fbpx
Λίζα Βάρβογλη: «Το μυστήριο του μεγάλου μαύρου σκύλου» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Λίζα Βάρβογλη: «Το μυστήριο του μεγάλου μαύρου σκύλου»

Με έντονα χρώματα και ζωηρές, χαρούμενες φιγούρες των παιδιών που αποτελούν τους κεντρικούς ήρωες και των δευτερευόντων πλασμάτων που παίζουν κάποιο ρόλο στην εξέλιξη της όμορφης και ενδιαφέρουσας καλοκαιρινής περιπέτειας και με απλά στοιχεία, οικεία στα παιδιά, είναι καλοστημένο ένα αθώο, όσο και μυστηριώδες παιγνίδι φαντασίας, ένα… πολύ  μυστήριο αίνιγμα, όπως είναι Το μυστήριο του μεγάλου μαύρου σκύλου. Πρόκειται  για ένα μυστήριο που χρειάζεται επειγόντως διαλεύκανση.

Έχομε εδώ μια πολύ δύσκολη και περίπλοκη αποστολή που έχουν αναλάβει και θεωρούν υποχρέωσή τους να εξιχνιάσουν η Ανελάντα και ο Μάξιμος ως «κυνηγοί μυστηρίων», τα δυο πολύ αγαπημένα αδερφάκια, στη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών στο χωριό. Έργο φοβερά δύσκολο, όταν μάλιστα το περιβάλλον του χωριού είναι σχεδόν άγνωστο. Και τσουκ! Σε κάθε βήμα τους, εκεί, παρών ένας μεγάλος μαύρος σκύλος, έτοιμος να αρπάξει ό, τι προλάβει.

Όπου και να πάνε, όπου κι αν σταθούν, ο μεγάλος μαύρος σκύλος είναι πανταχού παρών. Φύλακας ή εφιάλτης; Καλοκαιρινός φίλος ή πονηρός κλέφτης αφού δεν διστάζει να βουτήξει το σουβλάκι από τα χέρια του σουβλατζή, ένα καλάθι, τα γράμματα από τα χέρια του ταχυδρόμου, ακόμα και ρούχα αρπάζει. Όλο ζημιές κάνει.

Η πρωτοτυπία που παρουσιάζει ετούτο το βιβλίο της σειράς «Ανελάντα και Μάξιμος/  Κυνηγοί μυστηρίων» έγκειται στο ότι η συγγραφέα, που είναι και επιστήμων ψυχολόγος, δίνει έμφαση με ένα δικό της τρόπο σε λέξεις που ίσως θεωρεί δύσκολες ή άγνωστες ή έχουν δύσκολη ορθογραφία. Και η γραμματοσειρά που χρησιμοποιεί μοιάζει με χειρόγραφο. Ακόμα, σε τούτο το βιβλίο, κάθε εικόνα κρύβει κι ένα μήνυμα.

Όσο περνούν οι μέρες ο μεγάλος μαύρος σκύλος γίνεται πιο φορτικός. Στην ομάδα διερεύνησης του μυστηρίου, τα δυο αδέρφια εντάσσουν και τη φίλη τους τη Λίλα. Και όλοι μαζί σκουπίζουν και ξεσκονίζουν όλη την περιοχή της δικαιοδοσίας του παράξενου ζώου, πάντα με προσοχή και με προφύλαξη.

Κάνουν σχέδια με προδιαγραφές αρχιτεκτονικής σύλληψης! Παίρνουν χαρτιά και μολύβια, μια τσάντα γεμάτη με τα σύνεργα της έρευνας, τα απαραίτητα εργαλεία, δουλεύουν σαν επαγγελματίες κινηματογραφιστές. Μπαίνουν στο διαδίκτυο, συγκεντρώνουν πληροφορίες, χρήσιμες για τη δράση, φροντίζουν να γίνουν όλα με τάξη. Ως και μεταμεσονύκτια μυστική συνάντηση στο πάρκο του χωριού οργανώνουν τα δυο κορίτσια κρυφά από τον Μάξιμο· αυτός έχει αντίρρηση, δεν συμφωνεί με τολμηρά σχέδια και επικίνδυνα παιγνίδια.

Το μόνο που μένει είναι να περιμένουν την κατάλληλη ώρα που όλοι στο σπίτι θα κοιμούνται για να το σκάσουν χωρίς κανείς να πάρει είδηση. Από κει και μετά, όλες οι αποκαλύψεις θα γίνουν όταν σβήσουν τα φώτα, κλείσουν πόρτες και παράθυρα και πέσουν και οι ίδιοι οι κυνηγοί μυστηρίων στο κρεβάτι και κουκουλωθούν με τα σκεπάσματα. Και μόλις τους πάρει ο… ύπνος ο θαυματουργός ταξιδευτής, αυτός που δεν γνωρίζει δυσκολίες, που ανοίγει δρόμους, θα φτάσουν στη λύση του μυστηρίου!

Το μυστήριο του μεγάλου μαύρου σκύλου Λίζα Βάρβογλη Εικονογράφηση Γιώργος Πετρίδης Mamaya

Η πρωτοτυπία που παρουσιάζει ετούτο το βιβλίο της σειράς «Ανελάντα και Μάξιμος/  Κυνηγοί μυστηρίων» έγκειται στο ότι η συγγραφέα, που είναι και επιστήμων ψυχολόγος, δίνει έμφαση με ένα δικό της τρόπο σε λέξεις που ίσως θεωρεί δύσκολες ή άγνωστες ή έχουν δύσκολη ορθογραφία. Και η γραμματοσειρά που χρησιμοποιεί μοιάζει με χειρόγραφο. Ακόμα, σε τούτο το βιβλίο, κάθε εικόνα κρύβει κι ένα μήνυμα. Με λίγη προσπάθεια θα το ανακαλύψετε, παιδιά, παίζοντας… αν το αναποδογυρίσετε με πολλή προσοχή, όμως! Και με αγάπη.

Όποιο παιδί διαβάσει το πανέμορφο ετούτο, πανέξυπνο βιβλίο που με τόση φροντίδα και αγάπη έφτιαξαν η Λίζα Βάρβογλη, η οποία έγραψε την έξυπνη καλοκαιρινή ιστορία και ο Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος ζωγράφισε με τα πιο όμορφα και λαμπερά χρώματα, και ακολουθήσει τα παιδιά σε κάθε τους βήμα, ίσαμε τη… φωλιά του μαύρου σκύλου, που δεν είναι σκύλος αλλά… σκύλα, θα βρει την απάντηση.

Εκεί, με το άνοιγμα των ματιών στο φως της μέρας, θα βρει κάθε μικρός αναγνώστης, όπως η Ανελάντα, η Λίλα και ο Μάξιμος, τη λύση του μυστηρίου. Που δεν θα σας την πω! Όπως δεν θα αποκαλύψω κι ένα άλλο μυστικό, πιο μυστήριο από το μυστήριο της εξαφάνισης «του μεγάλου μαύρου σκύλου».

Τα βιβλία της σειράς είναι όμορφα, απλά στη διατύπωσή τους, σύγχρονα παραμύθια, παραμυθοϊστορίες μυστηρίου που στοχεύουν στο να ενεργοποιήσουν την αυτενέργεια, την περιέργεια και τη φαντασία των μικρών παιδιών. Να τα μάθουν να ψάχνουν, να μην είναι παθητικοί δέκτες. Ειδικά σήμερα που κι ένα πολύ μικρό παιδί έρχεται από νωρίς σ’ επαφή με τα σύγχρονα μέσα που του παρέχει η τεχνολογία με την πληροφορική και μπορεί να «αγγίζει» από μακριά τα μυστικά και τα μυστήρια του εξωτικού κόσμου.  

Πρόκειται για Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού, που κι αυτό το πολύ όμορφο βιβλίο το έγραψε η Λίζα Βάρβογλη και το εικονογράφησε ο Γιώργος Πετρίδης:  Κι αυτό το μυστήριο της ξαφνικής εξαφάνισης του υπέροχου γλυκού είχαν αναλάβει να εξιχνιάσουν και να διαλευκάνουν η πριγκίπισσα Ανελάντα, που δεν είναι αληθινή πριγκίπισσα, αλλά ένα συνηθισμένο κοριτσάκι, όπως όλα τα κοριτσάκια της ηλικίας της, και ο Μάξιμος ο τρομερός, που δεν είναι κανένας φοβερός γίγαντας, αλλά ο μεγάλος αδερφός της Ανελάντας, ένα συνηθισμένο αγόρι όπως όλα τα συνομήλικά του αγόρια. Με την εξής ουσιώδη διαφορά: Ο Μάξιμος είναι ένας από τους δύο κεντρικούς ήρωες της ιστορίας, δεν είναι όποιος κι όποιος αδερφός!

Την απορία, εν πρώτοις, πώς και γιατί ένα σοκολατένιο γλυκό είναι τόσο γλυκό, θα τη λύσουν μόνα τους τα παιδιά, όταν ανακαλύψουν τα βασικά υλικά, όπως είναι η ζάχαρη, τα καρύδια και το κακάο, που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και όταν μάθουν «από πρώτο χέρι» πού και πώς τα βρήκαν, πόσα διαδικτυακά ταξίδια και πόσες  επιτόπιες έρευνες έκαναν ίσαμε να φτάσουν στον χώρο προέλευσης και επεξεργασίας των υλικών αυτών. 

Όλα άρχισαν όταν οι μικροί «κυνηγοί μυστηρίων» ανακάλυψαν ένα μπαούλο στη σοφίτα της γιαγιάς γεμάτο παλιές συνταγές φαγητών και γλυκών. Πάντα πίστευαν πως όλοι οι κλειδωμένοι χώροι του σπιτιού είναι μαγικοί. Κρύβουν μυστήρια και μυστικά. Κι όταν ψάχνεις, βρίσκεις. Βρήκαν πραγματικό θησαυρό, τη συνταγή με τα «σοκολατοκαρυδωτά». Έλα όμως που τα υπέροχα, κατάγλυκα «σοκολατοκαρυδωτά» που έφτιαξαν με τη βοήθεια και τις οδηγίες της γιαγιάς, που τα δοκίμασαν και ξετρελάθηκαν από τη γλύκα, αλλά όταν τα άφησαν σε ασφαλές μέρος να στεγνώσουν, αυτά ως δια μαγείας, μυστηριωδώς, εξαφανίστηκαν! 

Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού Λίζα Βάρβογλη Εικονογράφηση Γιώργος Πετρίδης Mamaya

Έτσι, αρχίζει μια καινούρια περιπέτεια με πολλά περίεργα όσο και διασκεδαστικά απρόοπτα που μπερδεύουν τις κινήσεις των «κυνηγών μυστηρίων» και δημιουργούν δυσκολίες, ώσπου μένουν άναυδοι όταν ανακαλύπτουν τον… τετράποδο άρπαγα που τα καταβρόχθισε. Τι κάνουν τώρα; Όλοι, μαζί κι ο τετράποδος «εγκληματίας», ανασκουμπώνονται και ξαναπιάνουν δουλειά…

Τα βιβλία της σειράς είναι όμορφα, απλά στη διατύπωσή τους, σύγχρονα παραμύθια, παραμυθοϊστορίες μυστηρίου που στοχεύουν στο να ενεργοποιήσουν την αυτενέργεια, την περιέργεια και τη φαντασία των μικρών παιδιών. Να τα μάθουν να ψάχνουν, να μην είναι παθητικοί δέκτες. Ειδικά σήμερα που κι ένα πολύ μικρό παιδί έρχεται από νωρίς σ’ επαφή με τα σύγχρονα μέσα που του παρέχει η τεχνολογία με την πληροφορική και μπορεί να «αγγίζει» από μακριά τα μυστικά και τα μυστήρια του εξωτικού κόσμου.  

Το βιβλίο με τίτλο Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού είναι ένα όμορφο βιβλίο, καλογραμμένο, διαρθρωμένο με φαντασία και μεθοδικότητα, με γνώση και αγάπη για το παιδί. Οι όμορφες εικόνες με τα ζωηρά χρώματα και τις χαριτωμένες κινήσεις των ηρώων δημιουργούν έναν χαρούμενο τοπίο όπου το κάθε παιδί βρίσκει κάτι από τον εαυτό του και μπορεί να με τη φαντασία του να μετέχει στα δρώμενα...    

001 patakis eshopΤο μυστήριο του μεγάλου μαύρου σκύλου
Λίζα Βάρβογλη
Εικονογράφηση Γιώργος Πετρίδης
Mamaya
32 σελ.
ISBN 978-618-82121-9-0
Τιμή € 10,80

001 patakis eshopΤο μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού
Λίζα Βάρβογλη
Εικονογράφηση Γιώργος Πετρίδης
Mamaya
32 σελ.
ISBN 978-618-81789-7-7
Τιμή € 12,00


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Ευγένιος Τριβιζάς: «Ένας κατσούφης βασιλιάς»

Με δύο νέα βιβλία έκλεισε το 2023 για τον Ευγένιο Τριβιζά, το όνομα του οποίου είναι, για πολλούς, συνώνυμο με την παιδική λογοτεχνία στη χώρα μας: Τρισδαιμόνα, η μάγισσα που ξεγέλασε τον Αϊ-Βασίλη, σε...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.