fbpx
Ελένη Ανδρεάδη: «Πράκτορες του πλανήτη»

Ελένη Ανδρεάδη: «Πράκτορες του πλανήτη»

Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Πράκτορες του πλανήτη» της Ελένης Ανδρεάδη είναι το φέρον τον υπότιτλο Τα τέρατα των ωκεανών. Έχοντας διαβάσει αμέτρητα παιδικά βιβλία προς χάριν των τεσσάρων παιδιών μου, η ανάγνωσή του με γύρισε πίσω στις δικές μου αναμνήσεις, μα ταυτόχρονα με ξάφνιασε ευχάριστα.

Με χιούμορ, μιλώντας τη γλώσσα των παιδιών που είναι πλέον εξοικειωμένα με την τεχνολογία και τρελαίνονται για μυστικά και δράση, περνά μηνύματα για τη φύση και το περιβάλλον, δίχως κανένα διδακτισμό. Ξέρω καλά πως τα παιδιά εναντιώνονται συνήθως σε ό,τι τους έρχεται από καθέδρας, αντιθέτως είναι πολύ πρόθυμα να ακολουθήσουν δράσεις που είναι βιωματικές και κεντρίζουν όλες τις αισθήσεις τους. Οι «Πράκτορες του πλανήτη» αυτό ακριβώς κάνουν· οδηγούν τα παιδιά να ταυτιστούν με τον ρόλο του πράκτορα, εντάσσοντάς τα σε μια εικονική ομάδα που έχει σκοπό τη διάσωση του πλανήτη μας από την καταστροφή. Βεβαίως, όπως σε κάθε ιστορία καταστροφής, έτσι κι εδώ υπάρχει ο «Κακός» που επιβουλεύεται τη Γη, αλλά υπάρχουν και οι «Καλοί», εν προκειμένω οι πράκτορες, ένας δε από αυτούς γίνεται και ο κάθε μικρός αναγνώστης του βιβλίου – μεγάλη τιμή γι’ αυτόν, αλήθεια! Κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι και το μεγαλύτερο ατού του βιβλίου. Θέματα όπως η βιώσιμη αλιεία, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο περιορισμός στη χρήση των πλαστικών, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβάλλονται σαν απολύτως προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας – και έτσι είναι. Ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι τόσο ευχάριστος και συμμετοχικός, που έπιασα τον εαυτό μου, διαβάζοντάς το, να θέλω να διορθώσω και η ίδια την περιβαλλοντική μου συμπεριφορά. Αυτός είναι και ο στόχος, αλλά και το μεγάλο κέρδος από ένα τέτοιο βιβλίο· να ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση των μικρών αναγνωστών και κατ’ επέκταση της οικογένειάς τους με τρόπο πρωτότυπο και διασκεδαστικό.

Τα παιδιά εναντιώνονται συνήθως σε ό,τι τους έρχεται από καθέδρας, αντιθέτως είναι πολύ πρόθυμα να ακολουθήσουν δράσεις που είναι βιωματικές και κεντρίζουν όλες τις αισθήσεις τους. Οι «Πράκτορες του πλανήτη» αυτό ακριβώς κάνουν· οδηγούν τα παιδιά να ταυτιστούν με τον ρόλο του πράκτορα, εντάσσοντάς τα σε μια εικονική ομάδα που έχει σκοπό τη διάσωση του πλανήτη μας από την καταστροφή.

Δεν είναι όμως ένα παιδικό βιβλίο που έχει να κάνει μόνο με το περιβάλλον και την προστασία του. Υπάρχουν από την αρχή ξεκάθαρα κοινωνικά μηνύματα σ’ αυτό, όπως, για παράδειγμα, αντιρατσιστικά. Τα παιδιά που απαρτίζουν την ομάδα των πρακτόρων προέρχονται από διάφορα σημεία της Γης: τη Γαλλία, την Αμερική, το Μπαγκλαντές, την Ελλάδα. Η Ανίτα, μάλιστα, πράκτορας από το Μπαγκλαντές, θεωρείται και η πιο έξυπνη της παρέας. Σε μια εποχή που κυριαρχεί η πολυφυλετικότητα στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, τα παιδιά μαθαίνουν πως πέρα από τη φυλή, το χρώμα (δεν θεωρώ τυχαία την επιλογή της συγγραφέα να κάνει τον πράκτορα Μπεν από την Αμερική έγχρωμο) ή τη γλώσσα, υπάρχει ο άνθρωπος ως ον, που έχει ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τον διπλανό του, και πως η συνεργασία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση όλων των σοβαρών προβλημάτων. Το γενικό καλό θα προκύψει μονάχα μέσα από την ένωση των δυνάμεων όλων.

Το βιβλίο είναι έξυπνα δομημένο, ώστε να προτρέπει στη χρήση της τεχνολογίας προκειμένου να αντλήσει ο αναγνώστης περισσότερες πληροφορίες για το κάθε θέμα, πέρα από αυτές που έτσι κι αλλιώς δίνονται σε επαρκή βαθμό μέσα από τις σελίδες του. Η αναζήτηση αυτή μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική και ωφέλιμη για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες που πιθανόν θα τα καθοδηγήσουν. Μέσα από άκρως απόρρητες μυστικές αποστολές, ο μικρός αναγνώστης αισθάνεται πως η υπόθεση τον αφορά και πρέπει να αναλάβει δράση.

Αυτό εξάλλου είναι και το ζητούμενο από ένα παιδικό βιβλίο· να διδάσκει ευχάριστα και να ψυχ-αγωγεί με την ετυμολογική έννοια της λέξης. Πιστεύω πως ετούτο εδώ το βιβλίο εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό· τη σταδιακή αλλαγή των παραδοσιακών στάσεων και αντιλήψεων ως προς το περιβάλλον και την κοινωνία, μια αλλαγή που ασφαλώς πρέπει να ξεκινήσει από τα παιδιά μας. Αν κατορθώσουμε και δημιουργήσουμε στα παιδιά το όραμα για έναν καλύτερο πλανήτη και μια υπεύθυνη κοινωνία, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τα δούμε ενεργούς αυριανούς πολίτες.

Η Σοφία Δημοπούλου είναι συγγραφέας.

 

Πράκτορες του πλανήτη
Τα τέρατα των ωκεανών
Ελένη Ανδρεάδη
Εικονογράφηση: Στέφανος Κολτσιδόπουλος
Μεταίχμιο
96 σελ.
ISBN 978-618-03-0889-1
Τιμή € 8,80
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Ευγένιος Τριβιζάς: «Ένας κατσούφης βασιλιάς»

Με δύο νέα βιβλία έκλεισε το 2023 για τον Ευγένιο Τριβιζά, το όνομα του οποίου είναι, για πολλούς, συνώνυμο με την παιδική λογοτεχνία στη χώρα μας: Τρισδαιμόνα, η μάγισσα που ξεγέλασε τον Αϊ-Βασίλη, σε...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.