A+ A A-

Τασούλα Τσιλιμένη: «Οι ιστορίες του Σάββα» κριτική του Μάνου Κοντολέων

Οι ιστορίες του Σάββα Τασούλα Τσιλιμένη Πατάκης


Πολλές οι αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία, καθώς η μια γενιά διαδέχεται την άλλη. Πάντοτε κάτι παρόμοιο συνέβαινε, αλλά ασφαλώς μήτε με την ίδια ταχύτητα μήτε όμως και με τις ίδιες ποιοτικές διαφορές που στις μέρες μας αυτές οι αλλαγές συντελούνται.

Ο νέος αιώνας –ανεπαισθήτως ίσως;– έχει μεταλλάξει τις προσωπικές σχέσεις και σίγουρα έχει διαφοροποιήσει και τις οικογενειακές. Διαφορετικά πλέον τα πρότυπα του συζύγου, διαφορετικά και εκείνα της συντρόφου. Διαφοροποιήθηκε η εικόνα του πατέρα, άλλαξε και της μητέρας. Και η θέση του παιδιού ολοένα και περισσότερο αποκτά μεγαλύτερο βάρος, όχι βέβαια ως προς το μερίδιο αγάπης και τις έγνοιες της φροντίδας του, αλλά ως προς το ύφος με το οποίο οι γονείς εκφράζουν τη γονική τους μέριμνα.

Καθώς η καθημερινότητα της οικογενειακής ζωής έχει θεμελιακά αλλάξει, οι νέοι γονείς αισθάνονται μια ενοχή ως προς το πόσο πολύ χρόνο αφιερώνουν στα τέκνα τους. Και η ενοχή αυτή εκφράζεται με μια υπερπροστατευτικότητα και ένα άγχος ως προς το αν το παιδί τους θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει με τις δικές του δυνάμεις τη σταδιακή του ένταξη μέσα στην κοινωνική ομάδα.

Καίρια στιγμή μιας τέτοιας ένταξης οι μέρες όπου το μικρό αγόρι ή το μικρό κορίτσι θα πάει για πρώτη φορά στο σχολείο. Μια τέτοια μέρα ήταν πάντα μέρα οικογενειακής χαράς και έτσι εξακολουθεί να είναι. Μόνο που πλέον και πολύ συχνά και για πολλές –κυρίως με ένα παιδί– οικογένειες μαζί με τη χαρά βιώνεται και ένα άγχος. Είναι το παιδί μου ικανό να αντιμετωπίσει μόνο του τον έξω κόσμο; Είμαστε έτοιμοι, προτού αυτό παραπατήσει, εμείς να το στηρίξουμε;

Ένα χαριτωμένο , απόλυτα σύγχρονο βιβλίο για παιδιά, στο οποίο με ιδιαίτερη χαρά κάποιοι μεγάλοι –γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, δάσκαλοι– θα βρούνε στιγμές των δικών τους μικροαγωνιών.

Μέσα σε μια τέτοια αγχωτική διάθεση οι γονείς συμπεριφέρονται με τρόπους που τις περισσότερες φορές είναι σαφώς λιγότερο ώριμοι από τις αντιδράσεις των ίδιων των μοναχοπαιδιών την πρώτη μέρα τους στο σχολείο.

Η Τασούλα Τσιλιμένη –με τη γνώση της πανεπιστημιακής καθηγήτριας Παιδικής Λογοτεχνίας από τη μια και με την ευρηματικότητα της συγγραφέα κειμένων για μικρούς αναγνώστες από την άλλη– ζωντάνεψε όλα όσα πιο πάνω σημειώσαμε, καθώς περιγράφει τις πρώτες σχολικές μέρες του μικρού Σάββα και των γονιών του. Τις περιγράφει με χιούμορ και ευρηματικές επιλογές καθημερινών στιγμιότυπων.
Οι ιστορίες του Σάββα Πώς να επιβιώσετε από τους γονείς όταν πάτε σχολείο Τασούλα Τσιλιμένη Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Πατάκης

Η αγωνία για το πρώτο κουδούνι, η τάση του γονιού να βοηθά ανεξέλεγκτα το χαϊδεμένο του παιδί, όπως και η προθυμία να του καλύψει τις όποιες ανάγκες προτού καν αυτές παρουσιαστούν, μετατρέπονται σε σπαρταριστές σκηνές καθημερινού βίου ενώ παράλληλα διατηρούν και τη διάθεσή τους να σατιρίσουν, όπως όμως και να συμπονέσουν.

Τελικά στις τρεις ιστορίες του μικρού Σάββα πρωταγωνιστούν οι γονείς του. Κι έτσι, με πολύ κέφι θα το απολαύσουν και οι ενήλικες. Με άλλα λόγια, ένα χαριτωμένο , απόλυτα σύγχρονο βιβλίο για παιδιά στο οποίο με ιδιαίτερη χαρά κάποιοι μεγάλοι –γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, δάσκαλοι– θα βρούνε στιγμές των δικών τους μικροαγωνιών.

Η κεφάτη και ολοζώντανη διάθεση που σου δημιουργεί η έκδοση πολλά οφείλει στην εικονογράφηση της Τέτης Σώλου – από τις πλέον ικανές εικονογράφους μας στο να περιγράφουν με χιούμορ καθημερινές στιγμές καθημερινών ανθρώπων.

Οι ιστορίες του Σάββα
Πώς να επιβιώσετε από τους γονείς όταν πάτε σχολείο
Τασούλα Τσιλιμένη
Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου
Πατάκης
80 σελ.
ISBN 978-960-16-6570-2
Τιμή: €6,90
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΠΑΙΔΙΚΑ
Αργυρώ Πιπίνη: «Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…» κριτική της Γεωργίας Γαλανοπούλου

Στο νέο βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη για παιδιά, τρυφερό και χαμηλόφωνο εκ πρώτης όψεως, πρωταγωνιστεί ένα σπίτι. Εγκαταλελειμμένο από τους κατοίκους του, θλιμμένο και μαραζωμένο, αναπολεί τις χαρές...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Σύρμω Μιχαήλ: «Ο πιο γλυκός χορός» κριτική της Βερίνας Χωρεάνθη

Στο βιβλίο της Σύρμως Μιχαήλ Ο πιο γλυκός χορός με το σημαντικό μήνυμα, η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο από μια μελισσούλα, τη Μπη, την οποία ακολουθούμε από τις πρώτες στιγμές της ζωής της μέσα...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Άλισον Φαλκονάκη: «Η φωνή της Ρόζι» κριτική της Βερίνας Χωρεάνθη

Με τη Φωνή της Ρόζι, η Άλισον Φαλκονάκη δίνει μέσα από μια απλή ιστορία ένα δυνατό μήνυμα για το πώς μπορεί ένα μικρό παιδί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ψυχολογικό πόλεμο που μπορεί να...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr