A+ A A-

Έλενα Αρτζανίδου: «Το καράβι της γιορτής» κριτική της Γιώτας Φώτου

Το καράβι της γιορτής Έλενα Αρτζανίδου Εικονογράφηση: Ηλιάνα Μπάρδη Καλειδοσκόπιο


Το καλογραμμένο βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου για παιδιά μεγαλύτερα των 8 χρόνων, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, πατά πάνω σε χριστουγεννιάτικα έθιμα και παίζει ανάμεσα σε παραμυθένια ατμόσφαιρα και στο ρεαλισμό. Χώρος της ιστορίας ορίζεται η παλιά πόλη του Ρεθύμνου, ενώ είναι τοποθετημένη στη σύγχρονη εποχή. Ήρωές του είναι ο μικρός Σήφης και η παρέα του, και κομβικό ρόλο έχει η πεταλούδα των Χριστουγέννων.

Μια ιστορία που αποτυπώνει τη σύγχρονη σημερινή πραγματικότητα με ιδιαίτερο τρόπο, που καλεί παιδιά και ενήλικες να δουν με αισιοδοξία τη ζωή, να αφήσουν πίσω όσα τους βαραίνουν και τους αποπροσανατολίζουν και να αναγνωρίσουν αυτά που είναι σημαντικά.


Τα παιδιά, όπως κάθε χρόνο, περιμένουν το καράβι της γιορτής, ωστόσο εκείνο δεν έρχεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν άναψαν το φάρο και δεν στόλισαν την πόλη. Τα παιδιά είναι απελπισμένα μέχρι που η πεταλούδα –που είναι έτοιμη να ξεψυχήσει– τους αποκαλύπτει το μυστικό και τους δείχνει όσα πρέπει να κάνουν. Ο φάρος δεν ανάβει εύκολα. Χρειάζεται αγάπη και όνειρο, διάθεση και σύμπνοια.

Μια ιστορία που αποτυπώνει τη σύγχρονη σημερινή πραγματικότητα με ιδιαίτερο τρόπο, που καλεί παιδιά και ενήλικες να δουν με αισιοδοξία τη ζωή, να αφήσουν πίσω όσα τους βαραίνουν και τους αποπροσανατολίζουν και να αναγνωρίσουν αυτά που είναι σημαντικά. Γεμάτη με συμβολισμούς, καταφέρνει να στείλει μηνύματα στα παιδιά με τον τρόπο που μόνο εκείνα αναγνωρίζουν.
Το καράβι της γιορτής Έλενα Αρτζανίδου Εικονογράφηση: Ηλιάνα Μπάρδη Καλειδοσκόπιο

Το σκοτάδι στους δρόμους της πόλης συμβολίζει την απελπισία που κυρίευσε την ψυχή των ανθρώπων, η πεταλούδα αποτυπώνει το πνεύμα των Χριστουγέννων που σιγά σιγά εξαφανίζεται από τη ζωή όλων, ο φάρος είναι η φλόγα που κρατά ζεστή την ελπίδα, η άμαξα δείχνει το όνειρο –απαραίτητο για δημιουργία–, ο βασιλικός την αγάπη, που δίχως αυτή τίποτα δεν κινείται. Το καράβι της γιορτής είναι η αισιοδοξία, η χαρά, η διάθεση για γιορτή.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα με χριστουγεννιάτικα έθιμα ανά την Ελλάδα, ενώ η απίθανη εικονογράφηση της Ηλιάνας Μπαρδή συνάδει απόλυτα με την πλοκή, τη στηρίζει και της δίνει ιδιαίτερο χρώμα.

Το καράβι της γιορτής
Έλενα Αρτζανίδου
Εικονογράφηση: Ηλιάνα Μπάρδη
Καλειδοσκόπιο
40 σελ.
ISBN 978-960-471-125-3
Τιμή: €6,90
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΠΑΙΔΙΚΑ
Αντιγόνη Μεταξά (Θεία Λένα): «Η ώρα του παιδιού» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί σε πανομοιότυπη επανέκδοση ένα από τα ωραιότερα βιβλία με παραμύθια που έχουν γραφτεί για παιδιά. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο Η Ώρα του Παιδιού που...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Βασίλης Κουτσιαρής: «Το θέλω τώρα!» κριτική της Βερίνας Χωρεάνθη

Στο πολύ προσεγμένο και καλογραμμένο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή Το θέλω τώρα! θίγεται με λιτό και χαριτωμένο τρόπο ένα θέμα που ποτέ δεν έπαψε να αφορά τις οικογένειες με μικρά παιδιά και μάλλον...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Μαρία Ανδρικοπούλου: «Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής» κριτική της Ελένης Σαραντίτη

Στο εξαιρετικά κατατοπιστικό προλογικό σημείωμα γράφει, ανάμεσα στα άλλα, η συγγραφέας Μαρία Ανδρικοπούλου απευθυνόμενη στους νεαρούς –ίσως και μεγαλύτερους– αναγνώστες: «Ίσως αναρωτιέστε τι...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr