A+ A A-

Μάρω Θεοδωράκη: «Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι Μάρω Θεοδωράκη Εικονογράφηση: Θάνος Τσίλης, Ειρήνη Ζελέσκου Μίνωας


Η Σερενάτα Βιολοκιθαροπούλου πρώτα δημιουργήθηκε στη φαντασία της έμπειρης συγγραφέα βιβλίων για παιδιά, της Μάρως Θεοδωράκη, και στη συνέχεια γεννήθηκε και μεγάλωσε σ’ ένα χωριό που κι αυτό έχει όνομα καλλιτεχνικό, συνδεδεμένο με τη μουσική. Το λένε Κανταδοχώρι και για τους Κανταδοχωρίτες το καλύτερο που κάνουν είναι να τραγουδάνε. Λες και κουβαλάνε μαζί τους τη μουσική. Γι’ αυτό και τα επίθετα όσων έχουν σχέση με τη μουσική είναι συνώνυμα της μουσικής!

Θα νόμιζε κανείς ότι κάθε μέρα, όλον το χρόνο, παλιά και τώρα, ακούγονται τραγούδια και μελωδίες στο Κανταδοχώρι. Ωστόσο, δεν είναι έτσι. Οι καιροί έχουν αλλάξει, όχι προς το καλύτερο. Το τραγούδι δεν ακούγεται πια εκεί. Θέλεις γιατί οι αλλαγές που έγιναν στην κοινωνία με την πτώση των ηθικών αξιών εδώ και αρκετές δεκαετίες επηρέασαν τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των ανθρώπων, θέλεις λόγω της μεγάλης ηθικής και οικονομικής κρίσης, οι φιλόμουσοι Κανταδοχωρίτες έφτασαν στο σημείο να ξεχάσουν την παλιά τους ωραία συνήθεια και να σταματήσουν να τραγουδούν.

Η Μάρω Θεοδωράκη, πέρα από την όμορφη αφήγηση και τα έξυπνα κόλπα με τα οποία έδωσε τη δυνατότητα στην ηρωίδα της να αναπτύξει τα δικά της προσόντα και να διεκδικήσει την υλοποίηση του ονείρου της, μέσα από όλη τη δράση περνάει στους αναγνώστες της, μικρούς και μεγάλους, σημαντικά ονόματα του μουσικού χώρου και μουσικούς όρους.

Αυτό, βέβαια, δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη και να μην προβληματίσει την καλλιτεχνική φύση της Σερενάτας Βιολοκιθαροπούλου. Μέρα νύχτα σκεφτόταν πώς θα μπορούσε να κάνει το χωριό της σωστό Κανταδοχώρι, και να «ανθίσει» το τραγούδι ξανά στα χείλη των ανθρώπων του. Έτσι άρχισε εκείνη πρώτη με το δικό της τραγούδι, «Το τραγούδι της Σερενάτας», για να τους ξυπνήσει από το λήθαργο της αδιαφορίας προς τη μουσική, το ρυθμό και τη μελωδία:

Στο Κανταδοχώρι / άλλαξαν πολλά
χάθηκε το χρώμα / σβήστηκε η χαρά.
Ήτανε που ζούσε / μες στη μουσική
κι η ζωή κοντά του / έμοιαζε γιορτή.

Όμορφο χωριό μου, / πόσο σ’ αγαπώ
με τη μουσική μου / θα σ’ ακολουθώ.
Όμορφο χωριό μου, / θα υποσχεθώ
το χαμόγελό σου / να σ’ το ξαναβρώ.

Η Σερενάτα έβαλε σκοπό και στο στόχο στη ζωή της να φέρει ξανά τη χαρά στο χωριό της που παλιά:

Στο Κανταδοχώρι / ζούσανε απλά
όλοι μονοιασμένοι / μες στη γειτονιά.
Άνθρωποι που τότε / γέλαγαν πολύ
τώρα πια γκρινιάζουν / δίχως μουσική.

Το σκέφτηκε, το οργάνωσε καλά στο μυαλό της το σχέδιο δράσης, το είπε και το έκαμε πράξη. Ξεσήκωσε όλους τους αρμόδιους, ξεκινώντας από τον δήμαρχο του χωριού, τον κύριο Προεδράκη. Του εξέθεσε τους λόγους που την οδήγησαν στο γραφείο του και με τα πολλά κατάφερε να τον πείσει να ξεκινήσουν την προσπάθεια για την οργάνωση μιας συναυλίας κι ανέλαβε η ίδια να επικοινωνήσει με τους καλλιτέχνες. Πρώτα να γίνει η συναυλία και στη συνέχεια να προσπαθήσουν για μουσικό σχολείο. Το όνειρο της Σερενάτας να δημιουργήσουν ένα Μουσικό Σχολείο στο Κανταδοχώρι έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει πραγματικότητα!

Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι Μάρω Θεοδωράκη Εικονογράφηση: Θάνος Τσίλης, Ειρήνη Ζελέσκου Μίνωας

Από τον δήμαρχο πήγε στον αγαπημένο της δάσκαλο της μουσικής, τον κύριο Μαεστρούλη Παρτιτούρα, του εξέθεσε το σχέδιό της και κατάφερε να τον πείσει και να τον ξεσηκώσει. Η είδηση πέρασε στα ΜΜΕ:

Μία, μία είν’ η συναυλία
τώρα ήρθε η ευκαιρία
για το μουσικό σχολειό
που περιμέναμε καιρό,

έκανε τον κύκλο της, ξεσηκώθηκε όλο το χωριό, όλοι έβαλαν τα δυνατά τους, ο Μαεστρούλης Παρτιτούρας με τη διευθύντρια του σχολείου, την κυρία Σοφούλα Γραμματικάκη, ανάλαβαν όλες τις προετοιμασίες. Προσφέρθηκαν πρόθυμα εκλεκτοί καλλιτέχνες, τρανταχτά ονόματα της Μουσικής Σκηνής, όπως ο Θύμιος Προβατίδης με το κλαρίνο του, ο Σήφης Μανωλακάκης με τη λύρα του και βέβαια ο μπαμπάς της Σερενάτας, ο κύριος Βιολοκιθαρόπουλος. Κι ακόμα, επιστρατεύτηκε ο διάσημος τενόρος Λούτσι-Λούτσι Παβαρότι, ο κιθαρίστας Χούλιο Θεδράχεθ από την Ισπανία, διάσημες ορχήστρες, κι έγινε μια συναυλία που θα έχουν να λένε για εκατό και βάλε χρόνια στο Κανταδοχώρι.

Ε, και το Μουσικό Σχολείο θα γίνει κι αυτό. Θέλει το χρόνο του. Για την ώρα, αρκεί η ευχή που έδωσαν όλοι στο τέλος της συναυλίας «πιασμένοι χέρι χέρι» μες στην καλή χαρά, τραγουδώντας:

Τούτη την όμορφη βραδιά
ας ευχηθούμε όπως παλιά
η μουσική να μη μας λείψει
και το τραγούδι μας να ΖΗΣΕΙ!

Η Μάρω Θεοδωράκη, πέρα από την όμορφη αφήγηση και τα έξυπνα κόλπα με τα οποία έδωσε τη δυνατότητα στην ηρωίδα της να αναπτύξει τα δικά της προσόντα και να διεκδικήσει την υλοποίηση του ονείρου της –που με λαμπερά χρώματα και χαρακτηριστικές φιγούρες παράστησαν εικονογραφικά οι καλλιτέχνες Θάνος Τσίλης και Ειρήνη Ζελέσκου κι έδωσαν τις δικές τους εντυπωσιακές πινελιές και προεκτάσεις–, μέσα από όλη τη δράση περνάει στους αναγνώστες της, μικρούς και μεγάλους, σημαντικά ονόματα του μουσικού χώρου και μουσικούς όρους. Που σημαίνει πως το βιβλίο της τέρπει και διδάσκει, και αποτελεί υπολογίσιμη προσφορά.

Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι
Μάρω Θεοδωράκη
Εικονογράφηση: Θάνος Τσίλης, Ειρήνη Ζελέσκου
Μίνωας
32 σελ.
ISBN 978-618-02-0684-5
Τιμή: €10,90
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΠΑΙΔΙΚΑ
Ιωάννα Μπαμπέτα: «Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική εκστρατεία» κριτική της Βερίνας Χωρεάνθη

Η ελληνική μυθολογία, με τον ανεκτίμητο πλούτο του πρωτογενούς υλικού της, αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές και περιεκτικές πηγές γνώσης για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Μέσα στον θησαυρό των...

ΠΑΙΔΙΚΑ
Αλεξάνδρα Τσόλκα: «Η κακιά μάγισσα παραιτείται» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Η Αλεξάνδρα Τσόλκα αγαπάει τις ανατροπές, τολμάει και προχωράει πέρα από τις διαπιστώσεις και τις περιγραφές, δημιουργεί κατάλληλα περιβάλλοντα όπου κινείται άνετα και μεθοδικά και με έναν ιδιάζοντα τρόπο εκφραστικής...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr