fbpx
«Ωραία βιβλία για μικρούς, ωραίους αναγνώστες (Β’ μέρος)» της Ελένης Σαραντίτη

«Ωραία βιβλία για μικρούς, ωραίους αναγνώστες (Β’ μέρος)»

Από τα απαραίτητα εφόδια του καλοκαιριού (και ασφαλώς όχι μόνον του καλοκαιριού), τα βιβλία· πτήσεις και πλεύσεις, περιπέτεια και γέλιο, μυστήρια και φιλίες, γνώσεις και στοχασμός, ενθουσιασμός, αίσθημα και συγκίνηση, συνοδοιπορία και συνομιλία, κι άλλες από τις ομορφιές του κόσμου μας, που στολίζουν, προστατεύουν την ανθρώπινη ψυχή, θα συναντήσει και θα κατακτήσει ο αναγνώστης στις σελίδες των βιβλίων. Εάν δε πρόκειται για παιδί-αναγνώστη, ακόμη καλύτερα. Μερικά από τα αναγνώσματά του (συνήθως προϊόντα αγάπης, ταλέντου και μόχθου) θα επηρεάσουν τα όνειρά του, θα λαμπρύνουν τις προσδοκίες του και θα παραμείνουν για πολύν καιρό. Εννοείται πως θα αναζητήσει κι άλλα. Τι καλύτερη ευεργεσία για τον νέο αναγνώστη;

Σήμερα το δεύτερο μικρό αφιέρωμα για τα παιδιά της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας:

 

Γεωργία Γαλανοπούλου: «Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής»

Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής Γεωργία Γαλανοπούλου εικονογράφηση: Βαγγέλης Παυλίδης Πατάκης

Η Γεωργία Γαλανοπούλου, λεπτή και ευγενική παρουσία στα ελληνικά Γράμματα, δεν είναι αυτό που λέμε, συχνά ακοπίαστα, πολυγραφότατη. Το θεωρώ προσόν αυτό. Πιστεύω ότι όλα θέλουν ωρίμασμα· και οι σκέψεις, και οι λέξεις, και οι γνώσεις, και τα γραπτά και ο άνθρωπος. Πάντως τα προηγούμενα έργα της, πέντε τον αριθμό, όπως Η πριγκίπισσα Μπέρτα, Μπέογουλφ, Το αγόρι που ζωγράφιζε πουλιά (Πατάκης) και άλλα δυο ακόμη, δυστυχώς σήμερα εξαντλημένα, είναι βιβλία αξιόλογα, με γραφή προσεγμένη και πλούσια, με ιστορίες ενδιαφέρουσες, ατμοσφαιρικές, και έναν αέρα μυστηρίου συν κάποια τάση παραμυθίας και ανακούφισης.

Τώρα στο καινούργιο της, Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής, το αυτό επιζητούν και γι’ αυτό θα αγωνισθούν τα παιδιά του παραμυθιού (με τον σωστό και μουσικό ομοιοκατάληκτο λόγο)· για την ανακούφιση φύσης και ανθρώπου, η οποία δεν επιτυγχάνεται δίχως τον σεβασμό και την πίστη στη δύναμη και την αναγκαιότητα κάθε πλάσματος.

Άλλωστε, τι θα πει παραμύθι; Παρηγοριά, βέβαια. Και τα παιδιά της γκρίζας στερημένης πόλης, αυτήν αναζήτησαν· και την ελπίδα ότι ο τόπος τους θα ξαναγίνει σαν πριν: Θ’ ανταλλάσσει φιλιά η θάλασσα με τη στεριά, η άνοιξη θα απλώνεται πολύχρωμη και μυρωμένη, τα πουλιά θα φλυαρούν σαν μωρά, ή θα σε ξεμυαλίζουν με το τραγούδι τους – αναλόγως, τα καράβια δεν θα στέκουν σαν φαντάσματα σε λιμάνι δίχως θάλασσα· και πως ίσως κάποτε ξαναγυρίσει η «Φανή, η διάφανη και φωτεινή».

Αχ, αναστέναζαν οι μεγαλύτεροι και διηγούνταν. Και τα παιδιά ρωτιούνταν:

Να ξέρει άραγε να πει κανείς
την ιστορία της Φανής;
Πώς χάθηκε απ’ τη φύση
κι αν πάλι θα γυρίσει;
Ο Βόρακας ξέρει, ίσως μιλήσει…
Να το καράβι του!
Σαν φάντασμα στέκει φοβερό
Σ’ άδειο λιμάνι, δίχως νερό.
Κι έτσι που γέρνει ρημαγμένο
λένε πως είναι στοιχειωμένο!

Ο άπληστος Βόρακας είναι ο αίτιος της μεγάλης οικολογικής καταστροφής· της ψυχικής φθοράς και της επακόλουθης θλίψης και φτώχειας. Α, ναι. Και της εξαφάνισης της Φανής, του αγαθού πνεύματος της φύσης και της φωνής του δικαίου. Ο Κόρακας είναι ο συνεργός του, κάποτε και δούλος του· άρπαγας και αυτός, επίβουλος. Όμως τα παιδιά της γκρίζας πόλης άλλα ζητούσαν. Και πρώτα απ’ όλα, την αλήθεια. Γι’ αυτό και ένα αγοράκι, «θα πάω!» λέει μια μέρα. «Θα μάθω γιατί χάθηκε η Φανή… Τον φόβο θα νικήσω. Κι αν μάθω κάποιο μυστικό, γρήγορα θα γυρίσω».

Και δεν άργησε να γυρίσει φέρνοντας όχι μόνο το μυστικό μαζί του, αλλά και τη χαρά και τα πουλιά και τα χαμόγελα, και τον ήλιο και τα μυρωμένα κύματα και τα ανθισμένα δέντρα· και την ευεργετική βροχή στη δυστυχισμένη μέχρι τότε πόλη. Οι άρπαγες και εκμεταλλευτές, οι ασυλλόγιστοι, εξαφανίστηκαν. Και το ασπρόδεντρο, το άχαρο, ζωντάνεψε ευτυχισμένο και τυλίχτηκε στη μουσική των αηδονιών. Ήταν η Σονάτα της Φανής. Που ξαναγύρισε, αστραποβολώντας, χαρούμενη που τα παιδιά «μπόρεσαν αλλά και τόλμησαν να τα διορθώσουν όλα». Διάχυτη η ευγένεια στον όμορφο, λυρικό λόγο της Γεωργίας Γαλανοπούλου. Και εξαιρετικά δυνατή και εντυπωσιακή η εικονογράφηση του Βαγγέλη Παυλίδη. Κάποτε ρεαλιστική, κάποτε ονειρική, ταιριάζει απολύτως στο παραμύθι που κουβαλά ήχους από θρύλους παλιούς.

Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής
Γεωργία Γαλανοπούλου
εικονογράφηση: Βαγγέλης Παυλίδης
Πατάκης
40 σελ.
Τιμή € 10,70
Βρείτε το εδώ

 

Συλλογικό έργο: «Παραμύθια για καληνύχτα με πρίγκιπες και πριγκίπισσες, βασιλιάδες και βασίλισσες»

Παραμύθια για καληνύχτα με πρίγκιπες και πριγκίπισσες, βασιλιάδες και βασίλισσες

Στον άρτιας επιμέλειας αυτόν τόμο με την ωραία εικονογράφηση, την καλή μετάφραση, την προσεγμένη και διακριτική διασκευή, βιβλίο με ελκυστική γενικώς όψη, τα μικρά παιδιά μπορούν να περάσουν πολλές ώρες διαβάζοντας και, ενθουσιασμένα, να κάνουν άλματα σε χρόνους παλιούς, να γνωρίζουν πρόσωπα άγνωστα, ισχυρά κι άλλοτε φανταχτερά, να αντικρίζουν πεντάμορφα κορίτσια και αγόρια αφοσιωμένα, να μπαίνουν σε κήπους όπου θάλλουν λουλούδια και αγάπες, να ακούσουν μες στην καρδιά τους να κελαηδά θεϊκά ένα αηδόνι, να μάθουν γιατί ένα φιλί αγάπης ξύπνησε το πανώριο κορίτσι από τον πολύχρονο ύπνο του κι έκανε τα πουλιά να πετούν σκορπώντας ευτυχισμένες τρίλιες στον αέρα…

Παραμύθια. Πολύτιμα όσο και ο χρόνος. Ωραία όπως η αγάπη. Παραμύθια κλασικά, γνωστά, πολυαγαπημένα, κατάλληλα διασκευασμένα για μικρούς αναγνώστες, με γλυκιά και χαρωπή εικονογράφηση. Είναι εδώ και περιμένουν την προσοχή των παιδιών «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Ο πρίγκιπας βάτραχος» «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», «Οι δώδεκα πριγκίπισσες που χόρευαν», «Η ωραία κοιμωμένη», κ.ά., εννέα τον αριθμό. Άντερσεν, Γκριμ, Περό, το υπέροχο ρώσικο λαϊκό παραμύθι «Το πουλί της φωτιάς», μια χαρά βιβλίο για τις ήσυχες ώρες του καλοκαιριού.

Παραμύθια για καληνύχτα με πρίγκιπες και πριγκίπισσες, βασιλιάδες και βασίλισσες
Συλλογικό έργο
μετάφραση: Γιώργος Παναγιωτάκης, Καρολίνα Μιζάν
εικονογράφηση: Λορίνα Άλβαρεζ
Κέδρος
104 σελ.
Τιμή € 11,00
Βρείτε το εδώ

 

Μερκούριος Αυτζής: «Τρελό μου αμαξίδιο»

Τρελό μου αμαξίδιο Μερκούριος Αυτζής εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Ψυχογιός

Η εξομολόγηση ενός αμαξιδίου, γνωστού και ως αναπηρικό αμαξάκι. Μιλούν τα αμαξάκια; Βεβαίως, εάν έχεις το χάρισμα να ακούς, αν έχεις την ευαισθησία να δέχεσαι με ενδιαφέρον λόγια ψυχής.

«Τρελό μου αμαξίδιο» το φωνάζει χαϊδευτικά το κορίτσι που το κατέχει, «το κορίτσι που όσο είμαστε μαζί, μου δίνει ζωή από τη ζωή της».

Τη γλυκιά, όσο και αξιοθαύμαστη σχέση τους, θα επιχειρήσει το «τρελό αμαξίδιο» να μας αφηγηθεί. Το όνομά του Σούζας και το όνομα της κοπελίτσας Νανά. Ολόχαρος στην υπηρεσία της Νανάς ο Σούζας. Περνούν καλά μαζί· άλλωστε, οι συμμαθητές της Νανάς την περιβάλλουν με αγάπη και μαζί της κάνουν πλάκες και του κόσμου τις τρέλες. Θέλουν να τη βλέπουν χαρούμενη. Και ο Σούζας το ίδιο επιθυμεί. Και ονειρεύεται: Ότι –τάχα– φορά φτερά στην πλάτη και η Νανά μεγεθύνει, αφήνει λεύτερη τη φαντασία της κι αρχίζουν ταξίδια μακρινά. Γροιλανδία, Παρίσι, σε γήπεδα ονομαστά, «αποστολή μου να γελάει η Νανά και να την εξυπηρετώ». Βέβαια, δεν θα κλείσει τα μάτια και το στόμα του εμπρός στα κακώς κείμενα, στην αδιαφορία, στην προχειρότητα, στην απουσία φροντίδας για τους ανθρώπους με αναπηρία. Όπως και δεν θα κρύψει τη γλύκα των αισθημάτων του, όταν ακούει τη φίλη του να παίζει πιάνο… Και όταν ύστερα από μια φοβερή σύγκρουση καταμεσής στον δρόμο χώρισαν, ο Σούζας πόνεσε βαθιά και απαρηγόρητα. Μα ξαναβρέθηκαν κι αγαπήθηκαν διπλά…

Βιβλίο με χιούμορ, χαρακτήρες αθώους, τρυφερότητα και μια ενδιαφέρουσα, καλογραμμένη ιστορία. Προπαντός, όμως, ευαισθητοποιεί τον νέο αναγνώστη εμπρός στα –πάμπολλα, δυστυχώς, στη χώρα μας– προβλήματα των παιδιών με κινητική αναπηρία. Οι σελίδες του Μερκούριου Αυτζή μοιάζουν σαν απλωμένα χέρια γεμάτα αγάπη και συμμετοχή.

Η Νανά, η «κυρά» κι αγαπημένη του Σούζα, είναι πολύ γλυκιά και πικάντικη, έτσι όπως μας την έδωσε η Ελίζα Βαβούρη.

Τρελό μου αμαξίδιο
Μερκούριος Αυτζής
εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Ψυχογιός
48 σελ.
Τιμή € 6,60
Βρείτε το εδώ

 

Μελίνα Καρακώστα: «Αλογοουρές και κόκκινα σγουρά μαλλιά»

Αλογοουρές και κόκκινα σγουρά μαλλιά Μελίνα Καρακώστα εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Πατάκης

Ένα ωραίο βιβλίο, με σελίδες άλλοτε ρόδινες από χαρά και χάρη κι άλλοτε λίγο μουντές και γλυκόπικρες· όπως η ίδια η ζωή, άλλωστε. Βιβλίο για την αγάπη και τον χωρισμό, για τον έρωτα και τη φθορά του, γραμμένο απλά, σαν γλυκό μυστικό, με λέξεις και έννοιες που τα παιδιά κατέχουν και κατανοούν.

Η Μελίνα Καρακώστα (Παρίσι 1959 – Αθήνα 2007), με την ιδιαίτερη ευαισθησία, την πλούσια φαντασία και καλλιέργειά της, εμφανείς σε όλα τα βιβλία της, απούσα πλέον, έδωσε ένα ακόμη αισθαντικό βιβλίο, γεμάτο ευγένεια και εσωτερική ηρεμία.

Η Ελίζα Βαβούρη το εικονογράφησε έξοχα· δουλειά εξαιρετική!

Έτσι, το παιδί θα διαβάσει με μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορία της έξυπνης, παρατηρητικής κοπέλας, που ουσιαστικώς είναι η περιγραφή της μικρούλας της ζωής· αλλά και μέρος της ζωής των γονιών της. Είχε τότε ο πατέρας, ως νέος, αλογοουρά. Και η νεαρή μητέρα φλογάτα κατσαρά μαλλιά. Τους ένωσε ένας έρωτας θερμός, ξαφνικός, έρωτας που τον λογάριαζαν αιώνιο· και ακατανίκητο. Γεννήθηκε το κοριτσάκι τους, φύτευαν λουλούδια, έπαιζαν με τον σκύλο, αγκαλιάζονταν όλοι. Αχ, ζωή ονειρεμένη…

Έπειτα, φάνηκαν απαλά συννεφάκια στον γαλήνιο γαλανό ουρανό τους, σύννεφα που με τον καιρό πύκνωναν, γίνονταν μολυβιά, κι έφεραν την μπόρα. Ο χωρισμός! Και ο πόνος. Βεβαίως όχι μόνον του παιδιού.

Θα σκεφθεί ίσως κανείς πως πλέον, στις μέρες μας, συμβαίνει και μάλιστα πολύ συχνά. Όμως δεν σκεπτόμαστε όλοι μας πόσο ιαματική είναι η αγάπη και πόσο θαυματουργή η αφοσίωση, πόσο λυτρωτική η ειλικρινής συζήτηση. Το σκέφθηκαν οι γονείς της κοπελίτσας. Και το έπραξαν. «Περπατήσαμε δίπλα στη θάλασσα κι ήταν ωραία. Με είχαν ανάμεσά τους και κρατιόμασταν από το χέρι, κι όταν φτάσαμε στην άκρη της παραλίας… τους είπα: “Εγώ ξέρω και κάτι άλλο που δεν αλλάζει ποτέ… Είσαστε ο μπαμπάς μου χωρίς την αλογοουρά του και η μαμά με τα κόκκινα σγουρά μαλλιά που θ’ αγαπάω πάντα!”»

Αλογοουρές και κόκκινα σγουρά μαλλιά
Μελίνα Καρακώστα
εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Πατάκης
40 σελ.
Τιμή € 5,50
Βρείτε το εδώ

 

Ράνια Μπουμπουρή: «Ο φίλος μου ο ύπνος»

Ο φίλος μου ο ύπνος Ράνια Μπουμπουρή εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος Ψυχογιός

Κοιμήσου, λεμονιάς κλωνί, κοιμήσου, βιόλας φύλλο,
κοιμήσου, τ’ ουρανού κλειδί π’ ανοίγουνε τον ήλιο…

Έτσι, αγαπητοί μου, για να μη λησμονούμε τα όμορφα και τα ιερά. Των μανάδων του λαού μας την τέρψη και συγκίνηση. Το νανούρισμα αυτό είναι παρμένο από την εκλεκτή συλλογή δημοτικών τραγουδιών της Ζωής Βαλάση με νανουρίσματα του λαού μας Νάνι, το κρίνο της αυγής (Κέδρος). Ένα βιβλίο πολύτιμο· μέσα σ’ αυτό κρύβονται και περιστατικά που σημάδεψαν τη λαϊκή μας μνήμη και απόηχοι των αρχαίων θρύλων. Θυμηθείτε το.

Μες στο μικρό τερπνό βιβλιαράκι της Ράνιας Μπουμπουρή κρύβονται οι φόβοι και η ανασφάλεια του νηπίου όταν παραδίδεται, ασυντρόφευτο πλέον, στην αγκάλη του ύπνου, στην άγνωστη ποδιά της νύχτας. Με τον γνωστό και αγαπητό στα παιδιά μουσικό λόγο της, με τον τρόπο της τον θωπευτικό, η συγγραφέας έρχεται αρωγός σε γονέα και παιδί, στις δύσκολες προ του ύπνου στιγμές. Σ’ εκείνες τις στιγμές που το παιδί φοβάται να αφεθεί στον άγνωστο κόσμο του δεσπότη ύπνου, διστάζει να αποχωριστεί τα οικεία καλά πρόσωπα και δυσανασχετεί. Πολλά μικράκια υποφέρουν. Κι άλλοι τόσοι γονείς κουράζονται και αγωνιούν. Για τούτο και βρήκα ανακουφιστικό το βιβλίο Ο φίλος μου ο ύπνος της Ράνιας Μπουμπουρή (Καρπενήσι, 1974, δημιουργός μεταξύ άλλων γνωστών βιβλίων και των τρισχαριτωμένων Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα και Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι).

Ακούστε φωνούλα παιδική, εξομολογητική:

Ο φίλος μου ο ύπνος έρχεται κοντά μου και το βράδυ… κλείνοντας τα μάτια νιώθω το γλυκό του χάδι.

Ο φίλος μου ο ύπνος ξέρει παραμύθια από τα χρόνια τα παλιά… και μου τα λέει μαζί με τη γιαγιά ψιθυριστά.

Ο φίλος μου ο ύπνος ξέρει νανουρίσματα πολλά και διαλεχτά… και μου τα σιγοτραγουδάει μαζί με τη μαμά ή τον μπαμπά.

Μα δεν φτάνουν αυτές οι χαρές και οι χάρες, διότι το παιδί συνεχίζει, γλυκασμένο και ησυχασμένο προφανώς:

Ο φίλος μου ο ύπνος έρχεται πάντα γεμάτος δώρα… ξεκούραση κι ωραία ταξίδια στην ονειροχώρα.

Και τα ζωάκια; Ας μην τα λησμονούμε, είναι εξάλλου από τις μεγάλες και σταθερές αγάπες των παιδιών – ευτυχώς, και πολλών μεγάλων:

φίλος μου ο ύπνος είναι φίλος και με όλα τα ζωάκια… από τις πιο μικρούλες σαύρες μέχρι τα πιο μεγάλα ελεφαντάκια.

Ο φίλος μου ο ύπνος είναι φίλος και με όλα τα πουλιά…

Αχ, αγαπητή κυρία Μπουμπουρή, θα προσφέρω το βιβλίο σας και στα παιδάκια μας –τα εγγονάκια μου– απόψε· ίσως τους το διαβάσω σιγανά στο ημίφως της κάμαρας. Ίσως υψώσω λίγο το φως να το ιδούν, να το φυλλομετρήσουν, να ευχαριστηθούν και με τις ζωγραφιές της Χρύσας Σπυρίδωνος· έπειτα, θα τα καληνυχτίσω ησυχασμένη ότι αφέθηκαν στην αγκάλη ενός στοργικού και υπέροχου φίλου…

Ο φίλος μου ο ύπνος
Ράνια Μπουμπουρή
εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος
Ψυχογιός
40 σελ.
Τιμή € 6,60
Βρείτε το εδώ

 

Βάσια Χατζηγιαννάκη: «Τούμπαλιν»

Τούμπαλιν Βάσια Χατζηγιαννάκη εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός Μίνωας

Ημέρες αίθριες, γλαυκές, καλοκαιρινές, κλεισμένες σε ένα βιβλίο. Στο Tούμπαλιν! (Γ. Μπαμπινιώτης, ανάποδα, αντιστρόφως. Ετυμ. Τούμπαλιν, το έμπαλιν, επίρρ., αντιθέτως, αντιστρόφως.)

Δεν είμαι σίγουρη πώς εδόθη ο τίτλος, αν και φαντάζομαι. Για εκείνο που είμαι βέβαιη είναι ότι τόσο φωτεινό θαλασσί σπάνια συναντά κανείς σε βιβλίο. «Θεέ μου, τι μπλε ξοδεύεις…» σκέφτηκα τον Ελύτη. Κι έπειτα, πάλι αυτόν: «Θάλασσα λανθασμένη δεν γίνεται».

Υπάρχει ένα νησάκι που το φιλά η θάλασσα. Και υπάρχει κι ένα αγοράκι πανέξυπνο, με πρόσωπο όλο μάτια και μια χαρά στο βλέμμα· οι φίλοι του τον φωνάζουν «εφευρέτη», καθώς ολημέρα καταπιάνεται με διάφορες κατασκευές, παράξενες· πνεύμα ανήσυχο, είναι δοσμένος σ’ αυτές. Ονειρεύεται ότι μια μέρα θα λύσει όλου του κόσμου τα προβλήματα. Προς το παρόν, το πρόβλημα το έχει αυτός: φοβάται την όμορφη μεγάλη θάλασσα που αγκαλιάζει το νησί του. Τη φοβάται πολύ. Ούτε που την πλησιάζει· για κολύμπι; Ας μη γίνεται λόγος… για βαρκάδα ή ψάρεμα – αστεία πράγματα. Μα η θάλασσα είναι εκεί. Είναι εκεί και τον περιμένει. Σοφή και μακρόθυμη. Ξέρει η θάλασσα…

Τα πρωινά, το αγοράκι μελετά τον μεγάλο χάρτη του κι έπειτα, μεσημέρι και απόγευμα, βγαίνει στο μπαλκόνι του και, με τα θαυμαστά εργαλεία του, παρατηρεί τη θάλασσα. Με τις ώρες. Την έμαθε πια. Ξέρει πότε θα ταραχτεί, πότε θα καλμάρει, πότε θα αγριέψει. Τα βράδια, στα όνειρά του τον επισκέπτεται μ’ όλη της την ομορφιά. Και τι παράξενο, μια νύχτα, ορισμένα βοτσαλάκια μπαίνουν στη σειρά, σχηματίζοντας μια λέξη· έλα. Κι άλλη μια· άλε. Το έλα ανάποδα, δηλαδή, τούμπαλιν, που θα πει αντίστροφα. Τον καλεί πλέον η θάλασσα. Γέμισε το σπίτι από βότσαλα λευκά, στιλπνά. Έξω δε από την κάμαρά του έχει σχηματιστεί ένα μονοπάτι που τον οδηγεί… Τι να τα λέμε τώρα· στην αγκαλιά της, που τον περιμένει ορθάνοιχτη.

Η χελώνα, η καινούργια φίλη του, τον ταξιδεύει στη ράχη της πηγαίνοντάς τον σε τόπους μαγικούς, ανίδωτους. Όλη η ομορφιά του κόσμου μας σ’ αυτό το ταξίδι ονείρου· ταξίδι ψυχής που επιθύμησε.

Βιβλίο με έμπνευση και με λιτό, σωστό λόγο το βιβλίο της Βάσιας Χατζηγιαννάκη. Και η εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού, όμορφη· τα χρώματά της τα γαλανά γεμάτα φως καλοκαιρινού μεσημεριού.

ΥΓ. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται δυο σελίδες αφιερωμένες στις θαλάσσιες χελώνες Καρέτα με προτροπές και οδηγίες για τον σεβασμό σ’ αυτά τα πανάρχαια ωραία πλάσματα ως και για τη σωτηρία τους.

Τούμπαλιν
Βάσια Χατζηγιαννάκη
εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Μίνωας
36 σελ.
Τιμή € 10,90
Βρείτε το εδώ

Δείτε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μαρίζα Ντεκάστρο: «Άλκη Ζέη: Μάτια σαν γαλάζια θάλασσα»

Το κάθε νέο βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Και όχι μόνο για το περιεχόμενο, αλλά και για τη μορφή του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το βιβλίο είναι και αντικείμενο, το οποίο, αν είναι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.