A+ A A-

Τατιάνα Ζωγράφου: «Τι θα έκανα αν ήμουν Άι-Βασίλης» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Τι θα έκανα αν ήμουν Άι-Βασίλης Εορταστικό μανιφέστο για μικρούς και μεγάλους Τατιάνα Ζωγράφου Εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά Καλέντης


Η Τατιάνα Ζωγράφου, νηπιαγωγός, δασκάλα μουσικής στο Αρσάκειο νηπιαγωγείο και πολύ καλή συνθέτις, προτίμησε να γράψει ένα «εορταστικό μανιφέστο για μικρούς και μεγάλους», για να τους θυμίσει βασικούς κανόνες ζωής και να τους μυήσει σε κρυμμένα μυστικά, μιλώντας τους με έναν ιδιαίτερα απλό και απέριττο τρόπο και λόγο, προκειμένου να φέρει τους αναγνώστες της απευθείας σ’ επαφή με τον κόσμο, με ό,τι έχει σχέση με την καθημερινότητα, θεωρώντας τους υπεύθυνους, συνυπεύθυνους σωστότερα, για όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας.

Με την ιδιότητα του Άι-Βασίλη, που αυτή την περίοδο των εορτών μοιράζει δώρα σε όλους, σύμφωνα με τη συνήθεια που έγινε πάγιο αίτημα όλων των καιρών, διαχρονικό, αντί για δώρα οι ήρωές της, ο Άγης και η Λεωνή, λέει ότι θα έκαναν κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό, πρωτότυπο και πολύ απλό: «Θα πήγαιναν στα όνειρα των παιδιών του κόσμου, θα διάβαζαν τις σκέψεις τους, θα προσπαθούσαν να ανακαλύψουν και να αποκωδικοποιήσουν μυστικά...».

Τι θα έκαναν; Μάλλον τι δεν θα έκαναν για το καλό όλων, φυσικά, για ένα καλύτερο αύριο του κόσμου. Θα μεταχειρίζονταν έξυπνους τρόπους και θα έκαναν τα αδύνατα δυνατά ώστε να προκαλέσουν το ενδιαφέρον παιδιών κυρίως αλλά και μεγάλων για την αγάπη και τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Θα έκαναν άνω κάτω, χωρίς να τους πάρει κανείς είδηση, τα πάντα και τους πάντες για αφυπνίσουν συνειδήσεις, να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα και ενδιαφέρον, πρώτα στα παιδιά και στη συνέχεια στους μεγάλους. Γιατί τα παιδιά είναι δεκτικά στο νέο, στο καινούριο και στο ωραίο. Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν πολλά πράγματα από τις καινούριες τεχνολογίες που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, από τον πολιτισμό που εξελίσσεται ραγδαία, από την πληροφορική που βγάζει τα πάντα στη φόρα και στο... σφυρί, από την καθημερινότητά μας ίσαμε «τα προσωπικά δεδομένα».

Αντί να κατεβαίνει τσουρουφλισμένος και μουτζουρωμένος από τις καπνοδόχους ο Άι-Βασίλης για να αφήσει συνηθισμένα δώρα στα παιδιά, ο Άγης και η Λεωνή, αν ήταν Άι-Βασίλης, θα έκαναν μεγάλες διαδρομές σε όλα τα μέρη και στις φτωχογειτονιές, για να δουν τι φταίει.

Αν ο Άγης και η Λεωνή ήταν Άι-Βασίλης, θα έχωναν τη μύτη τους παντού, μάλλον θα τρύπωναν σε απόκρυφους χώρους όπου υπάρχουν κρυμμένα μυστικά και καταστρώνονται σχέδια και θα έστηναν αυτί για να ακούσουν τι σκοπεύουν να πράξουν όσοι είναι υπεύθυνοι για τις τύχες του κόσμου: αν είναι για το καλό ή αν πρόκειται για κάτι κακό.

Θα τρύπωναν παντού για να μάθουν τι προοπτικές έχει το άμεσο και το απώτερο μέλλον του ανθρώπου και του πλανήτη. Να διαπιστώσουν τι λείπει και τι χρειάζεται για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής, για να καλυτερέψει η καθημερινότητά μας. Γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο μόνοι.

Θα ψαχούλευαν παντού, αρχίζοντας από τις τσέπες και τα συρτάρια των μεγάλων, τη Βουλή των Ελλήνων και τους βουλευτές, τα στρατόπεδα, τα νοσοκομεία, τα θέατρα, τα σχολεία, θα παρατηρούσαν τα βουνά και τα ποτάμια, τις λίμνες και τις θάλασσες όπου ζουν τα ζώα και τα πουλιά που τρέμουν τις φωτιές, θα φρόντιζαν τα αδέσποτα και τα ψάρια που ψοφούν από τη ρύπανση που δημιουργούν οι πετρελαιοκηλίδες∙ κυρίως, αν μπορούσαν, θα έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν τους πολέμους που σπέρνουν το φόβο, την πείνα, τη φτώχεια, τη δυστυχία και την καταστροφή.

Θα έψαχναν να βρουν τα αίτια των όσων συμβαίνουν. Το «Γιατί» και το «Πώς». Γιατί φωνάζουν οι δάσκαλοι και τα παιδιά γιατί αδιαφορούν για τη γνώση. Θα αναζητούσαν τα αίτια που δημιουργούν τα γεγονότα. Γιατί όλοι μιλούν και δεν έμαθαν να ακούνε τους άλλους.
Τι θα έκανα αν ήμουν Άι-Βασίλης Εορταστικό μανιφέστο για μικρούς και μεγάλους Τατιάνα Ζωγράφου Εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά Καλέντης

Αντί να κατεβαίνει τσουρουφλισμένος και μουτζουρωμένος από τις καπνοδόχους ο Άι-Βασίλης για να αφήσει συνηθισμένα δώρα στα παιδιά, ο Άγης και η Λεωνή, αν ήταν Άι-Βασίλης, θα έκαναν μεγάλες διαδρομές σε όλα τα μέρη και στις φτωχογειτονιές, για να δουν τι φταίει. Κι όταν πια θα μάθαιναν τα πάντα και κυρίως πως τα παιδιά έχουν ανάγκη από αγάπη, ότι θέλουν να ζουν σ’ έναν ειρηνικό, ήσυχο κόσμο, θα τους μοίραζαν δώρα της ειρήνης. Στους πολιτικούς θα σύστηναν ειδικούς γιατρούς, «ωτορινολαρυγγολόγους», για να ακούνε τι ζητάει ο κόσμος, και θα τους πρόσφεραν δωρεάν «εγχείριση ανοιχτής καρδιάς» για να είναι συμπονετικοί, και στους ασθενείς θα σύστηναν «υπομονή».

Τέλος, στον καθένα θα δώριζαν ό,τι είχε ανάγκη: στα παιδιά θα μοίραζαν μουσικά όργανα, κιθάρες και τρομπέτες, φυσαρμόνικες, θα τα μάθαιναν να αγαπούν τη μουσική που είναι η κοινή γλώσσα των ανθρώπων, η γλώσσα που ενώνει τους λαούς, που την κατανοούν όλοι. Θα φρόντιζαν για όλους και για όλα. Και μάλιστα, αμέσως, από την πρώτη μέρα του καινούριου χρόνου, και θα έλεγαν στα παιδιά του κόσμου: «Καλή χρονιά, παιδιά, με αγάπη και ειρήνη!Μόνο τα δικά μας δώρα μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο».

Σε τούτο το ιδιότυπο βιβλίο με τα μικρά κείμενα-ατάκες-υποδείξεις, τα γεμάτα σύγχρονα και διαχρονικά μηνύματα-συμβουλές με προοπτική και με ήρωες παιδιά, δίχως την παρουσία μεγάλων, κείμενα όπου κυριαρχεί το μελλοντικό μόριο «θα», και αφορούν το μέλλον, σημαντικό ρόλο παίζει η θαυμάσια, κάπως παλαιική, στοχευμένη εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά. Η καλλιτέχνις εδώ χρησιμοποιεί χρώματα απαλά, τα βασικά, το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε, οι παιδικές φιγούρες της είναι οικείες, ισορροπημένες και αναγνωρίσιμες. Και δεν πλαισιώνουν απλώς τα σύντομα, περιεκτικά σε νοήματα και μηνύματα κείμενα, αλλά διευρύνουν και λαμπρύνουν το περιεχόμενο και συμβάλλουν αποφασιστικά στην αναβάθμιση, την προβολή και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ποιότητα του χαριτωμένου βιβλίου, που θα το ζήλευε κι ο ίδιος ο Άι-Βασίλης!

Τι θα έκανα αν ήμουν Άι-Βασίλης
Εορταστικό μανιφέστο για μικρούς και μεγάλους
Τατιάνα Ζωγράφου
Εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά
Καλέντης
32 σελ.
ISBN 978-960-594-018-8
Τιμή: €14,00
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΠΑΙΔΙΚΑ
Βασίλης Κουτσιαρής: «Μ΄ αγαπάς, μπαμπά;» κριτική του Μάνου Κοντολέων

Οι σύγχρονες θεωρίες σχετικά με τον προσδιορισμό των φύλων, έτσι όπως έχουν εδραιωθεί στα πλαίσια των ανθρωπιστικών σπουδών, διαχωρίζουν με σαφήνεια το βιολογικό φύλο από το αντίστοιχο κοινωνικό. Το...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Ιωάννα Μπαμπέτα: «Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική εκστρατεία» κριτική της Βερίνας Χωρεάνθη

Η ελληνική μυθολογία, με τον ανεκτίμητο πλούτο του πρωτογενούς υλικού της, αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές και περιεκτικές πηγές γνώσης για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Μέσα στον θησαυρό των...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr