fbpx
Susanne Strasser: «Το παραμύθι της πριγκίπισσας που ήθελε πολύ να παίξει σ’ ένα παραμύθι»

Susanne Strasser: «Το παραμύθι της πριγκίπισσας που ήθελε πολύ να παίξει σ’ ένα παραμύθι»

Η ηρωίδα της χαριτωμένης και ανατρεπτικής ιστορίας της Σουζάνε Στράσερ είναι μια πριγκίπισσα αντισυμβατική. Δεν μοιάζει με καμία άλλη πριγκίπισσα από αυτές που έχουμε γνωρίσει ως τώρα στα παραμύθια. Ζει σ’ ένα μικρό κάστρο και θεωρεί ότι δεν έχει κάνει τίποτα το συναρπαστικό, επομένως δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε κάποιο παραμύθι. Αρχίζει λοιπόν την έρευνα και τη μελέτη, ξεψαχνίζει ό,τι παραμύθι ξέρει και δεν ξέρει, με σκοπό να αντιγράψει διάφορες δοκιμασμένες μεθόδους για να πετύχει τον στόχο της.

Φιλάει βατράχια μήπως και κανένα μεταμορφωθεί σε πρίγκιπα, προκαλεί την τύχη της για να τη φάει ο κακός λύκος, ρίχνει τα μαλλιά της από το παράθυρο του πύργου μπας και σκαρφαλώσει κανένας περαστικός πρίγκιπας, επιχειρεί να κοιμηθεί για εκατό χρόνια, προσπαθεί να καταβροχθίσει ένα ζαχαρόσπιτο, να φτιάξει έναν πύργο από ζώα, να χάσει ένα χρυσό γοβάκι, και γενικά κάνει όλα όσα είχαν κάνει ηρωίδες παραμυθιών στο παρελθόν και είχαν καταλήξει να είναι αυτό ακριβώς: ηρωίδες παραμυθιών.

Με σαφή μηνύματα, διοχετευμένα με απλό και χιουμοριστικό τρόπο, η συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων Σουζάνε Στράσερ συνθέτει ένα απολαυστικό παραμύθι με γρήγορο ρυθμό και συνεχείς εναλλαγές εικόνων και καταστάσεων.

Οι δικές της προσπάθειες, όμως, στέφονται με μερική ή πλήρη αποτυχία, και στο τέλος πάντα βγαίνει αν όχι χαμένη, πάντως όχι ιδιαίτερα κερδισμένη. Το λάθος της πριγκίπισσας είναι, προφανώς, ότι δεν είναι ο εαυτός της και μιμείται τις πράξεις άλλων. Από την άλλη, ωστόσο, δεν εγκαταλείπει ποτέ την προσπάθεια και οι αντιξοότητες που συναντάει δεν την απογοητεύουν. Δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει απτόητη. Αν μη τι άλλο, δεν μένει από ιδέες. Όλο και κάτι σκαρφίζεται για να πετύχει το σχέδιό της, αν και η λύση έρχεται όταν δεν το περιμένει.

Με σαφή μηνύματα, διοχετευμένα με απλό και χιουμοριστικό τρόπο, η συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων Σουζάνε Στράσερ συνθέτει ένα απολαυστικό παραμύθι με γρήγορο ρυθμό και συνεχείς εναλλαγές εικόνων και καταστάσεων. Συνοδεύοντας το σπιρτόζικο κείμενό της με τις δικές της πολύχρωμες και διασκεδαστικές ζωγραφιές, κάνει έξυπνες και καίριες αναφορές σε μια σειρά από διάσημα παραμύθια, τα οποία η ηρωίδα της επιχειρεί κάθε φορά, ανεπιτυχώς, να μιμηθεί, πέφτοντας συνεχώς σε γκάφες. Γιατί φυσικά η ζωή δεν είναι όπως στα παραμύθια, και για να πετύχει κανείς αυτό που έχει στο μυαλό του χρειάζεται όχι απαραίτητα επιπλέον προσπάθεια, αλλά σίγουρα μια διαφορετική στρατηγική. Και, κυρίως, να «τοποθετήσει» τη σκέψη του και τους στόχους του σε άλλη βάση.

Μπορεί η πριγκίπισσα της Σουζάνε Στράσερ να μην κατάφερε ακριβώς αυτό που ήθελε εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις συνταγές από τα παραμύθια, ωστόσο με την επιμονή και την υπομονή της δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να εμφανιστεί στον δρόμο της η κατάλληλη ευκαιρία που θα την οδηγούσε στην ευτυχία. Και στην περίπτωσή της, η ευτυχία μπορεί να μην ήταν καν εκεί που τη φανταζόταν, ωστόσο είχε τα μάτια της ανοιχτά και δεν την άφησε να της ξεφύγει. Τα παραμύθια μάς διδάσκουν πολλά πράγματα μέσα από τον κόσμο της μαγείας, του ονείρου και του υπερφυσικού. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά βρίσκουν μια αντίστοιχη αντιμετώπιση που ανταποκρίνεται στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Χρειαζόμαστε ωστόσο και τη μαγεία και το όνειρο και τη γοητεία του υπερφυσικού για να μη μας καταβάλλει η πεζή καθημερινότητα. Κι εδώ έρχονται η δημιουργικότητα και η φαντασία, που μας καλούν να δούμε τον κόσμο γύρω μας με άλλα μάτια και πολλές φορές μας δίνουν τις λύσεις και τις επιλογές που αναζητάμε.

 

Το παραμύθι της πριγκίπισσας που ήθελε πολύ να παίξει σ’ ένα παραμύθι
Σουζάνε Στράσερ
Μετάφραση: Μαρία Σούμπερτ
Εικονογράφηση: Σουζάνε Στράσερ
Διάπλαση
48 σελ.
ISBN 978-960-567-120-4
Τιμή: €12,26
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.