Το καράβι της γιορτής Έλενα Αρτζανίδου Εικονογράφηση: Ηλιάνα Μπάρδη Καλειδοσκόπιο

Έλενα Αρτζανίδου: «Το καράβι της γιορτής»

Το καλογραμμένο βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου για παιδιά μεγαλύτερα των 8 χρόνων, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, πατά πάνω σε χριστουγεννιάτικα έθιμα και παίζει ανάμεσα σε παραμυθένια ατμόσφαιρα και στο ρεαλισμό. Χώρος της ιστορίας ορίζεται η παλιά πόλη του Ρεθύμνου, ενώ είναι τοποθετημένη στη σύγχρονη εποχή. Ήρωές του είναι ο μικρός Σήφης και η παρέα του, και κομβικό ρόλο έχει η πεταλούδα των Χριστουγέννων.

Μια ιστορία που αποτυπώνει τη σύγχρονη σημερινή πραγματικότητα με ιδιαίτερο τρόπο, που καλεί παιδιά και ενήλικες να δουν με αισιοδοξία τη ζωή, να αφήσουν πίσω όσα τους βαραίνουν και τους αποπροσανατολίζουν και να αναγνωρίσουν αυτά που είναι σημαντικά.


Τα παιδιά, όπως κάθε χρόνο, περιμένουν το καράβι της γιορτής, ωστόσο εκείνο δεν έρχεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν άναψαν το φάρο και δεν στόλισαν την πόλη. Τα παιδιά είναι απελπισμένα μέχρι που η πεταλούδα –που είναι έτοιμη να ξεψυχήσει– τους αποκαλύπτει το μυστικό και τους δείχνει όσα πρέπει να κάνουν. Ο φάρος δεν ανάβει εύκολα. Χρειάζεται αγάπη και όνειρο, διάθεση και σύμπνοια.

Μια ιστορία που αποτυπώνει τη σύγχρονη σημερινή πραγματικότητα με ιδιαίτερο τρόπο, που καλεί παιδιά και ενήλικες να δουν με αισιοδοξία τη ζωή, να αφήσουν πίσω όσα τους βαραίνουν και τους αποπροσανατολίζουν και να αναγνωρίσουν αυτά που είναι σημαντικά. Γεμάτη με συμβολισμούς, καταφέρνει να στείλει μηνύματα στα παιδιά με τον τρόπο που μόνο εκείνα αναγνωρίζουν.

Το σκοτάδι στους δρόμους της πόλης συμβολίζει την απελπισία που κυρίευσε την ψυχή των ανθρώπων, η πεταλούδα αποτυπώνει το πνεύμα των Χριστουγέννων που σιγά σιγά εξαφανίζεται από τη ζωή όλων, ο φάρος είναι η φλόγα που κρατά ζεστή την ελπίδα, η άμαξα δείχνει το όνειρο –απαραίτητο για δημιουργία–, ο βασιλικός την αγάπη, που δίχως αυτή τίποτα δεν κινείται. Το καράβι της γιορτής είναι η αισιοδοξία, η χαρά, η διάθεση για γιορτή.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα με χριστουγεννιάτικα έθιμα ανά την Ελλάδα, ενώ η απίθανη εικονογράφηση της Ηλιάνας Μπαρδή συνάδει απόλυτα με την πλοκή, τη στηρίζει και της δίνει ιδιαίτερο χρώμα.

Το καράβι της γιορτής
Έλενα Αρτζανίδου
Εικονογράφηση: Ηλιάνα Μπάρδη
Καλειδοσκόπιο
40 σελ.
ISBN 978-960-471-125-3
Τιμή: €6,90
001 patakis eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Πάνος Κυπαρίσσης: «Το παραμύθι της μοναξιάς»

Αλήθεια, μιλούν τα δέντρα; Είναι έμβια όντα: γεννιούνται, τρέφονται, μεγαλώνουν, πολλαπλασιάζονται, γερνούν και πεθαίνουν κλείνοντας τον κύκλο της ζωής του το καθένα. Έχουν όργανα, αισθήσεις, μπορεί και...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Sylvia Plath: «Το κοστούμι-δε-με-μέλει και άλλες ιστορίες για παιδιά».

ΠοιητέςΎποπτοι θαυματοποιοί που πυροβολούν τις λέξεις –και γίνονται πουλιά.Τάσος Λειβαδίτης Μια εξαίρετη Ελληνίδα ποιήτρια, η Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ, μεταφράζει τη σπουδαία και πασίγνωστη ομότεχνή της, Αμερικανίδα,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Ελένη Ανδρεάδη: «Πράκτορες του πλανήτη»

Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Πράκτορες του πλανήτη» της Ελένης Ανδρεάδη είναι το φέρον τον υπότιτλο Τα τέρατα των ωκεανών. Έχοντας διαβάσει αμέτρητα παιδικά βιβλία προς χάριν των τεσσάρων παιδιών μου, η...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: