A+ A A-

Νεκτάριος Στελλάκης: «Το παράθυρό μας» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Το παράθυρό μας Νεκτάριος Στελλάκης Εικονογράφηση: Αλέξης Φραγκούλης Καλειδοσκόπιο


Ο Νεκτάριος Στελλάκης, ένας έμπειρος και ευαισθητοποιημένος παιδαγωγός, γνώστης της παιδικής ψυχής, με το Παράθυρό μας μιλάει στο αναγνωστικό κοινό του για έναν διαφορετικό τρόπο θεώρησης και «ανάγνωσης» του κόσμου.

Απλά, κομψά, χωρίς εξάρσεις και περιττολογίες, ο Νεκτάριος Στελλάκης περνάει το μήνυμά του με τον καλύτερο και τον απλούστερο, κατανοητό, ευχάριστο τρόπο.

Το Παράθυρό μας είναι ένα συμπαθητικό, κομψό και φιλόδοξο βιβλίο, προσιτό από άποψη σχήματος και όγκου σε μικρά παιδικά χεράκια. Είναι καλογραμμένο, μικρών διαστάσεων, και σκοπεύει στο να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σχετικά με το τι σημαίνει να υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο / βιβλιόκηπος αποκλειστικά για παιδιά στην καρδιά μιας επαρχιακής πόλης, ένας χώρος που υπήρξε η ανάσα, η χαρά των παιδιών, μια όαση για τους διψασμένους οδοιπόρους της γνώσης.

Το αγαπημένο μου στέκι στο κέντρο της πόλης
είναι ένα βιβλιοπωλείο για παιδιά.
Ένας χώρος πολύ φιλόξενος.
Εκεί μένεις όση ώρα θέλεις ξεφυλλίζοντας
τα βιβλία για να γνωριστείς μαζί τους.
Κάθε βιβλίο σε προσκαλεί να το ανοίξεις
και να ταξιδέψεις, να γνωρίσεις, να μάθεις.

Ο καλός συγγραφέας αναφέρεται με πολλή συγκίνηση και νοσταλγία στο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο, που για αρκετά χρόνια ήταν ένας υπέροχος χώρος ο οποίος συγκέντρωνε το ενδιαφέρον του κόσμου τόσο με τα ωραία βιβλία όσο και με τις σημαντικές δραστηριότητες που γίνονταν εκεί.

Ο ίδιος πήγαινε πρώτα με τον ένα γιο του, που τον μύησε από πολύ νωρίς στα όμορφα μυστικά και στις μεγάλες εκπλήξεις που κρύβουν τα βιβλία, φέρνοντάς τον σ’ επαφή με τα όμορφα εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, τα γεμάτα τρυφερές ιστορίες, και στη συνέχεια ο μεγαλύτερος γιος του έφερε και τον δεύτερο γιο, το αδερφάκι του, σ’ επαφή με το «πάνινο» βιβλίο από τα γεννοφάσκια του! Γιατί από την κούνια του έπρεπε να βλέπει «το παράθυρό μας» ανοιχτό στον απέραντο κόσμο. Με τον καιρό, κουβαλώντας βιβλία στο σπίτι, έφτιαξαν και στο σπίτι τους ένα μεγάλο πολύχρωμο παράθυρο με βιβλία.

Το παράθυρό μας Νεκτάριος Στελλάκης Εικονογράφηση: Αλέξης Φραγκούλης Καλειδοσκόπιο

Όμως τα πράγματα στη ζωή δεν είναι σταθερά. Έρχονται δύσκολοι καιροί και τότε πολλά πράγματα αλλάζουν. Εκεί που άλλοτε ήταν η χαρά της ζωής, τώρα δεν υπάρχει παρά ερήμωση και θλίψη. Στη θέση του βιβλιοπωλείου που ήταν φτιαγμένο για τα παιδιά, ένας χαρούμενος χώρος όπου μάθαιναν διασκεδάζοντας, τώρα υπάρχει ένα κενό. Και βλέπεις και κατανοείς, όποιοι κι αν είναι οι λόγοι της καταστροφής, τι σημαίνει να κλείνει ένα τέτοιο βιβλιοπωλείο που για κάποια χρόνια ήταν το κέντρο διαφέροντος του βιβλιόφιλου κοινού της πόλης του συγγραφέα.

Με το κλείσιμο βιβλιοπωλείων κλείνουν πολλά παράθυρα για τη θέαση του περιβάλλοντος κόσμου. Απλά, κομψά, χωρίς εξάρσεις και περιττολογίες, ο Νεκτάριος Στελλάκης περνάει το μήνυμά του με τον καλύτερο και τον απλούστερο, κατανοητό, ευχάριστο τρόπο.

Σημαντική είναι και η συμβολή του χαρισματικού εικονογράφου Αλέξη Φραγκούλη που με τον δικό του, ιδιότυπο τρόπο δίνει τη δική του διάσταση στο κείμενο, ζωγραφώντας χαρακτηριστικές φιγούρες από τη μυθολογία και σκηνές από τον καθημερινό βίο των παιδιών σε σχέση με το βιβλίο και την ανάγνωση.

Το παράθυρό μας
Νεκτάριος Στελλάκης
Εικονογράφηση: Αλέξης Φραγκούλης
Καλειδοσκόπιο
32 σελ.
ISBN 978-960-471-090-4
Τιμή: €8,50
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΠΑΙΔΙΚΑ
Ιωάννα Μπαμπέτα: «Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική εκστρατεία» κριτική της Βερίνας Χωρεάνθη

Η ελληνική μυθολογία, με τον ανεκτίμητο πλούτο του πρωτογενούς υλικού της, αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές και περιεκτικές πηγές γνώσης για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Μέσα στον θησαυρό των...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Αλεξάνδρα Τσόλκα: «Η κακιά μάγισσα παραιτείται» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Η Αλεξάνδρα Τσόλκα αγαπάει τις ανατροπές, τολμάει και προχωράει πέρα από τις διαπιστώσεις και τις περιγραφές, δημιουργεί κατάλληλα περιβάλλοντα όπου κινείται άνετα και μεθοδικά και με έναν ιδιάζοντα τρόπο εκφραστικής...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr