A+ A A-

Skye Byrne: «H δύναμη της φαντασίας του Χένρι» κριτική της Ελένης Σαραντίτη

Skye Byrne: «H δύναμη της φαντασίας του Χένρι» κριτική της Ελένης Σαραντίτη


Ένα γλυκύτατο, γεμάτο ωραία αισθήματα βιβλίο και γεμάτο νοήματα. Αγάπης αισθήματα, σεβασμού στον πλησίον αισθήματα, και οικογενειακής θαλπωρής εικόνες. Η ιστορία δείχνει απλή, καθημερινή, αλλά δεν είναι μόνον έτσι. Στο βάθος των λέξεων προβάλλει ολοκάθαρη η ελπίδα, ενώ δίπλα της νεύει η φαντασία που ομορφαίνει και λαμπρύνει τη ζωή μικρών και μεγάλων.

Ο Χένρι είναι μικρός, ήρεμος μες στην ασφάλεια του σπιτιού του, με τη στοργή των αγαπημένων του. Ο Χένρι ζει τη ζωή που θα έπρεπε να απολαμβάνουν όλου του κόσμου τα παιδιά.

Στο βάθος των λέξεων προβάλλει ολοκάθαρη η ελπίδα, ενώ δίπλα της νεύει η φαντασία που ομορφαίνει και λαμπρύνει τη ζωή μικρών και μεγάλων.


Την ημέρα που ήλθε στον κόσμο το αγοράκι –πάνε πέντε χρόνια κιόλας, τρεις μήνες και εντεκάμισι ημέρες– ο παππούς τού χάρισε τον Βατόμουρο και από τότε ο Χένρι και ο Βατόμουρος δεν χώρισαν ούτε μια ώρα. Είναι λαγός ο Βατόμουρος, κάτασπρος με αυτιά μαλακά χρώματος ασημί, και μυτούλα κατακόκκινη, όμοια με βατόμουρο. Στιγμές-στιγμές το αγόρι είναι σίγουρο πως ο λαγός του μοσχοβολά τον ωραίο και εύγευστο καρπό της βάτου.

Μαζί στο παιχνίδι, πλάι-πλάι στο φαγητό, παρέα στις βολτούλες, α, δεν χώριζαν ποτέ. Τέτοια αγάπη! Να, τώρα ο Χένρι θα έπαιρνε τον λαγό του στο παρτέρι· έπρεπε να τον μάθει πώς να σκάβει για να φυτεύει καρότα. Περίμενε, περίμενε, μα πουθενά ο φίλος του. Άφαντος ο λαγός.

Με δάκρυα τρέχει στον παππού· ζητά τη βοήθειά του. Και ο παππούς, αφήνοντας για λίγο το βιβλίο του, «Χένρι, εάν έψαξες παντού, τότε μόνο ένα πράγμα σου μένει να κάνεις», του είπε. «Πρέπει να φανταστείς ότι έχεις τον Βατόμουρο ξανά κοντά σου!» πρόσθεσε και ξαναγύρισε στο βιβλίο του. Κι έτσι το αγοράκι –τι άλλο να έκανε; – άρχισε να φαντάζεται. Το να φαντάζεσαι είναι σαν να ονειρεύεσαι. Ακριβώς. Χωρίς να κοπιάσεις, χωρίς να ξοδευτείς, έχεις πάει στη ζούγκλα, στο φεγγάρι, στο βυθό της θάλασσας. Έχεις μιλήσει με πουλιά... Κι άλλα... και πολλά άλλα. Ανέβαινε, λοιπόν, το ψηλό βουνό με τον Βατόμουρο στο πλάι του· στην καταιγίδα εκεί επάνω, κρύφτηκαν σ’ ένα σπήλαιο. Όταν το αγόρι και ο λαγός έγιναν πειρατές, είχαν γεμίσει το μπάρκο τους με αμύθητους θησαυρούς. Όταν βρέθηκαν στο διάστημα, είχαν αποστολή πολύ σοβαρή: τους ανατέθηκε να μετρήσουν τα αστέρια του σύμπαντος κόσμου. Κι ας μην πούμε τι έγινε όταν αποφάσισαν οι δυο να ακολουθήσουν το επάγγελμα του δρακοκυνηγού...
Η δύναμη της φαντασίας του Χένρι Skye Byrne, Nic George Λιβάνης

«Γι’ αμοιβή της τρελής μας φαντασίας, θε να χυθεί στα ουράνια ο Γαλαξίας» έγραψε στο θαυμάσιο «Ταξίδι» ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου.

Η αμοιβή του Χένρι ήταν ο Βατόμουρος, αυτοπροσώπως. Τον είχε βρει ο Μάλκολμ, ο ταχυδρόμος, τυχαίως, πεσμένο στο μονοπάτι. «Δεν θα τον πρόσεχα εάν δεν ήταν αυτά τα ασημί αυτιά του που έλαμπαν στο φεγγαρόφωτο» είπε στον παππού παραδίνοντάς τον. «Για φαντάσου», απάντησε ο παππούς. Και ξανά «Για φαντάσου!»

Τόσο η συγγραφέας Σκάι Μπερν, γεννημένη στην Αυστραλία, όσο και ο λαμπρός εικονογράφος Νικ Τζορτζ, στην Αυστραλία γεννημένος και αυτός, και φίλοι από παιδιά, εξαίρουν τη φαντασία. Την εγκωμιάζουν. Την εκθειάζουν, μη μιλώντας πολύ, και ούτε με λέξεις φανταχτερές και ηχηρές και εικόνες εντυπωσιακές ή κραυγαλέες. Ίσως γιατί βρήκαν σ’ αυτήν ένα σωτήριο μυστικό, που δυνατόν να είναι το καλούμενο The secret, το παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο το οποίο έγραψε η Ρόντα Μπερν, μητέρα της Σκάι Μπερν, συγγραφέα του παρόντος γλυκύτατου βιβλίου. Να τονισθεί ότι το Secret έχει μεταφρασθεί σε 50 γλώσσες και έχει πωλήσει 25 εκατομμύρια αντίτυπα. Η Ρόντα Μπερν με τα βιβλία της έχει δημιουργήσει σχεδόν κίνημα. Έχουν κυκλοφορήσει και άλλα βιβλία της, φαντάζομαι εγκωμιαστικά των δυνατοτήτων της εσωτερικότητας του ανθρώπου.

Προσωπικώς, παρουσίασα το βιβλίο με στοργή και θαυμασμό διότι βρήκα την ιστορία καλή και αθώα, απλή, ωραία γραμμένη, θαυμάσια εικονογραφημένη, ανάγνωσμα που θα τέρψει ένα μικρό παιδί· καθόλου, δε, δεν στάθηκα στο ότι τελικώς η εύρεση του Βατόμουρου κατέστη δυνατή χάρη στη δύναμη της φαντασίας του μικρού Χένρι. Πιστεύω, ανέκαθεν το πίστευα, ότι η φαντασία ανοίγει κόσμους, ανοίγει καρδιές, χρωματίζει και γλυκαίνει την ύπαρξή μας, οξύνει το πνεύμα και το καταλαγιάζει θωπεύοντάς συγχρόνως, κάνει ωραιότερη τη ζωή μας αλλά δεν θα μπορούσε να μετακινήσει και όρη· ούτε καν ένα λούτρινο λαγουδάκι. Εκτός και αν υπάρχουν μυστήρια, προφητείες, και απόκρυφες ιδιότητες του ανθρώπου και της φύσης. Αλλά αυτά δεν είναι της παρούσης...

Το να φαντάζεσαι είναι σαν να ονειρεύεσαι. Ακριβώς. Χωρίς να κοπιάσεις, χωρίς να ξοδευτείς, έχεις πάει στη ζούγκλα, στο φεγγάρι, στο βυθό της θάλασσας.

Εδώ μιλάμε μονάχα για ένα χαριτωμένο, ευφάνταστο και ευφρόσυνο βιβλίο. Το οποίο έχει και εξαιρετική μετάφραση. Αλήθεια, δεν είδα πουθενά γραμμένο το όνομα της κυρίας ή του κυρίου που το απέδωσε τόσο απλά και ωραία.

Η δύναμη της φαντασίας του Χένρι
Skye Byrne, Nic George
Λιβάνης
48 σελ.
ISBN 978-960-14-3014-0
Τιμή: €10,90
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΠΑΙΔΙΚΑ
Βασίλης Κουτσιαρής: «Μ΄ αγαπάς, μπαμπά;» κριτική του Μάνου Κοντολέων

Οι σύγχρονες θεωρίες σχετικά με τον προσδιορισμό των φύλων, έτσι όπως έχουν εδραιωθεί στα πλαίσια των ανθρωπιστικών σπουδών, διαχωρίζουν με σαφήνεια το βιολογικό φύλο από το αντίστοιχο κοινωνικό. Το...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Ιωάννα Μπαμπέτα: «Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική εκστρατεία» κριτική της Βερίνας Χωρεάνθη

Η ελληνική μυθολογία, με τον ανεκτίμητο πλούτο του πρωτογενούς υλικού της, αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές και περιεκτικές πηγές γνώσης για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Μέσα στον θησαυρό των...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr