fbpx
Η φωνή της Ρόζι Άλισον Φαλκονάκη Εικονογράφηση: Σοφία Γαλή Μεταίχμιο

Άλισον Φαλκονάκη: «Η φωνή της Ρόζι»

Με τη Φωνή της Ρόζι, η Άλισον Φαλκονάκη δίνει μέσα από μια απλή ιστορία ένα δυνατό μήνυμα για το πώς μπορεί ένα μικρό παιδί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ψυχολογικό πόλεμο που μπορεί να δέχεται στο περιβάλλον του σχολείου. Η βία δεν είναι το αντίδοτο για τη βία – αντίθετα, πολλές φορές η ψυχραιμία και η ανωτερότητα φέρνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις των παιδιών που υφίστανται ψυχολογική ή και σωματική βία στο σχολείο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που φυσικά δεν είναι καινούριο, απλά τώρα αφενός γίνονται πιο εύκολα γνωστά τα περιστατικά, αφετέρου τα παιδιά (και όχι μόνο), λόγω της ταχύτητας με την οποία τα πάντα κινούνται και εξελίσσονται, δεν σκέφτονται δυο φορές πριν να πουν κάτι, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται ότι αυτό που θα πουν ή θα κάνουν ίσως και να έχει συνέπειες για κάποιον άλλον άνθρωπο.

Η αφήγηση είναι απλή, χωρίς διδακτισμούς, λιτή αλλά διαποτισμένη με ευαισθησία, με τις όμορφες εικόνες της Σοφίας Γαλή να τη συνοδεύουν ιδανικά.

Η Ρόζι δέχεται αδιαμαρτύρητα τις προσβολές και τις επιθέσεις από συμμαθήτριές της, όχι επειδή δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει, αλλά επειδή δεν έχει βρει τον τρόπο. Πολλές φορές είναι πιο εύκολο να αποδέχεται κανείς το ρόλο του θύματος μιας κατάστασης, παρά να προσπαθήσει να αλλάξει τα δεδομένα. Όχι βέβαια επειδή πραγματικά θέλει να παραμένει θύμα, αλλά γιατί έτσι οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι για όλους. Το να αναλαμβάνει κανείς έναν ρόλο πιο δυναμικό συνεπάγεται και ευθύνες, ενώ το να παραμένει θύμα τον καθιστά ευάλωτο μέλος μιας μικρότερης ή μεγαλύτερης κοινωνίας, και άρα από τη μια εύκολο στόχο, αλλά και από την άλλη αντικείμενο οίκτου και αβίαστης συμπάθειας.
Ο ήπιος χαρακτήρας της συνεσταλμένης Ρόζι δεν της επιτρέπει αρχικά να αντισταθεί στις διαφόρων ειδών προσβολές που υφίσταται, ενώ διστάζει να μοιραστεί το πρόβλημά της με κάποιον που θα μπορούσε να τη βοηθήσει. Μήπως όμως στο βάθος αντιλαμβάνεται ότι το μόνο άτομο που μπορεί αποτελεσματικά και τελεσίδικα να δώσει λύση στο πρόβλημά της είναι η ίδια; Όταν βρίσκει ένα πληγωμένο πουλάκι στο δρόμο –ένα πλάσμα δηλαδή πιο αδύναμο απ’ αυτήν, που χρειάζεται τη βοήθειά της– αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει τη συμπεριφορά της. Το ενδιαφέρον της στρέφεται εκεί, και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προστατεύσει το πουλάκι.

Αυτή η διαδικασία την αλλάζει σταδιακά, αν και δεν το αντιλαμβάνεται άμεσα. Στο σχολείο, τα κορίτσια που την έχουν βάλει στο μάτι εξακολουθούν να την ενοχλούν, ωστόσο τώρα εκείνη διαπιστώνει πως είναι πλέον σε θέση να σταθεί απέναντί τους και δεν χρειάζεται ουσιαστικά να κάνει τίποτα, παρά μόνο ένα πράγμα: να τους δείξει ότι δεν τις φοβάται. Γιατί πραγματικά δεν τις φοβάται πια. Το όπλο των ανθρώπων που εκφοβίζουν τους άλλους –είτε είναι στο σχολείο είτε μέσα στην οικογένεια είτε στο εργασιακό περιβάλλον– είναι ο φόβος που φροντίζουν να προξενούν στα εν δυνάμει θύματά τους. Όταν αυτός ο φόβος παύει να υφίσταται, παύει να υφίσταται και ο εκφοβισμός, και τα άτομα αυτά κυριολεκτικά μένουν ξεκρέμαστα, καθώς δεν έχουν κανένα άλλο όπλο για να επιβληθούν.
Η αυτοπεποίθηση που απέκτησε η Ρόζι όταν έστρεψε το ενδιαφέρον της σχεδόν ολοκληρωτικά σε κάποιο άλλο πλάσμα, δείχνει επίσης ότι το νοιάξιμο για τους άλλους και η αλληλεγγύη βοηθάει το παιδί να «χτίσει» τον χαρακτήρα του όχι γύρω από τον εαυτό του, αλλά σε συνάρτηση με την κοινωνία. Η σχέση με τους γύρω είναι αμφίδρομη – όπως τους αντιμετωπίζεις, σε αντιμετωπίζουν. Αν το παιδί μάθει από μικρό τον τρόπο να διατηρεί την αυτονομία του και την αυτοκυριαρχία του και να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις κακοτοπιές στο σχολείο χωρίς να χάνει την ανθρωπιά του, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το πώς θα εξελιχθεί σαν άτομο και πώς θα συμπεριφέρεται αργότερα μέσα στην ευρύτερη κοινωνία.

Η αφήγηση είναι απλή, χωρίς διδακτισμούς, λιτή αλλά διαποτισμένη με ευαισθησία, με τις όμορφες εικόνες της Σοφίας Γαλή να τη συνοδεύουν ιδανικά. Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου υπάρχουν δραστηριότητες και παιχνίδια που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και στην εμπέδωση των μηνυμάτων της.

Η φωνή της Ρόζι
Άλισον Φαλκονάκη
Εικονογράφηση: Σοφία Γαλή
Μεταίχμιο
64 σελ.
ISBN 978-618-03-0201-1
Τιμή: €6,60
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.