fbpx
«Πέντε βιβλία για μικρά παιδιά» της Ελένης Χωρεάνθη

«Πέντε βιβλία για μικρά παιδιά»

Κέλλυ Αλχανάτη-Παπούλη: Το παρεάκι των λουλουδιώνdiastixo.gr | βιβλίο & τέχνες

Μια συντροφιά χαρούμενων παιδιών με ονόματα λουλουδιών. Τρία κορίτσια, λουλούδια, θαρρείς: Η Μαργαρίτα, η Παπαρούνα και η Ορτανσία ήταν τόσο αγαπημένες, τόσο κοντά η μία στην άλλη, αποφασισμένες να μη χωρίσουν ποτέ, οτιδήποτε κι αν συμβεί στη ζωή τους.

Κάθε μία με τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα, βοηθούν η μία την άλλη στα παιχνίδια, στα μαθήματα , παντού σε όλα. Και κάτι ακόμα. Δεν ξέρεις πότε είναι πλάσματα με σάρκα και οστά, και πότε αληθινά λουλούδια με χρωματιστά φυλλαράκια.

Όλα τα παιδιά στο σχολείο τις θαύμαζαν που ήταν τόσο αγαπημένες, ακόμα και η δασκάλα τους, η Τριανταφυλλένια, μόνο καλά λόγια είχε να λέει για τα τρία κορίτσια/λουλούδια του σχολείου της. Τόσο καλές και τόσο όμορφες! Τόσο αγαπημένες κι αχώριστες, ως τη στιγμή που μπήκε στην παρέα τους το Άφυλλο Τριαντάφυλλο, ένα αγόρι/ τριαντάφυλλο που δεν είχε διόλου φύλλα, δεν έμοιαζε καθόλου με τα λουλούδια του δάσους.

Τρύπωσε όμως στην παρέα τους και κατάφερε με τις σπιουνιές του να δημιουργήσει ρωγμές στην παρέα των κοριτσιών και να τα χωρίσει. Ευτυχώς προσωρινά. Γιατί η φιλία τους κρατούσε γερά και βρήκαν τον τρόπο να δεθούν ξανά με τα γερά δεσμά της φιλίας.

Αυτό έκανε το Άφυλλο Τριαντάφυλλο έξω φρενών. Κι όταν τα κορίτσια έκαναν βαρκάδα πάνω σ’ ένα καρυδότσουφλο και προσπάθησε να τους κάνει κακό από ζήλια, έπεσε το ίδιο στην παγίδα: Κόντεψε να πνιγεί, Αλλά το παρεάκι των λουλουδιών έτρεξε, βούτηξε στα άγρια νερά και το έσωσε! Κι ακόμα του έδωσαν ένα πολύ καλό μάθημα. Τον δίδαξαν με τον τρόπο τους τι αξίζει η φιλία και πόσο κακό είναι να προκαλεί φόβο στους άλλους. Τον πήραν στην παρέα τους και συνέχισαν την όμορφη, τη λουλουδένια ζωή τους. Κι όσο περνούσε ο καιρός, τόσο η φιλία τους μεγάλωνε.

Ένα βιβλίο χαρούμενο, ανοιξιάτικο, γεμάτο χρώματα κι αρώματα. Γεμάτο ευωδιές, γραμμένο με αφέλεια και παιδικότητα. Τα πρόσωπα είναι και δεν είναι πραγματικά. Η ταύτιση και εξομοίωση των παιδιών με λουλούδια φέρνει τη δράση στο επίπεδο των μικρών παιδιών, προκειμένου η συγγραφέας να μιλήσει απλά, μέσω των χρωμάτων και του παιχνιδιού για πολύ σοβαρά πράγματα όπως είναι η φιλία και η αγάπη, ο αλτρουισμός και πόσο κακό κάνει η έχθρα που προκαλεί η ζήλια και ο εκφοβισμός.

Τα χρώματα και οι κινούμενες φιγούρες δίνουν ομορφιά και ζωντάνια στα δρώμενα και κάνουν το βιβλίο αξιαγάπητο.

Το παρεάκι των λουλουδιών
Κέλλυ Αλχανάτη-Παπούλη
Εικονογράφηση Χρύσα Σπυρίδωνος
Μίνωας
32 σελ.
ISBN 978-618-02-0590-9
Τιμή: €10,90
Βρες το εδώ .

 

Άννα Δενδρινού: 1. 2. 3. ...φτου ξελευτερία!

1. 2. 3. ...φτου ξελευτερία! Άννα Δενδρινού Εικονογράφηση Βικτώρια Καπλάνη ΚυριακίδηςΑκολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο του παραμυθιού, χωρίς να απομακρύνεται από τη σύγχρονη πραγματικότητα, η Άννα Δενδρινού έγραψε ένα όμορφο, τρυφερό παραμύθι για τα εγγονάκια της και για όλα τα εγγονάκια των γιαγιάδων, με ήρωα ένα ποταμάκι που όλη μέρα κυλούσε τα νερά του ανάμεσα σε δυο βουνά, τραγουδώντας, για να φτάσει στη θάλασσα. Τις νύχτες όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Συχνά τις νύχτες φοβόταν το σκοτάδι και κρυβόταν όπου έβρισκε καταφύγιο, περιμένοντας με αγωνία να προβάλει το φεγγαράκι από την κορφή του βουνού και να φωτίσει το δρόμο του. Έλα όμως που τη νύχτα με το φεγγαράκι φοβόταν τις σκιές που έριχναν πάνω του οι θάμνοι από τις όχθες του! Α, κι εκείνος ο αέρας όταν φυσούσε έκανε τις σκιές πολύ τρομακτικές κι επιπλέον πετούσε τα νερά του έξω από την κοίτη του. Αναγκάστηκε να ζητάει βοήθεια από τα ζωάκια της νύχτας κι αποφάσισαν να παίζουν μαζί ωσότου εμφανίστηκε ο βασιλιάς ύπνος να το νανουρίσει για να ξεχάσει τους φόβους του, ήρθε κι ένα κοριτσάκι κι έριξε στην αγκαλιά του νερού ένα πλουμιστό καραβάκι ν’ αρμενίζει ελεύθερο «για να ‘χει τις Κυριακές να παίζει» και να ξεχάσει τους φόβους του...».

Τότε κατέβηκε το φεγγαράκι κι από τότε τις καλές μέρες του καλοκαιριού οι νύχτες ήταν μαγικές, όλο παιχνίδι, ενώ τις νύχτες του φθινοπώρου και του χειμώνα οι σκιές μεταμορφώνονταν πότε σε δράκους ή σε κακές μάγισσες και τότε... Τότε, αγκάλιαζε τη βαρκούλα του, κουκουλωνόταν με «το σεντόνι της νύχτας», καληνυχτούσε τους φίλους κι αποκοιμιόταν.

Ένα απλό, εύληπτο παραμυθάκι βασισμένο στον ανθρωπομορφισμό, στην τάση των πολύ μικρών παιδιών που βιώνουν την «παιδική ηλικία του Μάγου» και θεωρούν τα πάντα έμψυχα, με σκοπό να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους της νύχτας. Ένα χαριτωμένο βιβλίο που «πλέει» μαζί με τη βαρκούλα στα νερά του ρυακιού, ντυμένο με ελληνικά, καλοκαιρινά, λευκορόδινα, απαλά, χαρούμενα, τρυφερά χρώματα που καλύπτουν κάποιες αδυναμίες του κειμένου.

Κείμενο και εικόνα συμπορεύονται. Οι εικόνες ακολουθούν πιστά την εξέλιξη του παραμυθιού, διηγούνται απλά και ερμηνεύουν χρωματικά τα δρώμενα με την αφέλεια που θα ζωγράφιζαν τα μικρά παιδιά.

1. 2. 3. ...φτου ξελευτερία!
Άννα Δενδρινού
Εικονογράφηση Βικτώρια Καπλάνη
Κυριακίδης
36 σελ.
ISBN 978-618-5105-66-2
Τιμή: €11,90
Βρες το εδώ .

 

Αγγελική Δαρλάση: Η ξύπνια βασιλοπούλα

Η ξύπνια βασιλοπούλα Αγγελική Δαρλάση Εικονογράφηση Σάντρα Ελευθερίου ΜεταίχμιοΗ ιστορία είναι απλή: μια τεμπέλα και γκρινιάρα βασιλοπούλα που την έλεγαν Ωραία είχε βαρεθεί να κάθεται και να μην κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να αλλάζει φορέματα, και να μην ευχαριστιέται με τίποτα. Το ίδιο έκαναν όλοι μέσα σ’ εκείνο το παλάτι που ζούσε και όπως συνήθως συμβαίνει στον κόσμο των πλουσίων.

Βαρέθηκε να της λένε πως είναι όμορφη και έλκει την καταγωγή της από την «Ωραία Κοιμωμένη». Περνούσε τον καιρό της στην ξαπλώστρα, ως την ημέρα που ένας νεαρός που δεν έβλεπε την τύφλα του χωρίς τα ματογυάλια του έπεσε, άθελά του, πάνω στην ξαπλώστρα της ψάχνοντας τα γυαλιά του που του είχαν πέσει κάπου. Από κείνη τη στιγμή άρχισαν οι ανατροπές και οι ραγδαίες εξελήξεις.

Ύστερα από σύντομες εξηγήσεις και «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών», ο περαστικός νεαρός με τις φωτισμένες ιδέες του έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή της βασιλοπούλας και όλου του παλατιού. Μπήκε στο παλάτι, έγιναν αχώριστοι φίλοι με την «ξύπνια βασιλοπούλα» πια και παντρεύτηκαν! Μάλιστα! Όμορφη νύφη, λαμπερή η πρώην «Ωραία κοιμωμένη» και γαμπρός ο περαστικός, τυχερός νεαρός. Και το βιβλίο μπήκε για τα καλά στη ζωή της βασιλοπούλας και του παλατιού, ίσαμε που ξέχασαν τον ύπνο με το διάβασμα και το παλάτι έγινε κοντολογίς, βιβλιοθήκη!

Η Αγγελική Δαρλάση μέσα από ένα απλό, σύντομο παραμύθι με ηρωίδα μια καλομαθημένη και αδιάφορη πριγκίπισσα που έγινε «Η ξύπνια βασιλοπούλα», φέρνει τα παιδιά σ’ επαφή με τον όμορφο κόσμο του βιβλίου. Στόχος της είναι να τους δείξει με έξυπνο τρόπο το δρόμο προς το βιβλιοπωλείο και, παράλληλα, τα βοηθάει μέσα από το απλό, εύληπτο και σύντομο παραμύθι της, που κινείται ανάμεσα στον παραδοσιακό και τον σύγχρονο κόσμο παραμυθιού και του βιβλίου για παιδιά, να διδαχθούν και να αγαπήσουν το βιβλίο ως μέσο γνώσης και δημιουργίας και να γίνουν φίλοι.

Όλα αυτά που φαντάστηκε η Αγγελική Δαρλάση και έφτιαξε το παραμύθι της η χαρισματική Σάντρα Ελευθερίου τα απέδωσε με δυνατά χρώματα, αδρά αλλά όμορφα, καλοζυγιασμένα σχήματα, χαριτωμένα πρόσωπα ηρώων, κινούμενες φιγούρες που κάνουν το μικρόσχημο βιβλίο, –το οποίο περιορίζει, είναι αλήθεια, το δυναμικό εύρος των ανάλαφρων, άνετων εικόνων–, εύκολα προσβάσιμο από τα παιδιά.

Η ξύπνια βασιλοπούλα
Αγγελική Δαρλάση
Εικονογράφηση Σάντρα Ελευθερίου
Μεταίχμιο
32 σελ.
ISBN 978-618-03-0243-1
Τιμή: €4,40
Βρες το εδώ .

 

Νίκη Κάντζου: Η Αριάδνη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Η Αριάδνη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης Νίκη Κάντζου Εικονογράφηση Νέστορας Ξουρής ΔιάπλασηΠροκειμένου να πετύχει μια σωστή ξενάγηση των μικρών παιδιών στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, με σκοπό να βοηθήσει τους αναγνώστες της που είναι πολύ μικρά –προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας– παιδιά να έρθουν φυσιολογικά σε επαφή με τα εκθέματα του μουσείου και να δημιουργήσουν βιωματική σχέση μαζί τους, η Νίκη Κάντζου επινόησε έναν πρωτότυπο τρόπο-παιχνίδι: να ηρωοποιήσει μια μικρή πλαγγόνα από το πωλητήριο του μουσείου, αντίγραφο μιας αρχαίας κούκλας που βρίσκεται εντός του μουσείου κι «απολαμβάνει» τη συντροφιά των αγαλμάτων και τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Το παράπονό της, το οποίο εκφράζεται με ασταμάτητο κλάμα τις νύχτες που νιώθει απέραντη μοναξιά, είναι ότι κανένα παιδί δεν την αγοράζει για να παίζουν, όπως κάνουν με άλλα αντίγραφα προς πώληση, μάλλον γιατί είναι λίγο ασχημούλα... και το ανοικονόμητο φουστάνι της, έτσι έκανε πως κουνιέται, προξενούσε θόρυβο και ξυπνούσε τα αγάλματα του μουσείου. Ώσπου ένα βράδυ...

Ένα βράδυ έκλεισε τα ματάκια της και τότε όλα τα αγάλματα προθυμοποιήθηκαν να της χαρίσουν ό,τι πιο όμορφο είχαν για να την παρηγορήσουν. Είδε όλα τα ωραία αρχαία έργα τέχνης, μάζεψε χάδια, χαμόγελα και δώρα από τα αγάλματα, αλλά τίποτα δεν μπόρεσε να την παρηγορήσει. Ξαναβρέθηκε στη θέση της στο πωλητήριο πριν ξημερώσει και περίμενε με την ελπίδα πως κάποιο παιδί θα την αγοράσει...

Όποιο παιδάκι θέλει να μάθει τη συνέχεια της ιστορίας να μπει στην παρέα της Αριάδνης και να παίζουν με του αρχαίου κόσμου τα παιχνίδια, που γεμίζουν το μισό βιβλίο, ας πάρει στα χέρια του το χαριτωμένο βιβλίο, όχι μόνο για να γνωρίσει την Αριάδνη και να γίνουν φίλοι, αλλά για να θαυμάσει και τα εκθέματα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και να χορτάσει παίζοντας με τα ίδια παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδάκια του αρχαίου κόσμου.

Ένα βιβλίο ευχάριστο και χρήσιμο που αξίζει να περάσει στα χέρια των παιδιών.

Η Αριάδνη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Νίκη Κάντζου
Εικονογράφηση Νέστορας Ξουρής
Διάπλαση
60 σελ.
ISBN 978-960-567-092-4
Τιμή: €9,90
Βρες το εδώ .

 

Κέλλυ Σταμουλάκη: Πρίγκιπας και φτωχός

Πρίγκιπας και Φτωχός Κέλλυ Σταμουλάκη Εικονογράφηση Νέστορας Ξουρής ΔιάπλασηΠρόκειται για ένα όμορφο, καλογραμμένο, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μαρκ Τουέιν. Το έχει αναπτύξει με τον δικό της τρόπο, φέρνοντάς το στο επίπεδο των σημερινών παιδιών, η Κέλλυ Σταμουλάκη, το έντυσε με ταιριαστή μουσική ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (το βιβλίο συνοδεύεται από CD) και το εικονογράφησε εύστοχα ο Νέστορας Ξουρής ώστε να παραπέμπει στην εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα και να λειτουργεί και ως σύγχρονο με ευχάριστο και παιδευτικό τρόπο.

Η αλλαγή ρόλων που έπαιξαν οι δυο μικροί ήρωες: Ο πρίγκιπας μεταμφιέστηκε σε φτωχό παιδί που αγωνίζεται να επιβιώσει και το φτωχόπαιδο πήρε τη θέση του πρίγκιπα στο παλάτι. Ο καθένας από τους ήρωες συνάντησε τις εύλογες δυσκολίες στο ρόλο που υποδύθηκε, ένιωσε στο πετσί του τα συν και τα πλην της ζωής στα τόσο διαφορετικά επίπεδα, και πήραν το καλύτερο μάθημα που άλλαξε τη φορά των γεγονότων και τις προοπτικές του μέλλοντος του καθενός. Κυρίως, έκαναν τους έχοντες τα πολλά να πάρουν μια ιδέα από τη ζωή των φτωχών βιοπαλαιστών και να αλλάξουν... τρόπο ζωής!

Η θεατρική εκδοχή του βιβλίου παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο «Αβάκιο-Παιδικό Στέκι».

Πρίγκιπας και Φτωχός
Κέλλυ Σταμουλάκη
Εικονογράφηση Νέστορας Ξουρής
Διάπλαση
40 σελ.
ISBN 978-960-567-095-5
Τιμή: €15,00
Βρες το εδώ .


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.