A+ A A-

ΤΟΜ ΓΚΕΪΤΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ (ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΑ)

της Ελένης Σαραντίτη

Ο πρώτος τίτλος της τριλογίας με τον Τομ Γκέιτς, Ο θαυμαστός κόσμος του Τομ Γκέιτς, ενθουσίασε πλήθος αναγνωστών όχι μόνον ανηλίκων αλλά και μεγαλυτέρων. Το έργο της Liz Pitchon, graphic novel, έχει έναν εκπληκτικό πρωταγωνιστή, ένα εντεκάχρονο αγόρι που μιλάει ασταμάτητα παρουσιάζοντας τη ζωή και τις προσδοκίες του, τους φίλους και την οικογένειά του, τις διαρκείς αψιμαχίες με τη μεγαλύτερη αδελφή του, το σχολείο –προπαντός αυτό, μιας και είναι, αν όχι πάντα, τις περισσότερες έστω φορές, ο εφιάλτης του– σκιαγραφεί ακόμη θείους, θείες, παππούδες και δασκάλους, τέλος πάντων ολόκληρο τον κόσμο του με αμεσότητα, φρεσκάδα, αθωότητα και χιούμορ. Και μια καμουφλαρισμένη πονηριά, εντελώς παιδιάστικη και λατρεμένη. Τα περιθώρια των βιβλίων του, οι λευκές σελίδες των τετραδίων, είναι κοσμημένα από τα σκίτσα του. Συχνά κάτω από τα σχολικά εγχειρίδια κρύβει μουσικά περιοδικά ή άλλα έντυπα που διαβάζει κρυφά. Αλλά και ποιο παιδί δεν το έκανε; Το εικονογραφημένο αυτό μυθιστόρημα της Αγγλίδας συγγραφέως μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και απέσπασε επαινετικά σχόλια και διακρίσεις, ενώ ήδη στη Liz Pitchon είχε απονεμηθεί το βραβείο της Εθνικής Εταιρείας Γονέων, καθώς και το βραβείο Smarties.

Στο δεύτερο μυθιστόρημα της σειράς, που τιτλοφορείται Τομ Γκέιτς: Εξαιρετικές δικαιολογίες (και άλλα ωραία), ο Τομ είναι ακόμη πιο εξομολογητικός και αποκαλυπτικός. Νομίζω και συγκινητικότερος: η παιδική αφέλεια, οι προσπάθειες συγκάλυψης λαθών, αδιαφορίας ή οκνηρίας, οι δικαιολογίες, οι σκανταλιές, η ευπιστία, αλλά και τα διάφορα αναποτελεσματικά τεχνάσματά του, γεννούν αισθήματα τρυφερότητας εκτός από αυτά της χαράς και της ευφροσύνης. Διαβάστε εδώ:

«Προς Κύριο και Κυρία Γκέιτς

ΘΕΜΑ: Επίθεση σκύλου στον Τομ Γκέιτς

Κύριε και κυρία Γκέιτς,

Ελπίζω πως ο Τομ έχει ήδη συνέλθει από την άγρια επίθεση που δέχτηκε από ένα σκύλο την τελευταία μέρα των μαθημάτων πριν από τις διακοπές, την ώρα που ερχόταν στο σχολείο. Ευτυχώς που είχε μαζί του τη σχολική τσάντα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Πολύ χαίρομαι που ο σκύλος έφαγε μόνο την εργασία του Τομ και όχι τον ίδιο τον Τομ. Στο φάκελο θα βρείτε ένα ΑΛΛΟ αντίτυπο του θέματος της ΕΡΓΑΣΙΑΣ –κριτική για μια ταινία/βιβλίο/τηλεοπτική εκπομπή–, ώστε να την ξαναγράψει ο Τομ στις διακοπές. Ας ελπίσουμε πως δεν θα υπάρξουν άλλα ΑΓΡΙΑ τέρατα έτοιμα να τον κατασπαράξουν στο μέλλον.

Ευχαριστώ πολύ,

Με τους πιο εγκάρδιους χαιρετισμούς μου, Κύριος ΦΟΥΛΕΡΜΑΝ»

Δεν είναι χάρμα; Κι αυτός ο κύριος Φούλερμαν! Ο βραχνάς του Τομ. Αν και, απ’ ό,τι φαίνεται, και ο δάσκαλος τυραννιέται το ίδιο από τον μαθητή του, Τομ Γκέιτς. Αλλά ας μιλήσει και ο Τομ:

«Ξυπνώ το πρωί και ξαφνικά συνειδητοποιώ κάτι απίστευτα τέλειο. ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ! Τώρα μπορώ να μη σκέπτομαι τα μαθήματα (και άλλα ενοχλητικά, όπως ο Μάρκους Μέλντρου). Και να συγκεντρωθώ σε ΩΡΑΙΑ πράγματα, όπως: να βρω νέους τρόπους για να σπάω τα νεύρα της Ντίλια (πολλούς!). Να ζωγραφίζω φάτσες (που σπάνε τα νεύρα της Ντίλια). […] Και το πιο σημαντικό. Πρόβα με το συγκρότημα, τους DOG ZOMBIES, μαζί με τον Ντέρεκ».

Η Ντίλια, βεβαίως, είναι η αδελφή του. Ο Ντέρεκ είναι συμμαθητής και γείτονάς του και το έτερο μέλος του μουσικού συγκροτήματος. Δεν υπάρχει τρίτος. Δεν διαθέτει, ευτυχώς, εκνευριστική αδελφή, αλλά έχει έναν εκνευριστικό σκύλο που τον φωνάζουν Κοκόρι. Καμιά φορά το Κοκόρι είναι τόσο σπαστικό όσο και η Ντίλια, πληροφορούμαστε. Όταν γαβγίζει ασταμάτητα, του δίνει ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου της Ντίλια για να μασουλήσει…

Ως εδώ οι συστάσεις, γιατί ύστερα αρχίζουν τα δύσκολα με το σχολείο και αρκετές άλλες υποχρεώσεις, και τα ευχάριστα, διότι έγινε μέλος της μπάντας του σχολείου, και εξ αυτού, του κόλλησαν στον πίνακα χρυσό αστέρι. Το δε συγκρότημα, οι DOG ZOMBIES, πάει πολύ καλά, έκανε οντισιόν για καινούργια μέλη, έδωσε συναυλία στο γηροκομείο Λίφι Γκριν, όπου καταχειροκροτήθηκε από τους βαρήκοους τροφίμους –άλλο αστέρι–, τέλος, μέσα από το γεμάτο ανάλαφρα, εκφραστικά και ξεκαρδιστικά σκίτσα ημερολόγιο του Τομ Γκέιτς, ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει τα έργα και τις ημέρες ενός παιδιού που μπορεί να μην διαφέρει και πολύ από αυτόν. Οπωσδήποτε στο μυθιστόρημα δεν θα γνωρίσει κανείς αποκλειστικώς τον Τομ και το περιβάλλον του, αλλά και πτυχές της καθημερινής ζωής σε μια άλλη χώρα, θα μάθει για την παιδεία, τις συνήθειες, αρκετά για τη μουσική και για την οικογένεια που, εντούτοις, δεν έχει παρουσιάσει ακόμη ρήγματα σοβαρά. Κι ας υποστηρίζεται το αντίθετο από μερικούς.

«Προς: ΓΙΑΓΙΑ

Αγαπημένη μου γιαγιά,

Σ’ ευχαριστώ για το χαρτζιλίκι.

Με αγάπη, Τομ (Ο αγαπημένος σου εγγονός ΧΧ)»

Και ο δάσκαλος, που είχε ζητήσει από τα παιδιά ένα ευχαριστήριο γράμμα:

«Τομ, δεν αμφιβάλλω καθόλου πως είσαι ένας υπέροχος εγγονός. Αλλά θα ήθελα να δω ένα μεγαλύτερο γράμμα την άλλη φορά.

Κύριος Φούλερμαν».

Τα βιβλία με τον Τομ Γκέιτς έχουν κερδίσει το βραβείο Roald Dahl για το χιούμορ τους, και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.

Η συγγραφέας τους –πολύτεκνη– ζει στο Μπράιτον. Άλλα επιτυχημένα βιβλία της: My big brother Boris, Square Eyed Pat, The Very Ugly Bug κ.ά. Παλιότερα είχε δουλέψει στη μουσική βιομηχανία, σχεδιάστρια, και για τη φίρμα Marks & Spencers σχεδίαζε ημερολόγια, παιχνίδια και κάρτες.

Η ωραία μετάφραση του βιβλίου οφείλεται στη Χαρά Γιαννακοπούλου.

Ηλικία: τελευταίες τάξεις του δημοτικού.

ΤΟΜ ΓΚΕΪΤΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ (ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΑ)Τομ Γκέιτς: Εξαιρετικές δικαιολογίες (και άλλα ωραία)
Liz Pitchon
μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
εικονογράφηση: Liz Pitchon
Παπαδόπουλος
352 σελ.
Τιμή € 11,00

 

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr