fbpx
Οι ιστορίες του Σάββα Τασούλα Τσιλιμένη Πατάκης

Τασούλα Τσιλιμένη: «Οι ιστορίες του Σάββα»

Πολλές οι αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία, καθώς η μια γενιά διαδέχεται την άλλη. Πάντοτε κάτι παρόμοιο συνέβαινε, αλλά ασφαλώς μήτε με την ίδια ταχύτητα μήτε όμως και με τις ίδιες ποιοτικές διαφορές που στις μέρες μας αυτές οι αλλαγές συντελούνται.

Ο νέος αιώνας –ανεπαισθήτως ίσως;– έχει μεταλλάξει τις προσωπικές σχέσεις και σίγουρα έχει διαφοροποιήσει και τις οικογενειακές. Διαφορετικά πλέον τα πρότυπα του συζύγου, διαφορετικά και εκείνα της συντρόφου. Διαφοροποιήθηκε η εικόνα του πατέρα, άλλαξε και της μητέρας. Και η θέση του παιδιού ολοένα και περισσότερο αποκτά μεγαλύτερο βάρος, όχι βέβαια ως προς το μερίδιο αγάπης και τις έγνοιες της φροντίδας του, αλλά ως προς το ύφος με το οποίο οι γονείς εκφράζουν τη γονική τους μέριμνα.

Καθώς η καθημερινότητα της οικογενειακής ζωής έχει θεμελιακά αλλάξει, οι νέοι γονείς αισθάνονται μια ενοχή ως προς το πόσο πολύ χρόνο αφιερώνουν στα τέκνα τους. Και η ενοχή αυτή εκφράζεται με μια υπερπροστατευτικότητα και ένα άγχος ως προς το αν το παιδί τους θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει με τις δικές του δυνάμεις τη σταδιακή του ένταξη μέσα στην κοινωνική ομάδα.

Καίρια στιγμή μιας τέτοιας ένταξης οι μέρες όπου το μικρό αγόρι ή το μικρό κορίτσι θα πάει για πρώτη φορά στο σχολείο. Μια τέτοια μέρα ήταν πάντα μέρα οικογενειακής χαράς και έτσι εξακολουθεί να είναι. Μόνο που πλέον και πολύ συχνά και για πολλές –κυρίως με ένα παιδί– οικογένειες μαζί με τη χαρά βιώνεται και ένα άγχος. Είναι το παιδί μου ικανό να αντιμετωπίσει μόνο του τον έξω κόσμο; Είμαστε έτοιμοι, προτού αυτό παραπατήσει, εμείς να το στηρίξουμε;

Ένα χαριτωμένο , απόλυτα σύγχρονο βιβλίο για παιδιά, στο οποίο με ιδιαίτερη χαρά κάποιοι μεγάλοι –γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, δάσκαλοι– θα βρούνε στιγμές των δικών τους μικροαγωνιών.

Μέσα σε μια τέτοια αγχωτική διάθεση οι γονείς συμπεριφέρονται με τρόπους που τις περισσότερες φορές είναι σαφώς λιγότερο ώριμοι από τις αντιδράσεις των ίδιων των μοναχοπαιδιών την πρώτη μέρα τους στο σχολείο.

Η Τασούλα Τσιλιμένη –με τη γνώση της πανεπιστημιακής καθηγήτριας Παιδικής Λογοτεχνίας από τη μια και με την ευρηματικότητα της συγγραφέα κειμένων για μικρούς αναγνώστες από την άλλη– ζωντάνεψε όλα όσα πιο πάνω σημειώσαμε, καθώς περιγράφει τις πρώτες σχολικές μέρες του μικρού Σάββα και των γονιών του. Τις περιγράφει με χιούμορ και ευρηματικές επιλογές καθημερινών στιγμιότυπων.

Η αγωνία για το πρώτο κουδούνι, η τάση του γονιού να βοηθά ανεξέλεγκτα το χαϊδεμένο του παιδί, όπως και η προθυμία να του καλύψει τις όποιες ανάγκες προτού καν αυτές παρουσιαστούν, μετατρέπονται σε σπαρταριστές σκηνές καθημερινού βίου ενώ παράλληλα διατηρούν και τη διάθεσή τους να σατιρίσουν, όπως όμως και να συμπονέσουν.

Τελικά στις τρεις ιστορίες του μικρού Σάββα πρωταγωνιστούν οι γονείς του. Κι έτσι, με πολύ κέφι θα το απολαύσουν και οι ενήλικες. Με άλλα λόγια, ένα χαριτωμένο , απόλυτα σύγχρονο βιβλίο για παιδιά στο οποίο με ιδιαίτερη χαρά κάποιοι μεγάλοι –γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, δάσκαλοι– θα βρούνε στιγμές των δικών τους μικροαγωνιών.

Η κεφάτη και ολοζώντανη διάθεση που σου δημιουργεί η έκδοση πολλά οφείλει στην εικονογράφηση της Τέτης Σώλου – από τις πλέον ικανές εικονογράφους μας στο να περιγράφουν με χιούμορ καθημερινές στιγμές καθημερινών ανθρώπων.

Οι ιστορίες του Σάββα
Πώς να επιβιώσετε από τους γονείς όταν πάτε σχολείο
Τασούλα Τσιλιμένη
Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου
Πατάκης
80 σελ.
ISBN 978-960-16-6570-2
Τιμή: €6,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.