fbpx
Ιωάννα Μπαμπέτα: «Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική εκστρατεία» κριτική της Βερίνας Χωρεάνθη

Ιωάννα Μπαμπέτα: «Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική εκστρατεία»

Η ελληνική μυθολογία, με τον ανεκτίμητο πλούτο του πρωτογενούς υλικού της, αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές και περιεκτικές πηγές γνώσης για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Μέσα στον θησαυρό των μύθων που την απαρτίζουν, δεΝ βρίσκει κανείς μόνο τις ηρωικές πράξεις των πρωταγωνιστών της –ημίθεοι, θνητοί, θεοί, καλοί, κακοί, όλοι έχουν τη θέση τους και τον ρόλο τους– αλλά και ιστορικές αναφορές σε γεγονότα, πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, τις γιορτές, τα ήθη και τόσα άλλα μέσα από το πρίσμα της φαντασίας, της εφευρετικότητας και της δημιουργικότητας ενός λαού, του ελληνικού, με εμπειρίες αιώνων.

Οι μύθοι, όπως και μετέπειτα τα λαϊκά παραμύθια, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της λογοτεχνίας μας. Είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά να έρθουν σ’ επαφή με τη μυθολογία και να τη μελετήσουν σε βάθος. Αυτό βέβαια καθίσταται πρακτικά εφικτό σε μια ηλικία όπου θα είναι σε θέση να διαβάσουν τις πιο λεπτομερείς καταγραφές των μύθων, έτσι ώστε να μπορούν, επιπλέον, να κατανοήσουν τις πιο περίπλοκες δομές τους, τα νοήματα και τα μηνύματά τους.

Η Ιωάννα Μπαμπέτα, η οποία, πέρα από τη συγγραφική της ιδιότητα, ασχολείται ποικιλοτρόπως με τα παιδιά και το παιδικό βιβλίο, δεν ξεχνάει ότι απευθύνεται σε μικρό ηλικιακά κοινό, γι’ αυτό και ο λόγος της είναι απλός, στρωτός, κατανοητός.

Μέχρι να γίνει αυτό, βιβλία όπως Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική εκστρατεία της Ιωάννας Μπαμπέτα, ολιγοσέλιδα, με έμφαση στην εικόνα, επιχειρούν να καλύψουν τη χρονική απόσταση με την περιληπτική αλλά ουσιαστική απόδοση των μύθων που παρουσιάζουν, φέρνοντας τα μικρότερα παιδιά σε μια πρώτη γνωριμία με τον κόσμο της μυθολογίας.

Από τους πιο επικούς και αγαπητούς μύθους, αυτός του Ιάσονα και των Αργοναυτών, είναι πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς με διαχρονική αξία, κι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αντιπροσωπευτικά δείγματα της μυθολογίας μας. Διόλου τυχαία, είναι ένα από τα βασικά της θέματα, συνδυάζοντας μια σειρά από στοιχεία που κάνουν τη συγκεκριμένη ιστορία συναρπαστική. Επομένως, αποτελεί μια εξαιρετική πρώτη ύλη για ένα βιβλίο που προορίζεται να διαβαστεί από μικρούς κυρίως αναγνώστες.

Η Ιωάννα Μπαμπέτα, η οποία, πέρα από τη συγγραφική της ιδιότητα, ασχολείται ποικιλοτρόπως με τα παιδιά και το παιδικό βιβλίο, δεν ξεχνάει ότι απευθύνεται σε μικρό ηλικιακά κοινό, γι’ αυτό και ο λόγος της είναι απλός, στρωτός, κατανοητός. Είναι γραμμένο το κείμενο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί με την ίδια ευκολία να διαβαστεί από το παιδί ή να το διαβάσει στο παιδί κάποιος μεγάλος.

Ανάμεσα στα αφηγηματικά κομμάτια παρεμβάλλονται έμμετρα δίστιχα ή τετράστιχα με ρίμα, με στόχο τόσο την ποικιλία στο ύφος, ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον του παιδιού ζωντανό, όσο και την ευκολότερη αποτύπωση στη μνήμη του χαρακτηριστικών επεισοδίων της ιστορίας. Σε κάθε κομμάτι, τα βασικά σημεία της αφήγησης τονίζονται με κεφαλαία γράμματα σε άλλο χρώμα. Δίνεται έτσι προτεραιότητα στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του κειμένου, καθώς το παιδί παρακινείται διακριτικά να δώσει προσοχή στα στοιχεία αυτά και μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί ευκολότερα να κάνει τους απαραίτητους συσχετισμούς για να κατανοήσει τη σχέση δράσης-αντίδρασης ανάμεσα στα γεγονότα, καθώς και το πώς συνδέονται τα συγκεκριμένα γεγονότα με τα πρόσωπα που κρατούν πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτά.

Η εικονογράφηση του Θάνου Τσίλη παραπέμπει σε κόμικ, με τις λιτές, δωρικές γραμμές, τα γήινα χρώματα που κυριαρχούν, ως επί το πλείστον, και τις φωτοσκιάσεις να δημιουργούν ένα εικαστικό σύνολο με ιδιαίτερη κίνηση και ζωντάνια, θέτοντας έτσι τον μύθο μέσα σ’ ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο.  

 

Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική εκστρατεία
Ιωάννα Μπαμπέτα
Εικονογράφηση: Θάνος Τσίλης
Μίνωας
40 σελ.
ISBN 978-618-02-0776-7
Τιμή: €7,99

001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.