fbpx
Alice Brière-Haquet: «Η κυρία Άιφελ»

Alice Brière-Haquet: «Η κυρία Άιφελ»

Ο πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε μέσα σε δύο χρόνια, από το 1887 μέχρι το 1889, με σκοπό να παρουσιαστεί στην επετειακή Διεθνή Έκθεση το 1889 για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση. Ο μηχανικός Γουστάβος Άιφελ εμπνεύστηκε το σχήμα του πύργου από το Παρατηρητήριο Latting της Νέας Υόρκης – έναν ξύλινο πύργο ο οποίος χαρακτηρίστηκε αργότερα «ο πρώτος ουρανοξύστης» της πόλης. Το 1885, όταν ο Άιφελ παρουσίασε τα σχέδιά του για την κατασκευή του δικού του πύργου στην Ένωση Πολιτικών Μηχανικών, ανέφερε ότι ο πύργος αυτός θα συμβολίζει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, αλλά και τον αιώνα της Βιομηχανίας και της Επιστήμης, ο οποίος ήρθε χάρις στα μεγάλα επιστημονικά κινήματα του 18ου αιώνα αλλά και στην Επανάσταση του 1789, ως φόρος τιμής στην οποία θα κατασκευαζόταν.

Αυτά είναι με πολύ λίγα λόγια τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία του ιστορικού αυτού πύργου, ο οποίος αποτελεί σήμα κατατεθέν του Παρισιού, αλλά και της Γαλλίας, κατ’ επέκταση. Η Αλίς Μπριέρ-Ακέτ, ωστόσο, θέλησε να δώσει μια διαφορετική ερμηνεία για την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ, εμπλέκοντάς τον σε μια ιστορία αγάπης και αφοσίωσης. Η συγγραφέας, η οποία έχει διδάξει λογοτεχνία σε γυμνάσια για δώδεκα χρόνια, παίρνει πολλές ελευθερίες και αυτοσχεδιάζει σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό, χρησιμοποιώντας μεν το όνομα του μηχανικού Άιφελ και τις πραγματικές ιδιότητές του (ήταν όντως μηχανικός που κατασκεύαζε γέφυρες, για παράδειγμα), αλλά παραλλάσσοντας τους λόγους για τους οποίους κατασκεύασε τον περίφημο πύργο.

Ο πύργος του Άιφελ λειτουργεί ως σύμβολο, και θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε μεγάλο μνημείο ή, αν το πάμε ακόμα παραπέρα, οτιδήποτε φαινομενικά ακατόρθωτο –είτε πρόκειται για αντικείμενο είτε για ενέργεια– που είναι ικανός να κάνει ο άνθρωπος προκειμένου να εκφράσει την απεριόριστη αγάπη του σε κάποιο άλλο άτομο ή ακόμα και σε μια ιδέα.

Στη δική της φανταστική εκδοχή, ο Άιφελ εμπνεύστηκε τον πύργο από την αγαπημένη του, η οποία ήταν βαριά άρρωστη και χρειαζόταν καθαρό αέρα. «Κι αν έφτιαχνες γραμμές ουράνιες για τρένα / να κάνουμε στα σύννεφα ταξίδια ονειρεμένα;» λέει στον Άιφελ η καλή του. Έτσι, λέει η Μπριέρ-Ακέτ, ο Άιφελ κλείνεται στο γραφείο του για να σκεφτεί και αποφασίζει να φτιάξει έναν πύργο τόσο ψηλό που να φτάνει μέχρι τα σύννεφα, ώστε να προσφέρει στην αγαπημένη του αυτό που είχε τόσο ανάγκη για να γίνει καλά.

Διατηρώντας ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας (η πραγματική γυναίκα του Άιφελ ήταν όντως άρρωστη – πέθανε μάλιστα σε πολύ νεαρή ηλικία, αν και πολλά χρόνια πριν τη δημιουργία του πύργου από τον σύζυγό της), η συγγραφέας αλλάζει το όνομα της ηρωίδας του βιβλίου της (η κυρία Άιφελ αναφέρεται στην ιστορία ως Κάτια, ενώ στην πραγματικότητα την έλεγαν Μαργκερίτ), κι έτσι αποσυνδέει ως έναν βαθμό την ιστορική αλήθεια από τη δική της φανταστική ιστορία. Ουσιαστικά ο πύργος του Άιφελ λειτουργεί ως σύμβολο, και θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε μεγάλο μνημείο ή, αν το πάμε ακόμα παραπέρα, οτιδήποτε φαινομενικά ακατόρθωτο –είτε πρόκειται για αντικείμενο είτε για ενέργεια– που είναι ικανός να κάνει ο άνθρωπος προκειμένου να εκφράσει την απεριόριστη αγάπη του σε κάποιο άλλο άτομο ή ακόμα και σε μια ιδέα.

Η ιστορία είναι γραμμένη σε στίχους με μέτρο και ομοιοκαταληξία, τους οποίους έχει αποδώσει με ευαισθησία η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη, και συνοδεύεται από ιδιότυπα ασπρόμαυρα σχέδια, όπου το μόνο άλλο χρώμα είναι το ροζ, σε πολύ επιλεγμένες επιφάνειες και κυρίως στα μάγουλα των δύο ηρώων. Η εικονογράφος Csil εναρμονίζει το τρυφερά χιουμοριστικό στιλ της με το κείμενο, ενώ οι εικόνες της πολλές φορές κυριαρχούν, συνδυάζοντας με πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο τις απλές γραμμές με την περιπλοκότητα των σχεδίων.

 

Η κυρία Άιφελ
Alice Briere-Haquet
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφηση: Csil
Παπαδόπουλος
32 σελ.
ISBN 978-960-569-646-7
Τιμή: €11,99
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μαρίζα Ντεκάστρο: «Άλκη Ζέη: Μάτια σαν γαλάζια θάλασσα»

Το κάθε νέο βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Και όχι μόνο για το περιεχόμενο, αλλά και για τη μορφή του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το βιβλίο είναι και αντικείμενο, το οποίο, αν είναι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.