fbpx
 Σπύρος Πετρουλάκης: «Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας»

Σπύρος Πετρουλάκης: «Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας»

Στο μυαλό των ανθρώπων οι δράκοι είναι τα άγρια και «κακά» όντα που βγάζουν φωτιές από τα ρουθούνια, τρομοκρατούν τον κόσμο και βάζουν τον βάζουν σε μπελάδες. Η γοητευτική ιστορία του Σπύρου Πετρουλάκη έρχεται να ανατρέψει επιτυχώς την παραπάνω στερεοτυπική εικόνα για τους δράκους. Ο ήρωάς μας, ο μικρός πράσινος δράκος, ήταν πανέξυπνος, μεγάλο πειραχτήρι και όλοι τον αγαπούσαν. Και το σπουδαιότερο, από το στόμα του έβγαιναν πολύχρωμες φούσκες αντί για φωτιές. Σαφώς και ήταν διαφορετικός από το δρακοσινάφι του. Και πλήρωσε αυτή του τη διαφορετικότητα με μια… εξορία. Οι άλλοι, οι φυσιολογικοί δράκοι, τον υποχρέωσαν να φύγει από τις δρακολίμνες και να πάει να μείνει μόνος στο πράσινο βουνό. Το όνομά του ήταν πλέον «Δρακομπουρμουλήθρας».

Όταν μια μέρα βγήκε από τη μοναξιά του και πέταξε ανέμελος πάνω στον γαλανό ουρανό, έγινε αντικείμενο φόβου από κάποιους χωρικούς, οι οποίοι έτρεχαν πανικόβλητοι να κρυφτούν νομίζοντας ότι θα τους ρίξει φωτιές και θα τους σκοτώσει. Η εμφάνισή του δυστυχώς δεν βοηθούσε. Οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν ρατσιστικά τους δράκους, κάτι που τον απογοήτευσε βαθιά και τον έκανε να κλάψει με τις ώρες. Αφού τον είχαν εκ των προτέρων απορρίψει, πώς θα τους αποδείκνυε ότι είναι διαφορετικός και ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να τους βλάψει; Ώσπου συνάντησε τον μικρό ξυλοκόπο Σωτηράκη και η ζωή του άλλαξε. Είχε την ευκαιρία να του αποδείξει την καλοσύνη του και έγιναν φίλοι. Ο Σωτήρης τον βρήκε ιδιαίτερα διασκεδαστικό και τον εκτίμησε. Περνούσαν όμορφες ώρες μαζί. Μάλιστα, όταν έμαθε ότι οι συγχωριανοί του ήθελαν άδικα να σκοτώσουν τον δράκο, έτρεξε να τον ειδοποιήσει και να τον προφυλάξει. Ο δράκος αδυνατούσε να κατανοήσει τις προκαταλήψεις εναντίον του.

Πολλές φορές οι άνθρωποι, εμποτισμένοι με ποικίλες προλήψεις και προκαταλήψεις, εθελοτυφλούν ή αρνούνται να δουν την αλήθεια. Η κριτική σκέψη είναι απαραίτητη σε μικρούς και μεγάλους, όπως απαραίτητες είναι και οι καλές προθέσεις για τα πράγματα και τους ανθρώπους.

Το βιβλίο έχει αίσιο τέλος και ένα ισχυρό μήνυμα. Οι δύο φίλοι καταφέρνουν να σώσουν το χωριό από την πυρκαγιά και γίνονται ήρωες. Οι χρωματιστές μπουρμπουλήθρες αφανίζουν τις φλόγες, αποδεικνύονται ευεργετικές και ζωγραφίζουν τον ουρανό με θαυμάσια χρώματα. Το βλέμμα τον ανθρώπων απέναντι στον μικρό δράκο αλλάζει τελικά, και η συμπεριφορά τους γίνεται φιλική.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για τη δύναμη της φιλίας και της αγάπης που προτείνει ήθος στους μικρούς αναγνώστες. Η όμορφη και λειτουργική εικονοποιία του, η στρωτή του γλώσσα, η δράση του και η διδακτική του πνοή είναι εμφανή και αξιοπρόσεκτα. Πολλές φορές οι άνθρωποι, εμποτισμένοι με ποικίλες προλήψεις και προκαταλήψεις, εθελοτυφλούν ή αρνούνται να δουν την αλήθεια. Η κριτική σκέψη είναι απαραίτητη σε μικρούς και μεγάλους, όπως απαραίτητες είναι και οι καλές προθέσεις για τα πράγματα και τους ανθρώπους. Ο Σωτηράκης αφέθηκε στην παρέα με τον δράκο και έφτασε από την άγνοια στη γνώση και πήρε ένα μάθημα ζωής. Τίποτα δεν είναι απόλυτο στη ζωή ή, τουλάχιστον, τα περισσότερα πράγματα είναι σχετικά. Σημασία έχει να είμαστε πάντα πρόθυμοι να ψάχνουμε και να βρίσκουμε την αλήθεια, να έχουμε ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Είναι σημαντικό να το μάθουν αυτό οι μικροί αναγνώστες!

 

Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας
Σπύρος Πετρουλάκης
Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου
Μίνωας
32 σελ.
ISBN: 978-618-02-0707-1
Τιμή: €11,99
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μαρίζα Ντεκάστρο: «Άλκη Ζέη: Μάτια σαν γαλάζια θάλασσα»

Το κάθε νέο βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Και όχι μόνο για το περιεχόμενο, αλλά και για τη μορφή του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το βιβλίο είναι και αντικείμενο, το οποίο, αν είναι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.