A+ A A-

Γιολάντα Πατεράκη: «Το μακρινό βασίλειο του κυρίου Σκα» κριτική της Νίκης Σαλπαδήμου

Το μακρινό βασίλειο του κυρίου Σκα Γιολάντα Πατεράκη Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Ψυχογιός


Η κυρία Γιολάντα Πατεράκη, έμπειρη και ταλαντούχα συγγραφέας με πλούσιο και ποιοτικό έργο στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία, μας εκπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά που έργο της βλέπει το φως της εκδοτικής δημοσιότητας. Με τη διεισδυτική ματιά της εισέρχεται στον πυρήνα των ενδιαφερόντων των αναγνωστών, στους οποίους απευθύνεται, προσφέροντάς τους πρωτότυπα θέματα που εξάπτουν τη φαντασία, βάζουν σε δοκιμασία το μυαλό και τέρπουν τον έσω κόσμο τους. Δεν αναλίσκεται σε άσκοπες περιγραφές και περιττές αναλύσεις χαρακτήρων των ηρώων της, στοχεύει κατευθείαν στην ουσία, στη ροή της υπόθεσης του έργου του οποίου αναδεικνύει κάθε εντυπωσιακή πτυχή, ώστε ο αναγνώστης να μην παραμένει θεατής, αλλά να είναι εμπλεκόμενος στα δρώμενα. Ο αναγνώστης ως συμμέτοχος αισθάνεται ότι όχι μόνο δρα, αλλά κι ότι διαμορφώνει την εξέλιξη του μύθου. Κάθε δημιουργός επιδιώκει την εμπλοκή του αναγνώστη, γιατί αυτό σημαίνει ότι πέτυχε το σκοπό του.

Ένα έξυπνο εύρημα, ο εγκιβωτισμός δηλαδή του παιχνιδιού μέσα σ’ ένα παραμύθι, κάνει αμέσως το σκάκι οικείο, αγαπητό και προπαντός προσιτό. Τι πιο μαγικό για τα μικρά παιδιά από ένα παραμύθι, που συγκεντρώνει μάλιστα όλα τα παραμυθικά στοιχεία: βασιλιάς, βασίλισσα, αξιωματικοί, που τους πλαισιώνουν και τους προστατεύουν, πύργοι και κυρίως στρατός που θα πολεμήσει γενναία για να εμποδίσει την επέλαση του εχθρού.


Το βιβλίο της κυρίας Πατεράκη Το μακρινό βασίλειο του κυρίου Σκα, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, αναλαμβάνει με πολύ πρωτότυπο και ελκυστικό τρόπο μαθήματα εκμάθησης σκακιού. Ίσως υπάρχουν πολλά βιβλία που δίνουν τέτοια μαθήματα, με σκοπό να μυήσουν τους ενδιαφερομένους σ’ αυτό το πνευματικό παιχνίδι, απευθύνονται όμως σε ενήλικες, χωρίς ν’ αποκλείουμε και μερικά που είναι κατάλληλα για μικρούς αναγνώστες. Σ’ αυτούς ακριβώς τους αναγνώστες απευθύνεται η συγγραφέας και είναι βέβαιο ότι θα τους προσελκύσει στο σκάκι, γιατί θα τους δείξει τον δρόμο, θα απαλείψει τους πιθανούς φόβους τους, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι το σκάκι είναι μόνο για λίγους. Ένα έξυπνο εύρημα, ο εγκιβωτισμός δηλαδή του παιχνιδιού μέσα σ’ ένα παραμύθι, κάνει αμέσως το σκάκι οικείο, αγαπητό και προπαντός προσιτό. Τι πιο μαγικό για τα μικρά παιδιά από ένα παραμύθι, που συγκεντρώνει μάλιστα όλα τα παραμυθικά στοιχεία: βασιλιάς, βασίλισσα, αξιωματικοί, που τους πλαισιώνουν και τους προστατεύουν, πύργοι και κυρίως στρατός που θα πολεμήσει γενναία για να εμποδίσει την επέλαση του εχθρού. Ο βασιλιάς και οι αξιωματικοί του, που τους έχει βαφτίσει τρελούς, μαζί με τους αφοσιωμένους στρατιώτες του, τα πιόνια, θα υπερασπιστούν την πατρίδα τους, την πλευρά της σκακιέρας που τους ανήκει, και δε θ’ αφήσουν τον εχθρό να την αλώσει. Ο βασιλιάς δίνει οδηγίες στους πιστούς συμπολεμιστές του για τη στάση που θα κρατήσουν, ώστε με έξυπνα τεχνάσματα όχι μόνο ν’ απωθήσουν τον αντίπαλο, αλλά να τον νικήσουν κατά κράτος. Όμως και οι αντίπαλοι δεν μένουν ανενεργοί, ετοιμάζονται κι αυτοί να δώσουν τη μάχη τους, να προστατέψουν τον βασιλιά τους και να σώσουν το βασίλειό τους. Οι επιθέσεις κι από τα δυο στρατόπεδα είναι καλοζυγιασμένες, η μάχη πρέπει να κερδηθεί, στη νίκη στοχεύουν και οι δυο πλευρές, αλλά ποτέ σε μια μάχη δεν υπάρχουν δυο νικητές, μόνο η ισοπαλία κρατά κάπως τις ισορροπίες.

Η συγγραφέας «παίζει» και με το χρώμα των αντιπάλων, κι έτσι απέναντι στους άσπρους παρατάσσει τους μαύρους. Τα εκ διαμέτρου αντίθετα χρώματα, άσπρο μαύρο, παίζουν σημαντικό ρόλο, τα ξεχωρίζει εύκολα το παιδί και σημειολογικά δίνεται η διάσταση της αντιπαλότητας. Οι διάλογοι ανάμεσα στους συντελεστές του παραμυθιού προσδίδουν ζωντάνια και διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη. Επίσης τα έμμετρα κομμάτια, που παρεμβάλλονται σε καίρια σημεία του κειμένου, προσδίδουν κέφι και αισιοδοξία: «Ο αγώνας ο μεγάλος / σαν αυτόν δεν είναι άλλος / με τρομπέτες αρχινά / κι ο καλύτερος νικά. / Βέλη, ακόντια, εντολές/ και απίστευτες φωνές / το βασίλειο ξεσηκώνουν / κι όλοι γύρω πελαγώνουν!». Δίνουν χαρούμενη κι αγωνιστική ατμόσφαιρα, προδιαθέτουν για την εξέλιξη του μύθου, απομνημονεύονται εύκολα και σηματοδοτούν την ένταση του αγώνα. Έτσι ο μικρός αναγνώστης με ευχάριστη διάθεση ανασυντάσσει τις δυνάμεις του για την κατανόηση του παιχνιδιού και μαθαίνει ότι κάθε πόλεμος έχει τη στρατηγική του, που πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά, ώστε να φτάσει στη νίκη, στο ρουά ματ.
Το μακρινό βασίλειο του κυρίου Σκα Γιολάντα Πατεράκη Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Ψυχογιός

Η επιτυχία ενός τέτοιου θέματος θεωρείται δεδομένη, όταν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις με πιο σημαντική τη γνώση που απαιτείται για το θέμα. Και στην προκειμένη περίπτωση η γνώση είναι δεδομένη, διότι η κυρία Πατεράκη εκτός από ικανή συγγραφέας είναι και δεινή παίκτρια σκακιού με πολλές διακρίσεις. Κατέχει, λοιπόν, το θέμα σκάκι και το πώς θα προσελκύσει νεαρούς παίκτες στη σκακιέρα, σ’ ένα παιχνίδι που θα μάθει στο παιδί να βάζει στόχους, να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του, να ενεργεί με ηρεμία και προσοχή, να επιδιώκει παιχνίδια που τα διακρίνει το ομαδικό πνεύμα. Στην ηλεκτρονική εποχή μας τα παιδιά χάνουν τον χρόνο τους σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και σερφάρισμα στο διαδίκτυο και χάνονται κυριολεκτικά σε διαύλους που μερικές φορές είναι επικίνδυνοι, χωρίς στην ουσία να ενεργοποιούν το μυαλό τους σε κάτι δημιουργικό. Οι υποτιθέμενες γνώσεις είναι αποσπασματικές και απειθάρχητες και δεν μπορούν εύκολα να καταχωρηθούν στον εγκέφαλο. Αντίθετα, το σκάκι ακονίζει το μυαλό, κινητοποιεί όλες τις πνευματικές δυνάμεις του παίχτη προκειμένου να χαρεί το νικητήριο αποτέλεσμα.

Η εικονογράφηση του κυρίου Βαγγέλη Ελευθερίου με τα φωτεινά χρώματα και την ακριβή αποτύπωση δίνει στο βιβλίο πληρότητα και χάρη και την ευκαιρία στο παιδί να κάνει την πρώτη ανάγνωση χωρίς να διαβάσει το κείμενο. Η ποικιλία των εικόνων και η χρωματική αρμονία προδιαθέτουν ευχάριστα τον αναγνώστη-παιδί, απογειώνουν τη φαντασία και τη δημιουργική του διάθεση, προκαλώντας το να δοκιμάσει έναν ακόμη τρόπο έκφρασης του συναισθηματικού του κόσμου.

Το μακρινό βασίλειο του κυρίου Σκα
Γιολάντα Πατεράκη
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου
Ψυχογιός
48 σελ.
ISBN 978-618-01-1646-5
Τιμή: €7,70
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΠΑΙΔΙΚΑ
Αργυρώ Πιπίνη: «Μελάκ, μόνος» κριτική της Ελένης Σαραντίτη

Σε αυτό το εξαιρετικής αισθητικής, και συναίσθησης και συμπόνιας βιβλίο που η Αργυρώ Πιπίνη έγραψε και ο Αχιλλέας Ραζής εικονογράφησε, το οποίο και απευθύνεται στα παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας,...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Δήμητρα Πυργελή: «Ταξίδεψε μαζί μου» κριτική της Σοφίας Γραμμόζη-Σωπίκη

Σ’ ένα μικρό κομμάτι χαρτί, «κομμάτι εφημερίδας που κάποιος είχε κόψει αδέξια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συγγραφέας, βρίσκεται ο θησαυρός που βρήκε η κυρία Αθανασία του βιβλίου μας. «Αν τα...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Φραντσέσκα Σάννα: «Το ταξίδι» κριτική της Ελένης Σαραντίτη

Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν. Έτυχε να ‘ναι τα χρόνια δίσεχτα· πολέμοι χαλασμοί ξενιτεμοί· κάποτε ο κυνηγός βρίσκει τα διαβατάρικα πουλιά κάποτε δεν τα βρίσκει·  *** Μη μου μιλάς για τ’ αηδόνι μήτε για τον...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr