (16 ποιήματα) θα μπορούσε να έχει υπότιτλο «Εγώ κι ο Χρόνος», αφού αυτή η έννοια κυριαρχεί στη θεματολογία του.

Το πρώτο μέρος (14 ποιήματα) είναι αφιερωμένο στη μοναξιά και στην αποδοχή του μη-έρωτα, στην παραδοχή του ξεθυμάσματος της εφηβικής και μετεφηβικής ορμής, στη συνθηκολόγηση με το «είναι» εις βάρος του «φαίνεσθαι» που προβάλλουν οι μηχανισμοί μαζικής καταστολής των ορμεφύτων.

Στο επίμετρο, ένα ποίημα που μας ξαφνιάζει (με μέτρο και ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία) μοιάζει σα να το έχει υπαγορεύσει ένα πνεύμα ποιητή που έζησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, εμφορείται από όλη τη ρομαντική μελαγχολία της στραγγαλισμένης ερωτικής επιθυμίας, από τη νοσταλγία της απόλυτης λήθης, που μόνον ο θάνατος μπορεί να χαρίσει, από την κεκαλυμμένη αγωνία για το αύριο, που θα είναι ίδιο κι απαράλλαχτο με το χτες.

Συμπερασματικά, ο Στέφανος Ξένος, αντιστέκεται χαμηλόφωνα στην διαρρέουσα κρίση που μολύνει την περιρρέουσα (λογοτεχνική και μη) ατμόσφαιρα, επιζητεί την ανάταση, την ανά-ληψη, την ένωση με το Θείο μέσα στην πολυπρισματική ύπαρξη του ανθρώπου. Κι αυτός ο «Άξονας του Κόσμου», το «Δένδρο της Ζωής» υποδηλώνει την ανάγκη του ποιητή να ξαναγυρίσει στην ουράνια αρμονία του Κήπου της Εδέμ, να ανακτήσει το ωκεάνιο συναίσθημα της μήτρας (όπως εικονοποιείται και συμβολίζεται συχνά στα θαλασσινά σπήλαια, σαν αυτό όπου κατέφευγε ο Ευριπίδης). Σωτηρία δεν αναμένεται εξ ουρανού. Παρ’ όλες τις συνειδητά «παράλογες» αντιθέσεις που πλάθει η ποιητική του φαντασία, ο Στέφανος Ξένος δεν έχει καμία σχέση με το Σάμουελ Μπέκετ και η ομιλούσα φωνή του Έλληνα λογοτέχνη ποσώς παραπέμπει στους αφελείς ήρωες του Περιμένοντας τον Γκοντό. Εδώ ο άνθρωπος πρέπει να αναζητήσει τη λύση μέσα του, να γνωρίσει τον εαυτό του, να αποδεχθεί το ουτοπικό και ανέφικτο του τέλειου έρωτα, να ζήσει τη ζωή που του δόθηκε και να βαδίσει προς το θάνατο με την απλότητα του φυλακισμένου που αποφυλακίζεται πολύ αργά πια, έτσι που δεν του έχει απομείνει καμία ορμή στα σπλάχνα του, καμία λαχτάρα, ουδεμία ελπίδα.

Από αυτή την άποψη, η ποίηση του Στέφανου Ξένου είναι υπαρξιακά μεταφυσική και φιλοσοφικώς στωική. Μεταδίδει αυτή τη γαλήνη του ανθυπομειδιάματος των Κούρων, των βουδιστικών αγαλμάτων, των ινδουιστικών αναγλύφων που ατενίζουν τη ζωή με τη μακαριότητα της στιγμής που εμπιστεύεται το αύριο, όπως τα πτηνά εμπιστεύονται τον ουρανό για την τροφή τους.

Γνήσια ποιητική φωνή, ανεπιτήδευτη και χωρίς διανοουμενίστικα ξόμπλια, απ’ αυτά που κουράζουν τον αναγνώστη βεγγαλικών που υποδύονται τους λογοτέχνες. Ο Στέφανος Ξένος, ποιητικός πεζογράφος κι αφηγηματικός ποιητής καταθέτει τη δική του μαρτυρία για το χαοτικό κόσμο του με τη μειλίχια πραότητα του καλού κι αγαθού, που θα έπρεπε να ήμασταν όλοι μας.

Axis Mundi
Στέφανος Ξένος
Momentum
56 σελ.
Τιμή € 8,80
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΟΙΗΣΗ
Θωμάς Κοροβίνης: «Ποιήματα και τραγούδια»

Μια ακροβασία πάνω στο κύμα, σαν μια παραλλαγή στον στίχο του άλλου ποιητή (χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία), αυτό μοιάζει να λέει ο Θωμάς Κοροβίνης σε όλα του τα τραγούδια· αλήθεια, ποιήματα ή τραγούδια;...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.